*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
Светът на кафето, воден от експертите в Training Center на Lavazza
Методи на приготвяне, дегустации на кафе, различен произход. Training Center обхваща всички основни аспекти на кафе културата. Тук можете да намерите всички отговори на въпросите си относно света на кафето, благодарение на широкия набор от знания и умения, предлагани от нашия екип от експерти.
Има много начини за приготвяне на перфектно кафе, от най-традиционните до най-иновативните. Training Center на Lavazza предлага курсове за професионалисти по всички методи за приготвяне на кафе.
Благодарение на връзката си с италианското кафе, кафеварката е може би най-широко разпространеният кухненски уред в италианските домове. Откакто емблематичният Биалети го проектира през 1933 г., са разработени различни модели, които спомагат за разпространението на културата на италианското кафе по света. Въпреки че е лесно за приготвяне, има няколко малки трика, за да направите кафето наистина невероятно. Например температурата на водата, количеството смляно кафе и интензивността на топлината. Да научим всички трикове за приготвяне на перфектно кафе.
Уникален и изтънчен дизайн характеризира най-емблематичната сред всички кафеварки: изобретена от немски химик в Съединените щати през 1941 г., Chemex и днес е ценена от всички любители на кафето. Очарованието ѝ се крие в ритуала, съпровождащ екстракцията на кафето: изборът на филтъра, техниката на наливане на вода, измерването на времето. Не е съвпадение, че най-елегантният модел за филтърно кафе сега е изложен в MoMa, Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк.
Студено извлеченото кафе придобива популярност в САЩ, но за първи път се консумира в Япония през 17-и век. Оттам, благодарение на холандски търговци, то достига останалата част на света, поради което се нарича холандско кафе или кафе „Киото“. За да го направите, имате нужда от Cold Brew Tower и... много търпение! Тайната на това приготвяне се крие в бавното придвижване на водата през смляното кафе, капка по капка.
Историческата неаполитанска кафеварка всъщност произхожда от Франция, където е създадена от парижанина Морис през 1819 г. През вековете обаче тя, наричана кукумела, се превръща в един от символите на неаполитанската култура и традиция. Забележително и сложно като химическа формула, приготвянето на кафе в неаполитанска кафеварка изисква много внимание към детайла: ето всичко, което трябва да знаете, за да се насладите на перфектното кафе ‘na tazzulella!
Преса за кафе, френска преса, melior, cafetière à piston, френска кафеварка: тази система за извличане е известна с толкова имена, колкото и държавите, в които се използва. Идеална за приготвяне на чай и настойки, тя се характеризира с отличителен дизайн и уникална техника за отделяне на водата от смляното кафе. Без значение коя напитка предпочитате във вашата френска преса, научете тайните как да я използвате най-добре.
Първият прототип на еспресо машината е представен през 1855 г. на Световния парижки панаир. Специалният процес на екстракция прави от еспресото концентрирана напитка с интензивен вкус и аромат.
Кремообразно, с плътен вкус, ароматно. Еспресото е признато за най-доброто италианско кафе. Отпиването на еспресо означава да се насладите на пълно сетивно изживяване, което включва зрение, обоняние и вкус.
Еспресото се състои от следните елементи: аромат, каймак, тяло, вкус и чаша.
Всеки бленд има собствени нотки, които го отличават от всички останали: шоколад, флорални аромати и плодови нотки са само някои от ароматите на кафето.
Визуално представяне, което подсказва характеристиките на кафето, на което ще се насладите. Трябва да ви накара да искате да го вкусите. Каймакът никога не трябва да бъде пенест, нито твърде светъл, нито твърде тъмен.
То показва структурата на кафето, неговата пълнота и концентрация и баланса между веществата, съдържащи се в бленда.
Горчиво, солено, кисело или сладко: вкусът на кафето е игра на баланс между тези четири параметъра.
Истинското италианско еспресо трябва да се сервира в качествена чаша, предварително загрята до 35 – 40°C с форма на пресечен конус и с максимален обем от 70 мл.
Lavazza иска да отпразнува този уникален и емблематичен продукт с Coffee Roots, пътешествие, което проследява произхода на кафето по пътя му към западния свят, изследвайки значението му в различни култури.
Проектът се превръща и в книга, написана от журналиста „гастроном“ Виторио Кастелани, известен още като шеф Кумале, в която той изследва хиляди начини, по които кафето се адаптира към вкусовете и навиците на много различни хора, които го пият всеки ден.
Шеф Кумале казва, че въпреки че в днешно време еспресото може да се счита за „универсален език на кафето, споделен на петте континента, важно е да се помни, че всяка държава има свои собствени „местни диалекти“, които съществуват и днес: специални ритуали, церемонии, навици и начини на пиене на кафе, които са свързани с индивидуалните традиции.“