Back
ПРОДУКТИ
COLLECTIONS
КАФЕ
КАФЕ МАШИНИ И КАФЕВАРКИ
ИСТОРИИ ОТ LAVAZZA
АLT alt

ДЖЕЗВЕ – ЦЯЛОТО ЛЮБОПИТСТВО ЗА ТУРСКОТО КАФЕ

От екипа на Lavazza 2/3 минути

Турското кафе има някакъв романтичен нюанс, тъй като практическият му процес е наистина древен, датиращ от 16-и век, от времето на султан Сюлейман и Османската империя. Уредът, който турците използват, за да варят кафето си, известен като джезве, притежава екзотична привлекателност и предлага забележително кафе изживяване, както ще видим в следващите параграфи.

Какво е джезве

Въпреки че е от турски произход, думата „джезве“ изглежда идва от арабското Jadhwa, което означава жарава. Джезвето се състои от малка тенджера, дълга дръжка и улей за изливане, подходящо проектирано за приготвяне на прекрасно турско кафе. Наричано още „ибрик“, което означава „вода“ или „изливане“, според различни традиции в света на Близкия изток, джезвето първоначално е било направено от месинг, мед, злато или сребро. Тъй като днес са популярни в Европа, нарастващото търсене на тези традиционни турски буркани кара производителите да ги изработват от няколко материала, включително керамика и алуминий, за да могат да се използват с различни източници на топлина.

Изработени в няколко размера и дизайна, всеки материал има своите предимства, както и недостатъци. Въпреки това всички те могат да правят невероятно турско кафе. Нека да видим по-подробно кои са най-разпространените материали, от които се произвеждат:

  • Месинг – метал със златист цвят, който може да изглежда до известна степен старомоден, но е много елегантен. Обикновено по-малко корозивен от медта, той не ръждясва и несъмнено е дълготраен.
  • Мед – друг метал, който не ръждясва, но всъщност може да корозира през десетилетията. Затова повечето медни турски чайници са калайдисани отвътре. Тази характеристика увеличава живота на този луксозен стилен метал, особено подходящ за кухни с модерен дизайн със своите гладко изковани декорации отстрани.
  • Неръждаема стомана – актуална, стилна и освен това много лесна за почистване. Този издръжлив материал е идеален и за модерно джезве!

Независимо дали са старомодни, или според най-новата мода, тези материали са безопасни и подходящи за приготвяне на вкусна и силна чаша турско кафе!

 джезве

Турският метод за приготвяне на кафе

Какво е турско кафе? Нека да видим какво го прави различно от обикновеното кафе. Първо, както подсказва самото име, имаме работа с традиционна напитка от Турция, която всъщност е доста популярна в чужбина, както в Азия, така и в Европа. Има отличителен характер и много се различава от обикновеното кафе поради меленето на зърната и метода на приготвяне, който очевидно включва и джезвето. Традиционното му приготвяне изисква много фино смляно кафе (по-фино от обикновеното), вода и, обикновено, захар. Както предстои да видим, приготвянето на турско кафе включва етап на образуване на пяна – точно под температура на кипене – в джезвето преди сервиране.

Докато всеки вид кафе е подходящ за турско кафе, сортовете Арабика са наистина най-добрите. Независимо от това, Робуста или всеки друг бленд също са подходящи и ще направят чашата ви ароматна! За да смелите кафето си, можете да използвате евтина и подходящо изработена мелничка за турско кафе. Нека сега да видим как да приготвите прекрасното си турско кафе със следния лесен за приготвяне метод!

 

Метод на приготвяне на кафе в джезве

  • Добавете около 50 милилитра вода на чаша към джезвето.
  • Добавете захар на вкус и разбъркайте, за да се смеси.
  • Сварете и след това отстранете от огъня.
  • Добавете чаена лъжичка кафе на чаша и сварете кафето си.
  •  Свалете джезвето от огъня веднага след като заври за първи път и изхвърлете образувалата се пяна, след което разбъркайте добре.
  • Турското кафе се вари два пъти последователно, като между първото и второто варене джезвето се сваля от котлона. Пяната може да се изхвърли или да се запази, след като се разбърка добре, според вкуса ви.
  • Оставете останалия прах да се утаи преди сервиране.
приготвяне на кафе в джезве
кафе в джезве
 турско кафе в джезве

Всички съвети за използване на джезве

Ето няколко допълнителни съвета как да направите традиционното турско кафе възхитително с помощта на луксозно джезве:

  • Използвайте прясно смляно кафе , в противен случай то няма да се разпени, както искате.
  • Използвайте студена филтрирана вода и по желание добавете супена лъжица студена вода в джезвето след двукратното му кипене: това ще ускори процеса.
  • Смесете внимателно кафето, водата и захарта – не го правете твърде бързо!
  • След като прехвърлите пяната в чашите и претоплите кафето, изсипете го бавно в чашите и мехурчетата ще се запазят!
  • Турското кафе може да се овкуси с подправки, като кардамон и канела, като просто ги добавите в джезвето при смесването на кафето с вода.

Ето как да приготвите невероятно турско кафе! Хората в Турция често се наслаждават на чашата си кафе веднага след закуска. И накрая, не забравяйте, че турското кафе обикновено се сервира или с малко шоколад, или с вкусен десерт, като традиционен сладкиш, наречен локум, или вкусна баклава.

 


Обслужване на клиенти

Имате ли нужда от помощ? Проверете раздела с често задавани въпроси или се свържете с нас.

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН МАГАЗИН

Наслаждавайте се на автентичното изживяване с Lavazza в нашите магазини.