Ернст Кнам

Роден в Германия през 1963 г., но днес миланец, Ернст Кнам е известен на всички като краля на шоколада. В края на осемдесетте, след дълго скитане в големите европейски градове (и техните ресторанти, наградени със звезди „Мишлен“), той се установява в Италия. Преди да започне свой бизнес, той учи при Гуалтиеро Маркеси, а по-късно става един от най-добрите сладкари в Милано и света.

 

През 1992 г. отваря своя вече легендарен сладкарски магазин на Via Anfossi 10 в Милано. Артистичността незабавно го отличава благодарение на изтънчените, необичайни комбинации. Творенията му почитат сезонната природа на храната, като шоколадът, подправките и плодове правят сладкишите му незабравими.

Дългогодишното му увлечение по света на творчеството, без значение в коя сфера, означава, че творенията му често са свързани с влияния от света на дизайна, модата, архитектурата и изкуството. Кнам отговаря за дизайна и управлението на кетъринга на множество стилисти по време на седмицата на модата - от Джон Ричмънд до Чезаре Пачиоти. Той черпи вдъхновение от материите, цветовете и аксесоарите, които комбинира с форми и вкусове. Той също си сътрудничи и с множество артисти и дизайнери, включително Лоренцо Палмери, с когото създава Home (Домът) (е там, където искам да бъда) - шоколадов пралин, посветен на Експо 2015.

 

Не е изненада, че Ернст Кнам е единственият сладкар сред посланиците на Експо - международната мрежа от лидери на общественото мнение, изповядващи принципите на основната тема в Световната експозиция: Храна за планетата, енергия за живот.

Както често се случва в последно време, днес той е знаменитост със своя телевизионна програма - „Il re del del cioccolato“ („Кралят на шоколада“), където впечатляващата му работа и удивителни умения грабват неговите клиенти, сред които и известни личности.

Освен това е и съдия в две програми на живо - от 2013 г. в „Bake Off Italia“ и от 2015 г. - в „Junior Bake Off Italia“, като през същата година е звездата на „Che Diavolo di Pasticceria!“. („Сладкарски магазин от ада!“), където дава полезни съвети на сладкарски магазини от цяла Италия.

 

Ернст Кнам има множество международни награди, включително първа награда в категория Сладкарство на Toque d’Or в Люцерн през 1988 г. и 1990 г., трето място в категорията Шеф на годината на Toque d’Or в Люцерн през 1994 г. и Най-добър сладкарски магазин в Италия за 2004 г. в Брюксел. Благодарение на навика си непрекъснато да разширява границите на кулинарното изкуство, той печели Италианския шампионат за сандвичи в Римини, големия финал в Канкун и наградата на журито в Европейския шампионат в Лион през 2005 г. Освен това е Шампион на шоколада за Италия през 2009/2010, Шампион по фингър фууд през 2011 г. и Световен шампион на сладоледа в Надпреварата за най-добър сладолед в света през 2012 г., където ръководи италианския екип и е шоколадов скулптор.

 

Към днешна дата, Кнам има 19 публикувани книги, които обхращат както сладкарството, така и готвенето като цяло. Най-скорошната му публикация е „La Versione di Knam — Il Giro d’Italia in 80 dolci“ („Версията на Кнам - Около Италия с 80 десерта“), публикувана от Giunti. 

Другите майстор-готвачи

Харалд Волфарт
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Кевин Фелинг
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Яник Трашан
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Масимо Ботура
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА