*Lavazza не е свързана, одобрена или спонсорирана от Nespresso
**Nescafè®, Dolce Gusto® и Melody I са търговски марки на трети страни без връзка с Luigi Lavazza S.p.A.
Вдъхновяващи истории за прераждане в света на устойчивото кафе, от Торино до Доминиканската република.
Възможно ли е да се отглежда, бере и изпича кафе по начин, който почита както околната среда, така и обществото? Студентите Ребека, Джия, Каника и Стюарт имат отговора!
Какво представлява Coffee Study Program на Lavazza?
Coffee Study Program е идеалният пример за ангажираността на Lavazza към земята, където расте нашето кафе, фермерите, които го отглеждат, и местните организации, участващи в производствения процес.
Като главни герои в Coffee Study Program на Lavazza, четирима студенти се впускат в експедиция, за да открият света на устойчивото кафе.
Нека да видим какво откриха тези четирима студенти по време на своята експедиция.
Като студентка, фокусирана върху селското стопанство и екологичната политика, Ребека мисли, че има ясна представа какво представляват земеделските общности. Въпреки това, когато се присъединява към фермерите на Нейба, град в югоизточните райони на Доминиканската република, тази идея става по-ясна.
В Нейба общност означава, че всеки един член участва и знае неща за кафето – от това как да го отглежда и да се грижи за него, кои от частите му трябва да се изхвърлят и как се прави страхотно кафе.
По време на престоя си в общността Ребека стига до три важни осъзнавания: първо, общността се нуждае от подкрепа и инструменти, за да процъфтява; второ, нейната работа е нещо повече от обикновена заетост и производство, тя е свързана с овластяване; и трето, това, което я прави толкова успешна, е съвместният им ангажимент към качеството, а не към количеството на кафето.
Ребека е доволна да види какво прави фондация „Lavazza“, за да подкрепя тези общности. Започвайки с помощта за финансиране на земеделско оборудване, с което тези общности да обработват по-добре кафето на зърна и да достигнат до глобалните пазари, както Ребека, така и Lavazza се надяват да помогнат за продължаване на традициите на кафеената общност и да подобрят качеството на кафето по целия свят.
За Каника пътуването започва в дома на Lavazza в Торино. Пътуването ѝ включва проследяване на производството на кафе до неговите корени, до кафеените плантации в Карибите.
Там, в родния град на Lavazza, Каника е изумена от опита с кафето: „Културата на кафето в Торино е специална“ – казва тя. – „Тук хората изживяват кафето на момента, вместо да го използват просто като енергиен тласък.“
В Lavazza кафето е нещо повече от обикновен продукт. На всяка стъпка от цикъла, от производството до потреблението, кафето променя живота както на отделните личности, така и на общностите по целия свят. Чрез инструменти, инвестиции и обучение Lavazza подкрепя производителите на кафе, независимо дали те ще станат бизнес партньори.
Каника е приятно изненадана да научи, че КСО (корпоративна социална отговорност) е ключова ценност, върху която се фокусира бръндът. Подобно на Каника, Lavazza не просто инвестира пари в тези общности, но и инвестира сърце в това, което правят.
Любовта към кафето се предава от поколение на поколение в семейството на Стюарт. Обратно в Уганда, той се присъединява към баба си в плантацията, където работи рамо до рамо с нея.
По време на престоя му в Доминиканската република с Coffee Study Program Стюарт придобива нов поглед към уменията за отглеждане на кафе – от върха на планината.
„Там, откъдето съм, кафе отглеждаме с баба ми. Но то вирее в равнината. За мен беше изненада, че расте добре и в планините.“
Новото прозрение на Стюарт не се дължи само на надморската височина. Разглеждайки настоящето,
Стюарт се пита: „Каква роля могат да играят младите хора в производството на кафе?” Отговорът е прост: следвай стъпките на баща си.
Когато младите поколения се учат от своите родители, докато заедно отглеждат, берат и обработват кафето, те полагат основите на собственото си бъдеще – създават икономически и екологично жизнеспособен бизнес. „Кафето обхваща поколенията. Много ми харесва как семействата се обединяват за постигането на по-големи цели." – Казва Стюарт.
Стюарт вижда Coffee Study Program като възможност да бъде част от голяма промяна. Заедно с Lavazza неговата цел е да предостави на общностите всички необходими инструменти, за да се справят с предизвикателствата на днешното изменение на климата.
Джия И, млада студентка по международно развитие, има безценната възможност да се срещне с организациите, които се опитват да създадат справедлив и възнаграждаващ пазар на кафе, докато е в Доминиканската република.
Заедно с компании като Фондация „Lavazza“ са основани организации като CONCAFED (Confederacion Cafetalera Dominicana) и CODOCAFE (Consejo Dominicano del Cafe), за да дадат възможност на производителите на кафе да бъдат чути и да създадат споделени пространства за диалог.
Джия И разбира, че тези организации са ясен пример за това как обединяването може да помогне за подкрепа на устойчивостта на фермерите. „Като едно цяло Конфедерацията е могъща, но заедно с неправителствени организации и организации като фондация „Lavazza“ става още по-мощна“, казва Джия И.
Джия И разбира, че истинската сила се крие в колективността. Работейки заедно с фондация „Lavazza“, нейната цел е да постигне големи промени, като прави по-добри избори, когато става въпрос за малките неща в живота, като изборите, които правим в ежедневието си.
Устойчивост
Устойчивост
Устойчивост
Устойчивост
Устойчивост
Устойчивост