*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
Научете как да правите истинското „Произведено в Италия“ кафе.
Кафето еспресо е една от най-обичаните и емблематични познати напитки. Освен това, то представя италианската култура и традиция по целия свят.
Получава се от изпичане и смилане на семената на Coffea arabica и Coffea robusta, това е най-консумираният и добре познат вид кафе в Италия.
Произходът му датира от 1884 г., когато в Торино Анджело Мориондо патентова машината за производството му. Това изобретение е родено от необходимостта да задоволи нуждите на клиентите си от кафе в ресторанта си в Торино за по-кратко време, отколкото с традиционните методи за приготвяне на кафе по онова време.
Но една от най-важните фигури в историята на италианското еспресо е Пиер Терезио Ардуино. През 1905 г. той осъзнава потенциала на бар машината и разбира значението на машина, способна да прави кафе на място и да ускорява работата на баристите.
Пяната, символ на еспресото, се създава от високото налягане на водата, което се изтласква през диск смляно и пресовано кафе.