НАЗАД
TheCoffeeBook

И като изпичане

Публикувано на 03 юли 17

Това е процесът, при който зеленото кафе се подлага на високи температури и зърната придобиват отличителния си кафяв цвят.

 

В тази фаза зърната претърпяват метаморфоза: те променят цвета си, намаляват теглото си, увеличават обема си, отделят влагата и най-вече — придобиват аромата си.

– При 100 °C придобиват златист цвят и ароматът от изпичането започва да се отделя

– При 150 – 180 °C стават по-големи, лъскави и кафяви

– При 200 – 230°C изпичането достига оптималното ниво, а кафето придобива отличителния си аромат.

 

След като се извади от машината за изпичане, кафето бързо се охлажда до стайна температура с въздушен поток и студени водни па́ри.

Времето за изпичане варира според вида кафе и предназначението му:

  • – къси цикли за Робуста, подчертаващи тялото и омекотяващи дървесния аромат
  • – средни цикли за Aрабика за подчертаване на аромата и сладостта на бленда
  • – блендовете за еспресо изискват дълги цикли на печене за по-добра работа на машините и добра амалгама на еспресото с пяна.

 

T come Torrefazione
T come Torrefazione

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
К като кафе

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Б като бленд

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
И като интензитет

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Г като горчиво

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
П като пяна

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
О като обработка

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
В като вкус

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
И като изпичане

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Р като Робуста

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Т като тяло

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ