*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
Турското кафе има някакъв романтичен нюанс, тъй като практическият му процес е наистина древен, датиращ от 16-и век, от времето на султан Сюлейман и Османската империя. Уредът, който турците използват, за да варят кафето си, известен като джезве, притежава екзотична привлекателност и предлага забележително кафе изживяване, както ще видим в следващите параграфи.
Въпреки че е от турски произход, думата „джезве“ изглежда идва от арабското Jadhwa, което означава жарава. Джезвето се състои от малка тенджера, дълга дръжка и улей за изливане, подходящо проектирано за приготвяне на прекрасно турско кафе. Наричано още „ибрик“, което означава „вода“ или „изливане“, според различни традиции в света на Близкия изток, джезвето първоначално е било направено от месинг, мед, злато или сребро. Тъй като днес са популярни в Европа, нарастващото търсене на тези традиционни турски буркани кара производителите да ги изработват от няколко материала, включително керамика и алуминий, за да могат да се използват с различни източници на топлина.
Изработени в няколко размера и дизайна, всеки материал има своите предимства, както и недостатъци. Въпреки това всички те могат да правят невероятно турско кафе. Нека да видим по-подробно кои са най-разпространените материали, от които се произвеждат:
Независимо дали са старомодни, или според най-новата мода, тези материали са безопасни и подходящи за приготвяне на вкусна и силна чаша турско кафе!
Какво е турско кафе? Нека да видим какво го прави различно от обикновеното кафе. Първо, както подсказва самото име, имаме работа с традиционна напитка от Турция, която всъщност е доста популярна в чужбина, както в Азия, така и в Европа. Има отличителен характер и много се различава от обикновеното кафе поради меленето на зърната и метода на приготвяне, който очевидно включва и джезвето. Традиционното му приготвяне изисква много фино смляно кафе (по-фино от обикновеното), вода и, обикновено, захар. Както предстои да видим, приготвянето на турско кафе включва етап на образуване на пяна – точно под температура на кипене – в джезвето преди сервиране.
Докато всеки вид кафе е подходящ за турско кафе, сортовете Арабика са наистина най-добрите. Независимо от това, Робуста или всеки друг бленд също са подходящи и ще направят чашата ви ароматна! За да смелите кафето си, можете да използвате евтина и подходящо изработена мелничка за турско кафе. Нека сега да видим как да приготвите прекрасното си турско кафе със следния лесен за приготвяне метод!
Ето няколко допълнителни съвета как да направите традиционното турско кафе възхитително с помощта на луксозно джезве:
Ето как да приготвите невероятно турско кафе! Хората в Турция често се наслаждават на чашата си кафе веднага след закуска. И накрая, не забравяйте, че турското кафе обикновено се сервира или с малко шоколад, или с вкусен десерт, като традиционен сладкиш, наречен локум, или вкусна баклава.