НАЗАД
Книга за кафето

Г като горчиво

Публикувано на 16 Март 17

Горчивината и киселинността играят основна роля при определяне на вкуса на кафето.

Според научни изследвания[i] горчивият вкус обикновено не се харесва, дори спонтанно се отхвърля. Въпреки това вкусът на кафето се харесва на много хора.

 

Причините за този привиден парадокс са многобройни. Отчасти обонятелния елемент – ароматът на кафето, балансира горчивината на вкуса му, обогатява букета и доставя приятно усещане.

b-for-bitter_medium-01
b-for-bitter_medium-02

 

Друга причина може да се крие в самото устройство на тялото ни. Горчивината сама по себе си се предава от около 25 различни рецептора. Във всеки един от нас работата на тези рецептори е различна, в зависимост от генетичните вариации, които ни отличават един от друг.

 

По тази причина вероятно всеки един от нас изпитва горчивината по уникален начин.

 

 

Тази статия се позовава на съдържание от "L'observatoire Des Saveurs".

 

[i]           Rosenstein & Oster, 1988

 

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...