Back
ПРОДУКТИ
COLLECTIONS
КАФЕ
КАФЕ МАШИНИ И КАФЕВАРКИ
ИСТОРИИ ОТ LAVAZZA
метод Chemex метод Chemex

Как да си направим кафе по метода Chemex

От екипа на Lavazza 2/3 минути

Има много легенди около кафето, сякаш е популярен мит или дори култ. Но защо кафето е една от най-популярните напитки в света и защо е толкова неустоимо? Мнозина са се чудили за неговите тайни. Можем спокойно да кажем, че културата на кафето е разпространена по целия свят и че всяка държава има свои собствени навици, приготовления и различни видове кафе.

И така, нека да видим как да приготвим добро кафе у дома с помощта на метода Chemex

Какво ви е необходимо, за да направите кафе у дома? За приготвянето може да са ви необходими следните принадлежности за кафе:

  • Уред за варене с изливане (съд за варене тип Chemex)
  • Чайник за вода с гъши врат
  • Механична мелничка
  • Филтър (хартиен или метален, съответстващ на метода на приготвяне)
  • Прясно изпечено кафе на цели зърна или средноедри зърна.
  • Гореща вода
  • Везна
  • Таймер

СТЪПКА 1: КАФЕТО НА ЗЪРНА

Колкото по-пресни и с по-добър произход са зърната, толкова по-лесно ще ви бъде да приготвите най-доброто кафе.  Видът кафе, който избирате, несъмнено е важна отправна точка.

 

СТЪПКА 2: СЪОТНОШЕНИЕТО ВОДА КЪМ КАФЕ

Идеалната мярка за перфектно кафе е съотношение 1:17 за кафе към вода. По този начин кафето няма да бъде нито твърде силно, нито твърде слабо, а точно каквото трябва да бъде. Съотношение 1:16 или дори 1:15 може да осигури по-интензивен вкус. С други думи, 2 супени лъжици смляно кафе отговарят на 177 мл вода. Това са стандартите за добра чаша кафе.

 

СТЪПКА 3: СМИЛАНЕ НА КАФЕТО

За свежо и вкусно кафе трябва да смелите зърната непосредствено преди приготвянето. Така правилно ще извлечете всички благоуханни аромати и вкусове на зърната. Ще настроите мелничката си по начина, който най-добре отговаря на вашия метод на приготвяне.

Извличането на точното количество вкус от кафеените зърна не е толкова очевидно: ако не сте достатъчно внимателни, можете да извлечете недостатъчно или прекалено много кафе. За да го направите правилно, трябва да обърнете внимание на три различни променлививреме за контакт с водататемпература на водата и турбуленция, която можете да постигнете при естественото разбъркване на водата, която удря кафеената утайка, докато разбърквате с лъжица по време на метода на заливане.

 

СТЪПКА 4: ВАРЕНЕ НА ВОДАТА

Оставете  водата да заври и я оставете да се охлади за една минута, за да може да достигне използваема температура. Водата е доста определящ фактор за приготвянето на кафе с перфектен вкус и е важно тя да не съдържа видими примеси. Докато чакате, можете да завършите следващата стъпка!

 

СТЪПКА 5: ПОСТАВЯНЕ НА ФИЛТЪРА

Има три различни метода за филтриране, които можете да използвате. Металните филтри за кафе, като тези, които се използват в Chemex , може да пропускат повече неразтворими твърди частици, придавайки на кафето ви повече тяло и мътен вид. Средно решение може да се намери в  платнения филтър за кафе, който може да пропуска някои масла и твърди частици за по-малко мътно кафе. Тези филтри обаче не са много практични, тъй като не се почистват лесно.

Най-често срещаният тип – този, който използват повече от 90% от хората – е хартиеният филтър за кафе. Тъй като може да придаде хартиен вкус на вашето кафе, всичко, което трябва да направите, е да го залеете с гореща вода и да го оставите да престои няколко минути преди употреба.

 

СТЪПКА 6: ПОСТАВЯНЕ НА КАФЕТО ВЪВ ФИЛТЪРА

Време е за варене! Вземете смляното кафе и го изсипете в средата на току-що изплакнатия филтър.

 

СТЪПКА 7: ЗАЛИВАНЕ И ИЗЧАКВАНЕ

Започнете с първото заливане, наричано  цъфтеж, сравнително кратко, за да се добави само два пъти повече вода от кафето във филтъра. Ако е прясно изпечено и смляно, кафето скоро ще започне да бълбука и да се пени. Продължете заливането след 30 до 45 секунди.

приготвяне Chemex
екстракция Chemex

СТЪПКА 8: ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ЗАЛИВАНЕТО

Точно когато мехурчетата спрат, продължете да заливате през следващите три минути, като бавно и търпеливо насочвате струята вода със спираловидно движение над смлените зърна, за да ги напои. Може да се наложи да спирате от време на време, за да може пяната  и водата да спаднат. Това темпо ви позволява да извлечете по-добър и по-малко горчив вкус.

 

СТЪПКА 9: НАСЛАДЕТЕ СЕ НА СВОЕТО КАФЕ

Повдигнете фунията, филтрирайте чашата и изхвърлете утайката. Време е да се насладите на резултата от усилията си!

пиене на кафе Chemex
момчета пият кафе

Обслужване на клиенти

Имате ли нужда от помощ? Проверете раздела с често задавани въпроси или се свържете с нас.

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН МАГАЗИН

Наслаждавайте се на автентичното изживяване с Lavazza в нашите магазини.