НАЗАД
5 минути
TheCoffeeBook

К като кафе

Публикувано на 19 Юли 17

 

Кафето е напитка, получена от смилане на семената на растения от семейство Брошови, род Coffea – тропически растения, чието семейство включва много различни видове (около 66), от които само две са основно култивирани и се продават на пазара: кафе Арабика и кафе Канефора, известно като Робуста.

 

Една чаша кафе съдържа предимно вода, с калориен прием от 1 kcal и съдържа кофеин (1,2 > 4%) – молекулата, която му придава характерна горчива нотка, както и създава усещането за възбудимост и бдителност у консумиращите го.

 

По-конкретно, едно кафе съдържа:

 

0,01% кофеин

0,05% липиди (кафестол)

0,05% въглехидрати (глюкоза, фруктоза)

0,6% ДРУГИ: киселини: хлорогенна киселина, хинин, лимонена киселина

минерали: калий, сяра и магнезий

Витамини: A, E и K.

99,3% ВОДА

 

 

ХИМИЧЕН СЪСТАВ НА ЧАША КАФЕ

Програма за научни изследвания, Национален фонд „Кафе“

растението

Растението кафе е вечнозелен дикотиледон, който произвежда цветя и плодове и расте в топъл климат, в страните между Тропика на Рака и Тропика на Козирога. 

Кафеените плантации обикновено имат нужда от вода, особено по време на фазата на завършване на вегетацията.

Плодът има яйцевидна костилка, преди да узрее е зелен на цвят, а след узряване – ярко червен (за някои сортове цветът е наситено жълт). Плодът (наричан още черешка) има външен околоплодник „екзокарп“ (обелка) и ендокарп (пулпа), обгръщащ две зърна или семена, покрити от слой пергаментова обвивка (пергамино) и от вътрешна сребриста мембрана.

 

Двата най-популярни вида са:

C come caffè

Кафе Арабика

 

Този вид представлява 70% от световното производство и е с максимално съдържание на кофеин от 1,4%. В резултат на това, Арабиката е по-ароматна и мека на небцето, както и по-киселинна.

 

Основни области на отглеждане: Бразилия, Колумбия, Мексико, Гватемала, Етиопия и Индия.

C come caffè

Кафе Канефора (Робуста)

 

Има високо съдържание на кофеин (1,7% > 4%), по-малко ароматно e, но се характеризира с горчив послевкус и силно тяло.

Отглеждането му представлява 30% от кафето по света и като цяло е по-евтино от сорта Арабика.

 

Основни области на отглеждане: Виетнам, Индонезия, Индия, Африка и Бразилия.

 

СМЕСВАНЕ

В процеса на смесване на различните разновидности кафе се цели създаването на различни вкусове и интензитет при поддържане на постоянно качество.

 

Видовете блендове са:

 

100% Арабика: ясно се усещат се киселинността, сладостта и най-фините аромати (например лимонен и флорален).

 

Арабика и Робуста: от робустата идва плътният вкус, горчивата нотка и по-пикантните нотки на тютюн и горчив шоколад.

 

ИЗПИЧАНЕ

Това е ключов процес в производството на кафе, тъй като от него зависят отличителните му аромати.

Състои се в подлагането на зърната на високи температури в съответствие с конкретните профили, температурата и времето за изпичане.

 

C come caffè
C come caffè

Производство и търговия

Кафето се предлага на пазара под различни форми:

 

На зърна

Това е суровината, закупена директно от потребителя.

 

 

Смляно

Зърната се подлагат на процес на смилане.

Едрината на смилане на кафето (размера на зърното) варира според начина на приготвяне и налягането, с което водата извлича напитката:

• еспресо: фино смилане (налягане 9 бара)

• кафеварка: средно смилане (налягане 0,6 > 0,8 бара)

• филтър: грубо смилане на зърната (гравитационна сила)

 

 

Разтворимо и инстантно

Това е сух продукт, получен с помощта на водна екстракция на печеното кафе на зърна и последваща дехидратация.

 

Има две основни технологии за производството на разтворимо кафе:

• Изсушаване чрез замразяване: извлеченото кафе се обработва чрез замразяване и се опакова във вакуумирана опаковка

• Изсушаване чрез впръскване: извлеченото кафе се впръсква в канал за изпаряване, а после се продава в сашета, готово за разтваряне във вода или мляко.

 

 

Единична доза

Това е система за пакетиране с предварително определени дози и точка на налягане за приготвяне на чаша кафе от капсула или пликче.

 

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
В като вкус

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
И като интензитет

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Е като еспресо

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
С като смилане

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
А като Арабика

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Б като бленд

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Г като горчиво

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
П като пяна

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
О като обработка

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
К като кафе

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ