Никоя друга страна не е толкова известна със своето „savoir vivre“ – изкуството да живееш, колкото Франция – и това в комбинация със страстта им към кафето е важна особеност на националната им култура. С годишна консумация на глава от населението от 5,6 кг кафе, страната на любовта и Айфеловата кула се класира на средна позиция – някъде между Стария и Новия континент.
Кафето се пие главно у дома, приготвено с кафе машини или френска преса (преса за кафе) – изцяло френско изобретение, датиращо още от 1900 г.
Въпреки предпочитанията за по-интимна обстановка, баровете за кафе са посещавани и се радват на дълга традиция и във Франция. Обикновено тук се пие „café au lait“ с кроасан или с „френски тост“: препечена филийка с няколко лъжички сладко. Френското café au lait се прави с една част много горещо и силно филтър кафе (или двойно еспресо) и една част мляко, често на пяна. Идеалното café au lait се прави, като млякото и кафето се изсипват едновременно в купа с дебели стени, известна като „Bol“.
През деня французите обичат да галят небцето си с еспресо („petit noir“) или черно кафе („café noir“), което понякога се разрежда с вода и се води „дълго“ кафе.
Често след вечеря се поръчва чисто кафе с коняк. Café Granit, сладко и силно кафе с ликьор от мока, е друга популярна алтернатива.