НАЗАД
Глътки кафе

Кафе в Австралия

Публикувано на 18 юли 17

Практически не е възможно човек да се разхожда по улиците на Мелбърн, без да усети аромата на прясно изпечено кафе.

„Все още не сме научили английски!“

Може би жителите на „Карлтън“ и „Фицрой“, два важни италиански квартала в Мелбърн, биха отговорили така, независимо, че живеят в Австралия повече от 50 години.Столицата на щата Виктория е мозайка от култури, влияния, вдъхновения  и не е изненадващо, че има някои типични продукти от италианската традиция. Преди всичко: кафето.

През 2014 г. потребители в Интернет изготвят класация на градовете въз основа на качеството на кафето. Рим е на трето място, последван от Виена. Безспорният победител изглежда е Мелбърн. 

 

Ако за нас в Италия кафето често е синоним на еспресо, за жителите на Мелбърн отговорът на въпроса „Какво кафе желаете?" може да не е толкова очевиден.

Късо и чисто, дълго чисто, двойно, капучино, кафе с мляко, лате, пиколо, с обезмаслено и соево мляко.

Това са само някои от възможностите, между които можете да избирате. 

 

Ако за нас, в Италия кафето е най-добрият начин да започнем деня или да завършим дадено ядене, за австралиеца идеалният избор е чаша кафе с мляко, придружена с приятна книга в някой горещ слънчев следобед или пък защо не - към ястие с паста.

 

 

Но защо традицията на кафето е така осезаема в толкова отдалечена страна?

„Отговорът всъщност е много прост. 

 Преоткриването на ароматите и вкусовете от дома на  повече от 17 000 км разстояние вероятно е бил един най-важните приоритети на много италианци, поели към тези отдалечени брегове. И може би затова в Мелбърн  културата на кафето  е толкова силна. В крайна сметка  колкото по-далеч сме от дома, толкова повече се усещаме като италианци“. 

Това са думите на Джос Търнър, един от най-влиятелните баристи в града, несъмнено истински познавач на кафето.

 

Туристите обичат Мелбърн заради кафето и културата на пиенето на кафе. Тук има много пекарни за кафе, които се стараят да се отличат една от друга и постоянно въвеждат иновации в продукта и машините.
Джос Търнър – един от най-влиятелните баристи в Мелбърн

3 МИЛИОНА ЧАШИ НА ДЕН

Всеки ден повече от 30 тона кафе на зърна преминават през пристанището на Мелбърн: достатъчно за производството на около 3 милиона чаши кафе, по чаша за всеки жител на града. 

Затова никак не е изненадващо, че две от най-големите събития на Lavazza се провеждат в Австралия:  Италианският филмов фестивал Lavazza и Откритото първенство по тенис на Австралия.

Но каква е тайната на успеха на австралийското кафе? Някои се чудят дали не е толкова вкусно, точно защото е някъде там долу – на австралийския контитент.

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Кафе в Австралия

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Изпийте едно кафе, платете две

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Историята на кафето

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Италианско кафе

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Литературни кафенета

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Coffee Culture

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ