Джок Зонфрило

Джок Зонфрило е роден в Шотландия в шотландско-италианско семейство.

 

След като усъвършенства своята кулинарна техника, Зонфрило неизбежно бива привлечен от динамичната кулинарна сцена на Лондон. В столицата на Великобритания той работи с немалко топ готвачи, включително Марко Кавалиер в Chapter One.

 

По-късно Джок се присъединява към екипа в новоотрикитя The Pharmacy, собственост на художника Дамиен Хърст. Този ресторант незабавно грабва вниманието на всички лондончани заради авангардната си кухня. Преди да напусне Великобритания, той работи за известно време в Корнуол.

През 2000 г. на 41-годишна възраст той заминава за Австралия, където открива своя духовен дом. След времето в Сидни Джок работи като консултант, като след преместването си в Аделаида става главен готвач в ресторант Penfolds Magill Estate. Там остава до ден днешен, като собственик на ресторантите Orana и Blackwood. Неговите ястия са ода, посветени на историята на храната и вдъхновени от обичаите на аборигените.

 

През 2017 г. Orana получава титлата ресторант на годината на Gourmet Traveller, със следните думи: „Ресторант Orana на Джок Зонфрило играе важна роля в новата австралийска кухня с увереното и оригинално комбиниране на местни и чуждестранни продукти.“

 

Джок е и телевизионен водещ на програмите „Nomad Chef“ и „Chef Exchange“, въпреки че голямата му страст е фондация Orana - неправителствена организация, вдъхновена от оригиналното население на Австралия, близката им връзка със земята и детайлното им познаване на традиционната кулинария.

 

Той е посланик на марката Lavazza от 2018 г., когато също така печели Basque Culinary World Prize; награда за майстор-готвачи, постигнали социална промяна посредством храната.

Джок Занфрило, майстор-готвачът с детство, ухаещо на кафе

Другите майстор-готвачи

Ернст Кнам
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Братя Череа
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Масимо Ботура
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Игор Макия и Джовани Грасо
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА