Яйца, гъби и кафе

ТРУДНОСТ
2H

Перфектна късна закуска или лека вечеря с „гъби“, получени от кафеена утайка. Пример за това как кафето може да се трансформира след употреба, като даде живот на нещо ново.
Съставки
ЗА ЯЙЦАТА
  • 4 броя еспресо Lavazza A Modo Mio Compostabile Ricco
  • 300 г гъби обикновена пънчушка
  • 300 г печурки
  • 300 г пачи крак
  • 2 глави шалот
  • 1600 г спанак на листа
  • 4 яйца
  • 200 г масло
  • сол и черен пипер
ЗА КРЕМА
  • 400 г печурки
  • 80 г масло
  • 400 мл мляко
  • сол и черен пипер
Приготвяне

Нарежете лука и всички гъби на парчета. Сложете нарязания лук в нагорещен тиган с масло и ги запържете. След това добавете сместа от нарязани на ситно гъби. Гответе в продължение на 6 – 7 минути. Сипете кафето в тигана. В друг тиган задушете спанака с масло, добавете сол и черен пипер на вкус. Подгответе варените яйца: варете в продължение на 4 минути и след това ги обелете внимателно под струя студена вода. Внимавайте да нe нарушите целостта на белтъка. Добавете щипка едра сол и капка оцет (ябълков или винен) във водата: така яйцата ще се обелят по-лесно.

Приготвяне на крема

Стопете маслото в тиган, добавете гъбите и запържете в продължение на 5 минути. Добавете мляко, сол и черен пипер и оставете на слаб огън за 6 – 7 минути. Ако е необходимо, добавете малко вода. Когато гъбите поемат цялото мляко и са готови, пасирайте с пасатор. Резултатът ще бъде кадифен крем.

ПОДНАСЯНЕ

Изсипете гъбения крем на дъното на чинията. Сипете спанак върху крема и направете гнездо, в което да поставите яйцето. Подредете гъбите около гнездото и подправете с черен пипер и капки зехтин. Сложете яйцето отгоре. Ястието е готово за сервиране!

Метод

Нарежете лука и всички гъби на парчета.

Сложете нарязания лук в нагорещен тиган с масло и ги запържете. След това добавете сместа от нарязани на ситно гъби. Гответе в продължение на 6 – 7 минути.

Сипете кафето в тигана.

В друг тиган задушете спанака с масло, добавете сол и черен пипер на вкус.

Подгответе варените яйца: варете в продължение на 4 минути и след това ги обелете внимателно под струя студена вода. Внимавайте да нe нарушите целостта на белтъка. Добавете щипка едра сол и капка оцет (ябълков или винен) във водата: така яйцата ще се обелят по-лесно.

 

За крема

Стопете маслото, добавете гъбите и запържете в продължение на 5 минути. Добавете мляко, сол и черен пипер и оставете на слаб огън за 6 – 7 минути. Ако е необходимо, добавете малко вода.

Когато гъбите поемат цялото мляко и са готови, пасирайте с пасатор. Резултатът ще бъде кадифен крем.

 

 

Поднасяне

Изсипете гъбения крем на дъното на чинията.

Сипете спанак върху крема и направете гнездо, в което да поставите яйцето.

Подредете гъбите около гнездото и подправете с черен пипер и капки зехтин.

Сложете яйцето отгоре. Ястието е готово за сервиране!

 

 

Идеалното кафе за тази рецепта
Qualità Rossa
Плътен вкус
Qualità Rossa е удоволствието от хубавото кафе, което винаги е било част от моментите на релаксация за италианските семейства. Неповторимият му аромат ви презарежда с добро настроение и удоволствие от споделения момент.
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Предложения за вечеря: нека тези рецепти ви вдъхновят!

MAGAZINE 1H 50m
Кафеени еклери с пълнеж от юдзу

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 30m
Кафе парфе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Еспресо Мартини

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 5m
Вечерно айс кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Tарталети с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Ризото с тиква и сирене Робиола с наденички на шишчета и кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Кекс Панетоне с кафе и яйчен пунш

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 1H
Салата от морски дарове върху крем от биволска моцарела

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Печено свинско филе с хрупкав бекон и крем от кафе и авокадо

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 1H 15m
Безглутенова кафеена торта

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА