Пиетро Леман
Пиетро Леман
Можете да намерите нашето кафе в тези ресторанти:
Joia (Милано).
Пиетро Леман, добросърдечният и интуитивен майстор-готвач от Тичино, е роден през 1961 г.
Той открива мистичната сила на природата още като дете в зеленчуковата градина на семейството, но това, което го кара да се посвети на готвенето, е баварският ванилов крем на Анджело Конти Росини.
Обучението на Леман продължава с усвояване на техническата част на занаята от Фреди Джирадет и Гуалтерио Маркеси, последвано от двугодишен престой в Китай и Япония - преломен момент, от който нататък той открива нов вид духовност.
След завръщането си в Италия през 1989 г. група приятели открива собствен гурме ресторант в Милано, който емоционално нарича „Joia“. През 1996 г. това става първият вегетариански ресторант в Европа, награден с престижната звезда „Мишлен“ и единственият звезден „вегетариански“ ресторант в Италия.
Когато етиопските и арабските ресторанти започват да се появяват из цяло Милано, Леман поднася възвишена кулинарна почест на личното си божество - творческото съзидателство.
Подобно на древните скулптори, той винаги улавя дълбоката същност на природата в кулинарни жестове, в които няма нищо излишно, за да постигне с прости кулинарни техники недостижимо и ароматно гастрономично изживяване, където вкусовете се топят в устата.
29 години по-късно Joia се смята за един от най-важните центрове на зелена, етична и устойчива кухня в Европа, чийто неоспорван основоположник е майстор-готвачът Леман.
През 2015 г. той е посланик на Миланското Expo.
Има осем написани книги за хранителна култура, последната от които, „Veg per scelta“ („Вегетарианец по избор“, Giunti Editore), където си сътрудничи със своя приятел - журналистът Габриеле Ешкенази, с когото основава „The Vegetarian Chance“ - първият международен фестивал за вегетарианска култура и кухня.
Посланик на марката Lavazza от 2016 г., Леман участва в множество проекти с компании и организации (публични и частни), за да популяризира своята готварска и житейска философия - продукт на един от най-романтичните майстор-готвачи на нашето време.
Joia
Ястията на отличения със звезда „Мишлен“ майстор Пиетро Леман улавят дълбоката същност на природата в кулинарни жестове, извеждащи на преден план ароматния дух на съставките, с прости кулинарни техники, с които вкусовете се топят в устата. Всяко ястие е възторжен химн във възхвала на природата, изпят от един от най-романтичните майстор-готвачи на нашето време.
Другите майстор-готвачи