НАЗАД
Un minuto
TheCoffeeBook

Б като без кофеин

Публикувано на 10 юли 17

Кафето без кофеин се получава чрез извличане на кофеина от зърната, докато още са зелени, като впоследствие процесите на обработка са сходни с тези, използвани за обикновеното кафе.

За екстракцията могат да се използват три различни подхода: органични разтворители (дихлорметан или етил ацетат), вода или въглероден диоксид (CO2 в течно или суперкритично състояние).

 

За разлика от първите два метода на извличане на кофеина, които включват неговото премахване, но покрай това водят до загуби от вкуса, при използването на въглероден диоксид имаме възможност да запазим ароматните характеристики на кафето. Именно затова този метод е предпочитаният от Lavazza.

 

D come Decaffeinato
D come Decaffeinato

 

По време на първата фаза на процеса зърната се овлажняват с пара и/или вода до постигане на 30 – 50% влага. След това се поставят в цилиндричен екстрактор с газ в „суперкритично“ състояние: то се постига, когато температурата и налягането са такива, че газът има свойствата и на газ, и на течност. Така той има широкото покритие на газ и разтворимите свойства на течност, като кофеинът се извлича по избирателен начин. След това въглеродният диоксид се отделя от алкалоида с вода под налягане, която се използва многократно.

 

Цикълът завършва с изсушаването на кафето, което вече е без кофеин.

 

 

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
К като кафе

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Б като бленд

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
И като интензитет

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Г като горчиво

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
П като пяна

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
О като обработка

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
В като вкус

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
И като изпичане

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Р като Робуста

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Т като тяло

TheCoffeeBook

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ