Кафето се предлага на пазара под различни форми:
На зърна
Това е суровината, закупена директно от потребителя.
Смляно
Зърната се подлагат на процес на смилане.
Едрината на смилане на кафето (размера на зърното) варира според начина на приготвяне и налягането, с което водата извлича напитката:
• еспресо: фино смилане (налягане 9 бара)
• кафеварка: средно смилане (налягане 0,6 > 0,8 бара)
• филтър: грубо смилане на зърната (гравитационна сила)
Разтворимо и инстантно
Това е сух продукт, получен с помощта на водна екстракция на печеното кафе на зърна и последваща дехидратация.
Има две основни технологии за производството на разтворимо кафе:
• Изсушаване чрез замразяване: извлеченото кафе се обработва чрез замразяване и се опакова във вакуумирана опаковка
• Изсушаване чрез впръскване: извлеченото кафе се впръсква в канал за изпаряване, а после се продава в сашета, готово за разтваряне във вода или мляко.
Единична доза
Това е система за пакетиране с предварително определени дози и точка на налягане за приготвяне на чаша кафе от капсула или пликче.