НАЗАД
1 минута
TheCoffeeBook

П като пяна

Пяната е това, което отличава еспресото от останалите методи за приготвяне на кафе, като дебелината на слоя трябва да бъде около 3 мм, или 10% от общия обем (при 25–30 мл).

 

При визуален оглед на чашата елементите, които подчертават качеството на сместа и приготвянето, са цветът на пяната (нюанс и интензитет), нейната консистенция (компактност и качество) и трайността й (времето, в което остава стабилна, преди да се разпадне).

 

Цветът се дължи на карамелизирането на захари по време на процеса на изпичане, а консистенцията и трайността - на емулсията от протеини по време на приготвянето, захари с високо молекулно тегло, мазнини и други колоиди.

 

С други думи, пяната е резултат от смесването на газ (CO2) и масла, което протича в чашкообразната цедка по време на екстракцията с високо налягане. В тази фаза образува въртящо се движение на въздуха и водата при температура 88°-95° и налягане от около 9 атмосфери, които през предварително пресования слой кафе образуват в чашата типичната за еспресото пяна.

C-come-creama-lancio-03
C-come-crema-lancio-02

Хубавото еспресо, приготвено от 100% смес Арабика, се характеризира с компактна и трайна пяна с интензивен лешников цвят и червеникави и светли отражения.

 

Смесите с част качествена Робуста, която е по-бедна на масла, имат по-тъмна, по-обемна пяна с не толкова ярки отражения." 

 

Пяна с бежов оттенък е признак на по-ранните извлеци на кафето, докато по-тъмните тонове и отражения, клонящи към махагон са типични за кафе, извлечено по-дълго, отколкото е необходимо.

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
К като кафе

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Б като бленд

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
И като интензитет

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Г като горчиво

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
П като пяна

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
О като обработка

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
В като вкус

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
И като изпичане

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Р като Робуста

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Т като тяло

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ