Масимо Ботура

„Умението да се справяме с ирационалното е най-големият талант на нас, италианците“.

Масимо Ботура

Можете да намерите нашето кафе в тези ресторанти:

Osteria Francescana и Franceschetta58 (Модена)

Пътят, който води Масимо Ботура към момента, в който е обявен за една от ключовите творчески личности на модерната кулинарна сцена, започва през 1986 г. в селския район около Модена, с отварянето на Trattoria del Campazzo. Тук Ботура се учи от двама важни ментори: от Лидия Кристони, кралица в производството на паста, и Жорж Кони - легендарна фигура в класическата френска кухня.

 

През 1994 г., Ботура продава Trattoria del Campazzo, за да се устрои в Монте Карло, където започва работа с Ален Дюкас в Louis XV и не само затвърждава своите умения и техники, но и научава колко важно е сътрудничеството със занаятчиите, производителите, животновъдите и фермерите. С цялото това богатство той се завръща в Италия, където през 1995 г. поема управлението на Osteria Francescana.

Масимо Ботура за календара на Lavazza за 2018 г.

За намаляването на хранителните отпадъци Масимо Ботура открива Food For Soul („Храна за душата“), столове, където майстор-готвачи и от цял свят трансформират хранителните остатъци във вкусни ястия за тези, които най-много имат нужда от тях. 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

 

Наема се и с предизвикателството да повиши осведомеността на гастрономичното общество относно някои съвременни проблеми, като изхвърлянето на храна и социалната изолация.

На Миланското Expo през 2015 г. Масимо представя Refettorio Ambrosiano - обществен стол, разположен в изоставен театър в квартала Greco в града, където майстор-готвачи от целия свят трансформират остатъците от храна, използвана в експозицията, във вкусни ястия за тези, които най-много имат нужда от тях.

След успеха на това начинание, през 2016 г. Масимо и съпругата му основават неправителствената организация Food for Soul („Храна за душата“), за да приобщят повече общности в намаляването на хранителните отпадъци и социалната изолация. Неправителствената организация стартира пет инциаитиви, които все още са активни по света: Refettorio Gastromotiva в Рио де Жанейро, Refettorio Felix в Лондон, Social Tables в Болоня и Модена и Refettorio Paris в Париж.

 

immagine_bottura_01
immagine_bottura_02

Освен нови интерпретации на иконичната италианска кухня в Osteria Francescana, Масимо Ботура предлага веселата атмосфера на модерна странноприемница във втория си ресторант, Franceschetta58. В непрестанно търсене на висококачествени продукти той създава Villa Manodori - линия от балсамови оцети и екстра върджин зехтини със защитен географски индикатор, които могат да бъдат поръчани в най-добрите гурме магазини по целия свят.

 На 6-ти февруари 2017 г. Масимо Ботура получава престижната Почетна степен по бизнес мениджмънт от университета в Болоня. Деканът - Франческо Убертини, започва речта си, така: „Работата на Масимо Ботура навлиза в областите на предприемачеството, образованието и технологиите и е ярък пример за промотирането на италианската култура и произведеното в Италия“. Това е първата почетна степен, присъдена на майстор-готвач в историята на университета. На 23-ти април 2018 г. следва и почетна диплома по Изящни изкуства от академията в Карара.

Osteria Francescana

Osteria Francescana е символ на страстта на Масимо Ботура. Там модерното изкуство се явявя вдъхновение, насока и муза на италианската кухня, наградена с три звезди „Мишлен“.

Другите майстор-готвачи

Братя Череа
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Игор Макия и Джовани Грасо
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Давиде Олдани
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Норберт Нидеркофлер
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА