Хуан Амадор

Хуан де ла Круз Амадор Перез, както е пълното име на немския топ ресторантьор, е роден през 1968 г. в швабския квартал Щрюмпфелбах, около Щутгарт.

 

От 1985 г. до 1988 г. синът на каталунско-андалуски родители завършва чиракуването си като главен готвач в Gasthof Lamm във Вайнщат, което е последвано от периоди в Alter Wirt в Грюнвалд, Мюнхен, и Schlosshotel Bühlerhöhe в Шварцвалд. Хуан Амадор печели първата си звезда Мишлен като главен готвач в ресторант PETERSILIE в Люденшайд през 1993 г., когато е едва на 25 години, и оттогава неизменно е част в пътеводителя на Мишлен. През 2004 г. – на 35-годишна възраст, топ ресторантьорът отваря своя пръв ресторант – AMADOR в Ланген, близо до Франкфурт, който за пръв път получава 3 звезди през 2007 г.  

През 2015 г. известният шеф се мести в Сингапур и същата година отваря ресторанта ALMA by Juan Amador в Goodwood Park Hotel. Любовта го кара да се върне отново в Европа и по-точно – във Виена. Непосредствено след личното му щастие следва и професионалният му успех. В историческата изба Гринзинг, в 19-ти район, Амадор създава истинско бижу на гастрономичната сцена: ресторанта, който първоначално отваря под името Amador’s Wirtshaus & Greißlerei, става ресторант AMADOR няколко месеца по-късно, и се прочува отвъд границите на Австрия, получавайки 3 токи и 2 звезди същата година.

 

През 2019 г. Хуан Амадор става първият ресторантьор в Австрия, получил трите звезда Мишлен. Според дефиницията на Мишлен за ресторантите, носители на 3 звезди, AMADOR заслужава да бъде посетен заради уникалната си кухня. Гости от целия свят, прочели това, искат да го посетят.  

Фактът, че Хуан Амадор сега е от ярките звезди във висшата гастрономия без съмнение се дължи на неговата амбиция и дисциплина. Той комбинира своето характерно творчество и богатия си опит, за да създаде свой безпогрешен уникален стил.

 

В желанието си да се развива непрекъснато, смелият готвач продължава да изненадва с нови творения заедно с класическите си ястия. Влиянията от целия свят, съчетани с определена регионалност в съставките, превръщат кулинарните му творения в истинско изкуство.

 

Хуан Амадор се вдъхновява не само от многобройните си пътувания, но и от музиката. Неговият най-известен десерт – Brick in the Wall например, е вдъхновен от едноименната песен на Pink Floyd. 

 

Въпреки това разнообразието не само е важно за ястията на Амадор, но и за всяка чаша: винарската изба на ресторант AMADOR разполага с около 1200 образеца на най-добрите вина от целия свят, както и огромна, престижна колекция шампанско. 

 

Хуан Амадор е посланик на марката Lavazza от 2020 г. 

Ресторант AMADOR (Виена) 

В историческата винарска изба чудесната международна кухня без всякакъв компромис понякога се среща с регионални ястия от австрийските кулинарни съкровища. „В моята кухня не следвам модата и тенденциите. Моята кухня е като малката черна рокля – няма нищо скрито.“ Хуан Амадор.  

Другите майстор-готвачи

Лорета Фанела
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Пиетро Леман
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Масимо Ботура
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Маурилио Гарола
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Братя Череа
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА