Джан Пиеро Вивалда

Можете да намерите нашето кафе в тези ресторанти:

Antica Corona Reale (Червере). 

Още от 1815 г. малкото градче Червере, на няколко километра от Фосано, е родното и работно място на семейство Вивалда - вече пето поколение.

Роден в Кунео, Джан Пиеро се влюбва в гастрономията с насоките на дядо си Еухенио, който показва на внука си не само удоволствията на масата, но и правилата на кухнята.

По-късно, той се записва в кулинарното училище в Мондови, като редува обучението си с работа в някои от най-известните ски и морски курорти в Италия.

 

След като завършва обучението си, той поема ръководството на семейния бизне като сомелиер и управител на трапезарията, но открива, че кухнята му липсва.

Затова заминава за Франция, където учи при Жорж Бланк, Ален Дюкас и Ален Дютурние. Те изиграват важна роля в оформането на кулинарния стил на Джан Пиеро в духа на традициите, като му оставят и пространство, където да работи с най-иновативните продукти по време на стажа си.

 

През 2003 г., Вивалда получава първата си звезда „Мишлен“, и още една през 2010 г., като е носител и на много други награди, и в Италия, и в чужбина - доказателства за успешно постигнатите цели.    

„Най-силната емоция, свързана с гастрономията, която някога съм изпитвал, беше по време на стажа ми с Ален Дюкас, където работих като младши майстор-готвач“, припомня си Вивалда. „В края на стажа ми, главният готвач ме поздрави. Това бе първият път, в който ме заговори и моментът, в който разбрах важността на работата в кухнята.“

 

Днес неговите кулинарни умения са известни в света, благодарение на успешното използване на местни продукти, употребата на местни продукти, като охлюви Cherasco, праз лук Cervere, чушки Cuneo или Carmagnola, пиле Bianca di Saluzzo, петли Capon от Мороцо, бели трюфели от Алба, говежда мазнина Carrù, ягоди Peveragno, лешници tonda gentile от район Ланге, сирене Castelmagno и т.н. Възхвала на природата и нейните дарове.

Antica Corona Reale

Джан Пиеро Вивалда е творецът, който стои зад ястията на ресторант Antica Corona Reale. Подходът там е баланс на сезонните продукти, респект към традицията и склонност към импровизация. Към престижните продукти от Пиемонт и Кунео, носителят на звезда „Мишлен“ обича да добавя гастрономични изкушения от други райони.


Via Fossano, 13
Червере, Кунео
 

Другите майстор-готвачи

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Масимо Ботура
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА