Можете да намерите нашето кафе в тези ресторанти:
Osteria Francescana и Franceschetta58 (Модена)
Масимо Ботура
„Умението да се справяме с ирационалното е най-големият талант на нас, италианците“.
Можете да намерите нашето кафе в тези ресторанти:
Osteria Francescana и Franceschetta58 (Модена)
Пътят, който води Масимо Ботура към момента, в който е обявен за една от ключовите творчески личности на модерната кулинарна сцена, започва през 1986 г. в селския район около Модена, с отварянето на Trattoria del Campazzo. Тук Ботура се учи от двама важни ментори: от Лидия Кристони, кралица в производството на паста, и Жорж Кони - легендарна фигура в класическата френска кухня.
През 1994 г., Ботура продава Trattoria del Campazzo, за да се устрои в Монте Карло, където започва работа с Ален Дюкас в Louis XV и не само затвърждава своите умения и техники, но и научава колко важно е сътрудничеството със занаятчиите, производителите, животновъдите и фермерите. С цялото това богатство той се завръща в Италия, където през 1995 г. поема управлението на Osteria Francescana.
Наема се и с предизвикателството да повиши осведомеността на гастрономичното общество относно някои съвременни проблеми, като изхвърлянето на храна и социалната изолация.
На Миланското Expo през 2015 г. Масимо представя Refettorio Ambrosiano - обществен стол, разположен в изоставен театър в квартала Greco в града, където майстор-готвачи от целия свят трансформират остатъците от храна, използвана в експозицията, във вкусни ястия за тези, които най-много имат нужда от тях.
След успеха на това начинание, през 2016 г. Масимо и съпругата му основават неправителствената организация Food for Soul („Храна за душата“), за да приобщят повече общности в намаляването на хранителните отпадъци и социалната изолация. Неправителствената организация стартира пет инциаитиви, които все още са активни по света: Refettorio Gastromotiva в Рио де Жанейро, Refettorio Felix в Лондон, Social Tables в Болоня и Модена и Refettorio Paris в Париж.
Освен нови интерпретации на иконичната италианска кухня в Osteria Francescana, Масимо Ботура предлага веселата атмосфера на модерна странноприемница във втория си ресторант, Franceschetta58. В непрестанно търсене на висококачествени продукти той създава Villa Manodori - линия от балсамови оцети и екстра върджин зехтини със защитен географски индикатор, които могат да бъдат поръчани в най-добрите гурме магазини по целия свят.
На 6-ти февруари 2017 г. Масимо Ботура получава престижната Почетна степен по бизнес мениджмънт от университета в Болоня. Деканът - Франческо Убертини, започва речта си, така: „Работата на Масимо Ботура навлиза в областите на предприемачеството, образованието и технологиите и е ярък пример за промотирането на италианската култура и произведеното в Италия“. Това е първата почетна степен, присъдена на майстор-готвач в историята на университета. На 23-ти април 2018 г. следва и почетна диплома по Изящни изкуства от академията в Карара.
Osteria Francescana
Osteria Francescana е символ на страстта на Масимо Ботура. Там модерното изкуство се явявя вдъхновение, насока и муза на италианската кухня, наградена с три звезди „Мишлен“.
Другите майстор-готвачи