НАЗАД
5 минути
Глътки кафе

Италианско кафе

Публикувано на 18 юли 17

Някои от духовниците са против употребата на кафе, като го наричат „напитката на Дявола“. Чак през XX век италианската изобретателност се прилага към начина на приготвяне на кафе, което води до раждането на еспресо машината и кафеварката.

кафе в bel paese

Въпреки че самото растение вирее в екваториалния климат, следователно извън Италия, тук разработваме потенциала на напитката с нови методи за приготвяне, подсилващи аромата.

Кафето се превръща в неразделна част от нашата култура, като ежегодният внос е около 8 милиона чувала. Консумацията на кафе в Италия е свързана главно с използването на кафеварка у дома и еспресо машина в барове, ресторанти и на работното място.

 

Още през 1570 г. Венеция търгува с кафе, а първото кафене отваря врати през 1683 г. на площада „Сан Марко“.

 

 

ОТ МАГАЗИНИТЕ ДО ЛИТЕРАТУРНИТЕ КАФЕНЕТА

Говори се, че папа Климент VIII, след като вкусил чаша кафе, казал: „Тази напитка е толкова вкусна, че би било срамота да се позволи само на неверниците да я пият. Да победим Сатаната, като я благославим и я превърнем в истинска християнска напитка“.

 

След това кафето вече можело да се разпространява в елегантни магазини из целия полуостров, но и в районите на селската и работническата класа, като постепенно се превръща в ритуал, събиращ на едно място художници, политици и писатели.

 

 

ИЗОБРЕТЯВАНЕ НА МАШИНАТА ЗА ЕСПРЕСО

Терминът „еспресо“  означава „произведено на място“: този метод изглежда е разработен да ускори процеса на приготвяне на кафе на обществените места. Първият прототип на еспресо машината датира от 1855 г. и е представен на Световното изложение в Париж. Няколко години по-късно, през 1901 г., миланският инженер Луиджи Бецера създава първата кафемашина за еспресо, работеща с пара. Патентът на Бецера дава тласък на научните изследвания и технологични подобрения, предприети от много италиански компании, включително Ла Павони и Виктория Ардуино от Торино. 

 

През 1948 г. Ахил Гаджия въвежда метода за екстракция чрез налягане, който осигурява по-концентрирана и по-ароматна напитка, характеризираща се с гъста, плътна сметана: еспресото такова, каквото го познаваме.

 

Между 40-те и началото на 50-те години на ХХ век компаниите, произвеждащи машини за еспресо, усъвършенстват производството, което достига индустриални количества. През 1949 г. известният архитект Джио Понти прави първата машина за еспресо, оборудвана с хоризонтален бойлер, за Ла Павони, като с това въвежда ключова промяна в дизайна на машините. 

 

Приготвянето на кафе еволюира още повече с представянето на модела E-61 от La Faema през 1961 г.: термосифонната циркулационна система позволява водата да запази постоянна температура, дори машината да не се употребява дълго време.

Оттогава еволюцията на машините за еспресо продължава да следва постояния стремеж към постигане на перфектното еспресо.

КАФЕВАРКАТА И КАФЕТО, КОЕТО ПРИГОТВЯМЕ ВКЪЩИ

Принципът на работа на кафеварката, проектирана през 1933 г. от Алфонсо Биалети,  не се е променил през годините.
Първоначално наречена „Мока експрес“, тя е направена от четири основни алуминиеви елемента с бакелитена дръжка.
Днес кафеварките се изработват от стомана, но работят по абсолютно същия начин. Трябва да се „завият“ с онзи характерен ежедневен жест, зародил се в италианските домове. 
И еспресото, и кафеварката революционират начина на пиене и приготвяне на кафе в Италия.

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Кафе в Австралия

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Изпийте едно кафе, платете две

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Историята на кафето

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Италианско кафе

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Литературни кафенета

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Coffee Culture

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ