*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
Кариерата на шеф Федерико Дзанази от Емилия е белязана от поредица от незабравими преживявания заедно с някои от най-ярките звезди на италианската и международната кулинарна сцена. След десетилетие на пряко сътрудничество с Морено Чедрони – шефът, който внася авангарден дух в италианската кухня, Дзанази продължава професионалния си път в ролята на главен шеф в Hotel Principe Delle
Nevi в Червиния, Вале д'Аоста. Но точно обучението му в elBullifoundation заедно с Феран Адрия усъвършенства способността му да създава ястия, които безупречно съчетават иновация и традиция. Кухнята му се основава на задълбочено проучване на италианските съставки, страст към разказването на истории чрез храната и неуморно търсене на съвършенство, което му спечелва титлата „Най-добър су-шеф на годината“ през 2011 г.
През 2014 г. известният кулинарен критик Боб Ното споделя свое прозрение със семейството на Lavazza и Феран Адрия: „Това, което липсва на Торино, е ресторант като Tickets в Барселона, пример за висша кухня, която е и достъпна за всеки, забавна и неформална“. В резултат на тази среща, след четири години, ресторантът Condividere отваря врати като знак на почит към стремежа към изисканите вкусове, елегантността и споделянето, за което загатва името му, а кухнята му е в сигурните ръце на Федерико Дзанази.
Ако Дзанази е диригентът на оркестъра на менюто, разказът за което представлява последователност от ястия, които не се нуждаят от обяснение, Феран Адрия е вдъхновението и мозъкът на мястото, чиито пространства и завладяващ като мечта декор са проектирани от Данте Ферети, лауреат на Оскар.
Ресторантът, намиращ се в Nuvola, седалището на Lavazza, е много повече от място за вечеря. Атмосфера между мечтите и реалността – градска, цветна и гостоприемна – където гостите могат да се чувстват спокойни и да се наслаждават не само на ястията, които се сервират „в стил тапас, за споделяне“, но и на удоволствието от прекараното време заедно.
Първото, което посреща гостите, когато прекрачат прага, е изненадата. Дизайнерът на сценографията и костюмите Данте Ферети създава пространство, където различни стилове съществуват в хармония – от индустриален облик до анимационни графити и дори метална дантела, която трансформира индустриалните материали в богато украсен бароков модел с нотка от Близкия изток. Грандиозният ефект на обстановката се подсилва от стената от часовници – почитта на маестро Ферети към най-важната ценност на 21-ви век: времето.
Предлаганото меню, по примера на ритуалите на испанската кухня, е резултат от дегустационно пътуване, което съсредоточава цялото изживяване върху аспекти, като дружелюбност и споделяне, чрез смесване на исторически и традиционни рецепти, креативност и съвременни техники за приготвяне.
Около кръгли маси или на барплота, където посетителите могат да гледат кухнята, докато се хранят, гостите се наслаждават на всяка хапка с малко вкус от Емилия, малко от Испания, от Пиемонт и от бъдещето. Шеф Дзанази и персоналът му ни канят да се отдадем на пътуване през гениалност и упадък, игривост и спомени – едно вълнуващо изживяване, на което да се насладим и да го споделим.
Всичко започва с амюз буш, който разказва историята на ресторанта: Сладолед с пармезан със сладко-кисели нотки на медовина, ферментирала напитка на основата на мед. Това е една от най-известните рецепти на Феран Адрия, произхождаща от кухнята на elBulli, и също така е почит към фотографа и кулинарния критик от Торино Боб Ното, който почива през 2017 г. и чиято идея вдъхновява Condividere.
Следват три дегустационни менюта, от които можете да избирате, като всяко напълно изразява уникалната идентичност на ресторанта: Classici, Festival и Gran Festival.
Менюто Classici предлага емблематични и исторически творения на заведението, като „сандвич Mulassano“, пикантен меренг, пълен с раци и салата Капричоза, и ястия, които представят еклектичния стил на Феран Адрия, като „маслинова сфера elBulli“ – сфера със силно концентриран вкус на маслини, готов да избухне в устата. То включва и творения с безпогрешния подпис на Федерико Дзанази, като Tigella Modenese, традиционен местен плосък хляб с плънка от cunza – типична за Емилия паста с основа от свинска мас, розмарин и чесън. Сред тях, менюто Festival е изследване на класиката и съвременността с ястия, като „Картофена въздушна багета с мариновано говеждо“ или Oyster Cold Brew, перлата на студеното кафе, с богати ароматни свойства. И накрая, Gran Festival не е нищо друго освен радостен празник на вкусните ястия. Някои предизвикват носталгия, като farinata от нахут, трансформирана в gofri – вафли с неутрален вкус, пиемонтска улична храна, създадена в края на 19-и век и вдъхновена от френските вафли. Други рецепти в това меню пренасят вечерящите в далечни кътчета на света, като Piedmontese Katsu Sando, комбинация от японска и западна кухня.
В края на вечерта ще получите покана да се преместите в идиличната външна зона с изглед към площад Nuvola Lavazza или в романтичната беседка. Изживяването ще продължи в обстановка, предназначена за лежерна дегустация на гамата десерти, съчетани с разнообразни видове кафе, приготвени по различни методи, включително Chemex, версия на филтърно кафе, която става все по-популярна сред любителите на кафето. Очарованието се крие в ритуала, съпровождащ екстракцията на кафето: изборът на филтъра, техниката за сипване на вода, измерването на времето. Сред разнообразните деликатеси ще намерите Tropézienne – десерт, идеален за споделяне благодарение на дългата си, тясна форма, приготвен от бутер тесто и френски крем Шантили с ванилия и маскарпоне в знак на почит към историческата торинска сладкарница Pasticceria Uva. Можете да се насладите на това изискано лакомство, докато отпивате от някой от предлаганите вкусни кафе коктейли, като еспресо Martini“, идеалният десерт или напитка след вечеря заради изключителните си сладки и горчиви нотки, или ирландско кафе, декадентска смес от горещо кафе, ирландско уиски и пухкава бита сметана. Да не забравяме и коктейла „Револвер“ със завладяващата си комбинация от нотки на ванилия и дъб със загатване за огнен портокал.
Желанието да внесе автентичност в неформална обстановка, където гастрономическата история и традиция могат да бъдат преосмислени с модерен усет, повежда шеф Федерико Дзанази по някои неизследвани пътища, които му донасят звезда Мишлен за ресторант Condividere през 2019 г. Това отличие е признание за качеството и изследванията, присъщи на кухнята му, в пространство, което ангажира посетителите, като ги потапя в ново разбиране и изживяване на изисканата кухня.