Лорета Фанела

Родена през 1980 г. във Фиуджи, Лорета Фанела по начало искала да стане стилист.

 

Почти по случайност се записва да учи в кулинарното училище в родния си град. Там осъзнава, че любовта ѝ към дизайна и формите може да намери израз и в сладкарското изкуство.

 

През 1999 г., стаж в ресторанта на майстор-готвач Фабио, Такела Antica, преминава в първата ѝ работа като майстор на ордьоврите и сладкишите.     

През 2001 г., Карло Крако ѝ предлага позицията майстор-готвач на сладкарските изделия в своя ресторант Cracco Peck в Милано. За Лорета следва едномесечен стаж в Коста Брава.

Само две седмици по-късно Феран и Алберт Адрия я убеждават да остане в техния ресторант elBulli за три години. Тук развихрилото се въображение на Лорета Фанела революцонизира всички традиции в десертите.

 

През 2006 г. тя се връща в Италия, решена да пренесе на родния си полуостров започнатите от самата нея иновации. През месец ноември избира Enoteca Pinchiorri във Флоренция. Само за година ресторантът изживява трансформация, а Лорета е избрана за Най-добър майстор-сладкар в Италия от пътеводителя на Paolo Marchi.


От 2008 г. тя се посвещава на обучението на професионалисти в сектора, като същевременно отговаря за десертното меню на различни хотели и ресторанти. През 2010 г. излиза книгата „Oltre“ („Отвъд“) - колекция от 36 рецепти с почерка на Лорета Фанели.

 

Посланик на марката Lavazza от 2014 г., до края на 2015 г. тя успява да получи и звезда „Мишлен“.

През 2016 г,. Ristorante Borgo San Jacopo, чието десертно меню гордо носи името на Лорета, също печели една звезда.

Другите майстор-готвачи

Масимо Ботура
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Денис Зопи
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Маурилио Гарола
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Пиетро Леман
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Филипо ла Мантия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА