НАЗАД
Глътки кафе

Изпийте едно кафе, платете две

Публикувано на 18 юли 17

Най-простият и оригинален начин да споделите щастието си.

ВИСЯЩО КАФЕ – НАПРАВЕТЕ ЕДНО ДОБРО ДЕЛО, ДОКАТО ПИЕТЕ КАФЕ

През последните пет години в целия свят се разпространява стар италиански обичай, който набира все по-голяма популярност: „caffè sospeso“ или на български език – „висящо кафе“ .

„Две кафета, моля. Едно за мен, другото висящо.“ Така участниците в инициативата си поръчват кафе. Подкрепящите идеята доброволци по целия свят инвестират от своето време, за да създават уебсайтове с информация и списъци на заведенията – част от инициативата, и да публикуват интервюта за популяризиране на „висящото кафе“.

 

Какво представлява то? Бариста получава поръчката и плащане за две (или повече) кафета, а поднася едно на клиента и отбелязва останалите за хората в нужда. Всеки, който не може да си позволи кафе, може да влезе в заведение, да попита дали има „висящо кафе“ и да получи едно безплатно.

 

Този обичай се заражда в началото на 20 век в Неапол – градът на кафето пар екселанс. Във време на икономически трудности всеки, който можел да си го позволи, започнал да си поръчва едно, а да плаща за две кафета, като по този начин оставял едно вече платено „висящо“ кафе за тези, които нямали достатъчно средства да си го купят сами.

 

 

ВИСЯЩО КАФЕ — ПОЛЗА ЗА ВСИЧКИ

„Желаете ли кафе, г-не?“, пита бариста. Това означавало, че човекът имал шанс да получи безплатно кафе. С анонимноста всичко ставало по-лесно – и за благодетеля, и за получателя. Дори и днес нито благодетелите знаят при кого ще попадне платеното от тях кафе, нито получателите – от кого е то. Така е най-добре за всички: благодетелят е доволен, че е споделил малко от щастието си с получателя на почерпката, който пък се чувства по-приобщен въпреки финансовите си затруднения. Заведението, участващо в инициативата, доказва своята социална ангажираност – нещо, което клиентите днес ценят високо. Накратко, от висящото кафе печелят всички.

От добрината на неаполитанците – проект от световно значение.

КОИ ЗАВЕДЕНИЯ УЧАСТВАТ В ПРОЕКТА?

Заведенията, които участват в проекта, обикновено обявяват това на своите клиенти чрез видими знаци. За да разберете кои заведения участват в проекта, направете запитване онлайн или посетете уебсайта  www.retedelcaffesospeso.com. Освен това можете да разкажете за инициативата на управителя на любимото Ви кафене. Възможно е да не знае за „висящото кафе“ и изключителната възможност всеки да направи едно добро дело, докато пие кафе.

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Кафе в Австралия

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Изпийте едно кафе, платете две

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Историята на кафето

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Италианско кафе

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Литературни кафенета

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Coffee Culture

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ