Давиде Олдани
Давиде Олдани
Можете да намерите нашето кафе в тези ресторанти:
D’O, новото D’O (Корнаредо) и Oldani Cafè (Летище Малпенса).
Името Давиде Олдани е неразривно свързано с поп кулинарията - философия, развита от самия него.
През 2003 г. той отваря своя първи ресторант D’O в родния си град Корнаредо, провинция Милано.
След само година най-авторитетните издания за гастрономия вече го поставят на челно място в италианската кухня.
Преди D’O опитът му включва сътрудничества с Гуалтиеро Маркеси, Алебер Ру, Ален Дюкас и Пиер Ерме.
През декември 2008 г. получава Ambrogino d’oro на град Милано.
През ноември 2013 г. е поканен в Харвард да опише предприемаческия си опит, а историята на неговия ресторант е публикувана в Harvard Business Review. Икономическите експерти на университета са на мнение, че неговият подход и организация на работа са приложими не само за ресторантите, но и за много други категории.
През май 2014 г. кафе барът Davide Oldani Cafè отваря врати в новия район на летище Малпенса в Милано - Piazza del Lusso.
През 2015 г. следва негова лекция в бизнес училището HEC в Париж, номинация за посланик на EXPO 2015 и участие като говорител в Световния бизнес форум в Милано.
Сред публикациите му са „Cuoco andata e ritorno“ („Готвач, дотам и обратно“; 2008 г.), „La mia cucina pop, L’arte di caramellare i sogni“ („Моята поп кулинария, Изкуството на карамелизираните сънища“; 2009 г.), „POP, La nuova grande cucina italiana“ („POP, новата италианска кухня“; 2010 г.), „Il giusto e il gusto“ („Хубаво и вкусно“; 2012 г.), „Storie di sport e cucina“ („Истории за спорт и кулинария“; 2013 г.), „CheFacile“ („Колко лесно“; 2013 г.), „Pop Food“ („Поп храна“; 2015 г.), „D’O eat better“ („D’O се храни по-добре“; 2016 г.).
Сътрудничи на месечното списание „La Cucina Italiana“ („Италианската кухня“) в продължение на 16 години. Всяка седмица пише колонка за поп кухнята и спорта за списание Sport Week и публикува в блога „Chiacchierando con Gusto“ („Разговори за вкуса“) на IoDonna, женската притурка на вестник Corriere della Sera.
През 2016 г. открива един ресторант в Манила и друг в Сингапур, както и new D’O - подобрена версия, където да се създават още по-добри ястия, достойни за сравнение с всеки ресторант в Италия, че и по-добри. През лятото на същата година е номиниран за посланик на храната и спорта от CONI (Италианският олимпийски комитет) и готвач на италианския отбор по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.
Работата му като дизайнер, вдъхновена от ежедневно наблюдение на гостите, отразява работата му като готвач. Масите, столовете, чиниите, приборите и чашите - всичко това е вдъхновено от популярната култура: прости, функционални, елегантни.
Марките, специално създадени за него, са: “IDish” - “assiette D’O” - “H2D’O”. Новите формати са: “FOO’D” - “Davide Oldani Cafè” - “CucinaPOP”.
Творческият му размах бива стимулиран от сътрудничеството с едни от най-добрите майстор-готвачи в Италия и Европа, като Гуалтиеро Маркеси, Албер Ру, Ален Дюкас и Пиер Ерме.
Усвоил малките тайни на всеки един от учителите си, Олдани успява да създаде своя собствена философия: поп кулинария. Икономичен, но пълен с вкус начин за готвене, който извежда ценното у всеки от естествените вкусове в италианската традиция, усетен от различен ъгъл.
Давиде Олдани разкрива, че подтикът към неговата философия към професията идва от Гуалтиеро Маркеси, а от Албер Ру е научил за важността и деликатността на френската кухня.
Друг важен учител за Олдани е Ален Дюкас, който му показва управленския аспект на професията. Пиер Ерме пък му разкрива пределната тайна: значението на сладкишите във френската кухня.
Базова за концепцията на поп кулинарията на Олдани е работата с висококачествени материали, върху които се подхожда с изключителна техника за възможно най-добро представяне на вкусовете, известни на всеки, но все още неизпитани в такава дълбочина от никого.
„Това е начинът към кулинарията да бъдат привлечени и най-големите скептици, без това да изглежда ексклузивно.“
Ristorante D’O
Поп кулинарията на Давиде Олдани се ражда от желанието за смесване на простото с добре приготвеното, на доброто и достъпното, на въображението и традицията. Затова и менютата на Ristorante D’O са балансирани и контрастни, с обещания за сладост в пикантността и спомен за пикантност в сладостта.
Другите майстор-готвачи