Яйца, гъби и кафе

ТРУДНОСТ
2H

Перфектна късна закуска или лека вечеря с „гъби“, получени от кафеена утайка. Пример за това как кафето може да се трансформира след употреба, като даде живот на нещо ново.
Съставки
ЗА ЯЙЦАТА
  • 4 броя еспресо Lavazza A Modo Mio Compostabile Ricco
  • 300 г гъби обикновена пънчушка
  • 300 г печурки
  • 300 г пачи крак
  • 2 глави шалот
  • 1600 г спанак на листа
  • 4 яйца
  • 200 г масло
  • сол и черен пипер
ЗА КРЕМА
  • 400 г печурки
  • 80 г масло
  • 400 мл мляко
  • сол и черен пипер
Приготвяне

Нарежете лука и всички гъби на парчета. Сложете нарязания лук в нагорещен тиган с масло и ги запържете. След това добавете сместа от нарязани на ситно гъби. Гответе в продължение на 6 – 7 минути. Сипете кафето в тигана. В друг тиган задушете спанака с масло, добавете сол и черен пипер на вкус. Подгответе варените яйца: варете в продължение на 4 минути и след това ги обелете внимателно под струя студена вода. Внимавайте да нe нарушите целостта на белтъка. Добавете щипка едра сол и капка оцет (ябълков или винен) във водата: така яйцата ще се обелят по-лесно.

Приготвяне на крема

Стопете маслото в тиган, добавете гъбите и запържете в продължение на 5 минути. Добавете мляко, сол и черен пипер и оставете на слаб огън за 6 – 7 минути. Ако е необходимо, добавете малко вода. Когато гъбите поемат цялото мляко и са готови, пасирайте с пасатор. Резултатът ще бъде кадифен крем.

ПОДНАСЯНЕ

Изсипете гъбения крем на дъното на чинията. Сипете спанак върху крема и направете гнездо, в което да поставите яйцето. Подредете гъбите около гнездото и подправете с черен пипер и капки зехтин. Сложете яйцето отгоре. Ястието е готово за сервиране!

Метод

Нарежете лука и всички гъби на парчета.

Сложете нарязания лук в нагорещен тиган с масло и ги запържете. След това добавете сместа от нарязани на ситно гъби. Гответе в продължение на 6 – 7 минути.

Сипете кафето в тигана.

В друг тиган задушете спанака с масло, добавете сол и черен пипер на вкус.

Подгответе варените яйца: варете в продължение на 4 минути и след това ги обелете внимателно под струя студена вода. Внимавайте да нe нарушите целостта на белтъка. Добавете щипка едра сол и капка оцет (ябълков или винен) във водата: така яйцата ще се обелят по-лесно.

 

За крема

Стопете маслото, добавете гъбите и запържете в продължение на 5 минути. Добавете мляко, сол и черен пипер и оставете на слаб огън за 6 – 7 минути. Ако е необходимо, добавете малко вода.

Когато гъбите поемат цялото мляко и са готови, пасирайте с пасатор. Резултатът ще бъде кадифен крем.

 

 

Поднасяне

Изсипете гъбения крем на дъното на чинията.

Сипете спанак върху крема и направете гнездо, в което да поставите яйцето.

Подредете гъбите около гнездото и подправете с черен пипер и капки зехтин.

Сложете яйцето отгоре. Ястието е готово за сервиране!

 

 

Идеалното кафе за тази рецепта
Qualità Rossa
Плътен вкус
Qualità Rossa е удоволствието от хубавото кафе, което винаги е било част от моментите на релаксация за италианските семейства. Неповторимият му аромат ви презарежда с добро настроение и удоволствие от споделения момент.
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Предложения за вечеря: нека тези рецепти ви вдъхновят!

MAGAZINE 15m
Кекс Панетоне с кафе и яйчен пунш

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Tарталети с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 15m
Еспресо Мартини

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 1H 20m
Кекс с ечемик

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Яйца, гъби и кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 3H
Талиатели с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 40m
Кафеен чийзкейк с медено желе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE
Сгответе отлично

Сгответе отлично

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE 10H
Хляб от Корасанска пшеница Kamut® с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА
MAGAZINE 2H
Шоколадови фунийки с кафе

ТРУДНОСТ
ПОДГОТВЕТЕ ГО СЕГА