НАЗАД
Глътки кафе

Литературни кафенета

Публикувано на 18 юли 17

КНИГАТА КАТО ДВИЖЕЩА СИЛА НА ТРАНСФОРМАЦИЯТА

 Връзката между кафето, културната идентичност и литературните произведения  в даден град винаги е била много силна. 

Книгите могат да бъдат определени като една от движещите сили на трансформацията на градовете във времето. Те често са в основата на първите пространства за  срещи  и  дискусии   на интелектуалци, философи, политици и видни личности. Тези пространства са  кафенета и литературните салони.

През 19-ти век няма страница в литературата или историята на изкуството, в която да не се споменава името на някое кафене.
П. Барджелини

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЛИТЕРАТУРНИ КАФЕНЕТА

Само ако можеше да говори, чашата кафе щеше да разказва за вкуса на свободата, борбата за свобода на изразяване и интелектуалната мисъл, създали различните културните движения.

 

Тук започва нашето пътуване из най-известните литературни кафенета в Италия.

 


 

ТРИЕСТ

В пристанище като  Триест – място на процъфтяващ обмен на продукти и идеи, наличието на важни литературни кафенета е естествената еволюция на културната еманация.

Намираме се на  „Виа Батисти“ №18. Стоим пред елегантна и изискана стъклена врата. Зад нея е мястото за срещи на италиански и международни писатели като Еторе Шмиц, по-известен като Итало Звево, Умберто Саба и Джеймс Джойс, което скоро се превръща в епицентър на културния подем в началото на 20-ти век.

 

 

 

МИЛАНО, ФЛОРЕНЦИЯ, РИМ

През 1817 г., между  „Виа Верди” и „Виа Манцони“,  на няколко крачки от катедралата – „дуомо“, ще намерите едно от кафенета, които ще се превърнат в отправна точка на интелектуалната и политическата сцена в  Милано, избор на родолюбивите интелектуалци за срещи по време на „Петте дни на Милано“. 

На  „Пиаца дела Република“ във Флоренция можете да се окажете седнали на масата, на която преди 100 години  Маринети  е положил основите на Манифеста на италианския Футуризъм .

За да завършим това литературно пътешествие, да се отправим към Рим, недалеч от Испанските стълби, на „Виа Кондоти“. Тук ще откриете това, което тогава се е наричало  Caffè di strada Condotta („Кафе ди страда Кондота“), цитирано през 1743 г. от Джакомо Казанова. Не е изненадващо, че най-старото литературно кафене в Италия се намира  в столицата.

 

Начините, по които общуваме и взаимодействаме, може би се променят. Но това, което със сигурност не се е променило, е удоволствието от почивката, приятното чувство да се загубите сред  страниците на книга  и обгръщащата  прегръдка на па́рата от горещо кафе.

 

 

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Кафе в Австралия

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Изпийте едно кафе, платете две

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Историята на кафето

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Италианско кафе

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Литературни кафенета

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Coffee Culture

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ