*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
Научете как да приготвите популярната и вкусна лимонова торта с изненадващ привкус на кафе.
Tортата с лимон и кафе е вкусен вариант на популярната лимонова торта.
Произлязла от сладкарница в Соренто, сега е типичен неаполитански десерт. Създадена е през 1978 г. от Кармине Марзуило, сладкар от Соренто.
Ароматна и деликатна, тази версия на лимонова торта с кафе е кремообразна и богата на сладост.
За да приготвите тази вкусна и лесна рецепта, предлагаме да използвате блендове като Qualità Oro. Блендът от Централна Америка е създаден от селекцията на най-добрите зърна Арабика, със сладки и плодови ароматни нотки.
ЗА СМЕСТА ЗА ТОРТАТА:
250 г пресято брашно
128 г меко масло
5 чаши вода
ЗА ЯЙЧЕНИЯ КРЕМ:
48 г кафе на зърна Qualità Oro
8 жълтъка
100 г захар
48 г царевично нишесте
5 чаши мляко
ЗА ЛИМОНЕНИЯ ТОПИНГ:
4 пресни жълти лимона
150 г захар
4 жълтъка
48 г масло
1 шушулка ванилия
ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯТА:
листа от лимонена върбинка
1. Започнете, като замесите брашното и мекото масло с ръка.
2. Добавяйте водата постепенно, докато получите еднородна смес.
3. Направете топка от сместа и я поставете върху плота.
4. Прехвърлете я в кръгла форма с диаметър около 30 см или във форма за кексчета.
5. Печете на 180°С в продължение на 30 – 40 минути до златистокафяво.
1. Разбийте жълтъците със захарта в купа за 4 минути, докато сместа побелее.
2. Добавете царевичното нишесте.
3. Сипете зърната Qualità Oro в метален гевгир и ги потопете в съд с мляко, където да врят на тих огън в продължение на 5 минути.
4. Извадете зърната кафе, изсипете горещото мляко в сместа и разбъркайте.
5. Кипнете цялата смес отново за 3 – 4 минути, като разбърквате и внимавате течността да не изкипи.
1. С блендер разбийте лимоните, нарязани на парчета (включително кората и сока), със захар, масло, жълтъците и ванилията до постигане на гладка консистенция.
2. Варете сместа в продължение на 10 минути, за да премахнете горчивия вкус.
3. След това претрийте сместа през конусовидна (китайска) цедка.
4. Добавете маслото, за да подсладите всичко.
5. Охладете и приберете в хладилника.
Равномерно покрийте основата на тортата с кафеения крем и завършете с лимоновия топинг. Гарнирайте с кора от лайм и малко листа от върбинка: десертът вече е готов за опитване!