Давиде Олдани

Можете да намерите нашето кафе в тези ресторанти:

D’O, новото D’O (Корнаредо) и Oldani Cafè (Летище Малпенса). 

Името Давиде Олдани е неразривно свързано с поп кулинарията - философия, развита от самия него.

През 2003 г. той отваря своя първи ресторант D’O в родния си град Корнаредо, провинция Милано.

След само година най-авторитетните издания за гастрономия вече го поставят на челно място в италианската кухня.

Преди D’O опитът му включва сътрудничества с Гуалтиеро Маркеси, Алебер Ру, Ален Дюкас и Пиер Ерме.    

Няма майстор-готвач на света, който да не мечтае да се докосне необятното: рецептите на Давиде Олдани, Пиетро Леман и Денис Зопи за Coffee In Space (Кафе в космоса)

През декември 2008 г. получава Ambrogino d’oro на град Милано.

През ноември 2013 г. е поканен в Харвард да опише предприемаческия си опит, а историята на неговия ресторант е публикувана в Harvard Business Review. Икономическите експерти на университета са на мнение, че неговият подход и организация на работа са приложими не само за ресторантите, но и за много други категории.

През май 2014 г. кафе барът Davide Oldani Cafè отваря врати в новия район на летище Малпенса в Милано - Piazza del Lusso.

През 2015 г. следва негова лекция в бизнес училището HEC в Париж, номинация за посланик на EXPO 2015 и участие като говорител в Световния бизнес форум в Милано.

Сред публикациите му са „Cuoco andata e ritorno“ („Готвач, дотам и обратно“; 2008 г.), „La mia cucina pop, L’arte di caramellare i sogni“ („Моята поп кулинария, Изкуството на карамелизираните сънища“; 2009 г.), „POP, La nuova grande cucina italiana“ („POP, новата италианска кухня“; 2010 г.), „Il giusto e il gusto“ („Хубаво и вкусно“; 2012 г.), „Storie di sport e cucina“ („Истории за спорт и кулинария“; 2013 г.), „CheFacile“ („Колко лесно“; 2013 г.), „Pop Food“ („Поп храна“; 2015 г.), „D’O eat better“ („D’O се храни по-добре“; 2016 г.).

IMG_02
IMG_01

Сътрудничи на месечното списание „La Cucina Italiana“ („Италианската кухня“) в продължение на 16 години. Всяка седмица пише колонка за поп кухнята и спорта за списание Sport Week и публикува в блога „Chiacchierando con Gusto“ („Разговори за вкуса“) на IoDonna, женската притурка на вестник Corriere della Sera.

През 2016 г. открива един ресторант в Манила и друг в Сингапур, както и new D’O - подобрена версия, където да се създават още по-добри ястия, достойни за сравнение с всеки ресторант в Италия, че и по-добри. През лятото на същата година е номиниран за посланик на храната и спорта от CONI (Италианският олимпийски комитет) и готвач на италианския отбор по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Работата му като дизайнер, вдъхновена от ежедневно наблюдение на гостите, отразява работата му като готвач. Масите, столовете, чиниите, приборите и чашите - всичко това е вдъхновено от популярната култура: прости, функционални, елегантни.

Марките, специално създадени за него, са: “IDish” - “assiette D’O” - “H2D’O”. Новите формати са: “FOO’D” - “Davide Oldani Cafè” - “CucinaPOP”.

Творческият му размах бива стимулиран от сътрудничеството с едни от най-добрите майстор-готвачи в Италия и Европа, като Гуалтиеро Маркеси, Албер Ру, Ален Дюкас и Пиер Ерме.

Усвоил малките тайни на всеки един от учителите си, Олдани успява да създаде своя собствена философия: поп кулинария. Икономичен, но пълен с вкус начин за готвене, който извежда ценното у всеки от естествените вкусове в италианската традиция, усетен от различен ъгъл.

Давиде Олдани разкрива, че подтикът към неговата философия към професията идва от Гуалтиеро Маркеси, а от Албер Ру е научил за важността и деликатността на френската кухня.

Друг важен учител за Олдани е Ален Дюкас, който му показва управленския аспект на професията. Пиер Ерме пък му разкрива пределната тайна: значението на сладкишите във френската кухня.

Базова за концепцията на поп кулинарията на Олдани е работата с висококачествени материали, върху които се подхожда с изключителна техника за възможно най-добро представяне на вкусовете, известни на всеки, но все още неизпитани в такава дълбочина от никого.

„Това е начинът към кулинарията да бъдат привлечени и най-големите скептици, без това да изглежда ексклузивно.“

Специалната рецепта на Давиде Олдани за Identità Golose

Ristorante D’O

Поп кулинарията на Давиде Олдани се ражда от желанието за смесване на простото с добре приготвеното, на доброто и достъпното, на въображението и традицията. Затова и менютата на Ristorante D’O са балансирани и контрастни, с обещания за сладост в пикантността и спомен за пикантност в сладостта.

Другите майстор-готвачи

Пиетро Леман
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Лорета Фанела
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Алфредо Русо
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Морено Чедрони
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Маурилио Гарола
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Масимо Ботура
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА