Back
ПРОДУКТИ
COLLECTIONS
КАФЕ
КАФЕ МАШИНИ И КАФЕВАРКИ
ИСТОРИИ ОТ LAVAZZA
alt alt

БЪДЕЩЕТО НА ЙЕМЕН В КАФЕ НА ЗЪРНА

Проект I Primi: за това как едно обикновено кафе на зърна може да повдигне икономиката на една държава.

От екипа на Lavazza 2/3 минути

Отглеждането на кафе може да помогне за растежа на икономиката на една държава. 

В Йемен производството на кафе може да се превърне в справедливо разпределение на ресурсите между общностите, които го отглеждат.  

Може да предложи нови икономически възможности и да насърчи професионалното развитие в рамките на веригата на доставки. 

Може да насърчи включването на по-младите поколения и жените.

ИСТОРИЯТА ДОСЕГА

Йемен е една от най-старите държави – производителки на кафе в света, а блендът Арабика е един от най-добрите.  

Благодарение на стратегическото си положение Йемен винаги е бил важен кръстопът в маршрутите на керваните. С Мока като основен пристанищен град, той играе решаваща роля в търговията и производствата за чуждестранните пазари. По-голямата част от кафето за пазарите в Европа и Близкия изток идва от основния износ на Мока през 15-и век.  

Йемен обаче е държава, в която лошите селскостопански практики, липсата на знания и инфраструктура, неравенството между половете и неуспехите на пазара са само част от проблемите, които я измъчват. 

От 2015 г. насам в Йемен бушува изтощителен конфликт, който предизвиква глад, един от най-жестоките за последните 100 години. Според ООН този глад е „най-лошата хуманитарна катастрофа, причинена от човека".

НИКОГА НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СИЛАТА НА КАФЕТО НА ЗЪРНА

Ако кафето е било основно за миналото на Йемен, какво да кажем за бъдещето му? Има ли шанс едно обикновено кафе на зърна да помогне на държавата след години на разрушения и хуманитарна криза?

Очевидно, да. 

Днес хиляди йеменски семейства зависят от отглеждането на кафе въпреки десетилетията на пренебрегване и стагнация в селскостопанския сектор. 

Днес преодоляването на бедността чрез отглеждане на кафе е сложно, но не и невъзможно предизвикателство.

С твърдото убеждение, че дори най-предизвикателните ситуации могат да бъдат подобрени, фондация „Lavazza“ стартира проекта I Primi – или „Първият“ – в партньорство с Qima Foundation41, организация с нестопанска цел, която работи за възстановяване на просперитета на Йемен чрез устойчиво икономическо развитие, от 2014 г. 

Lavazza и Qima Foundation работят в тясно сътрудничество с малка група от производители на кафе, за да постигнат положителна и трайна промяна, като подкрепят и подобряват поминъка им.

Областите на действие на проекта са провинциите Дамар, Иб и Райма

Бенефициери са 1500 малки производители на кафе, 60% от които са жени.

I PRIMI: ПРОЕКТЪТ НА ПЪРВИЯТ

Името на проекта I Primi, или „Първият“, се отнася до четири значими дейности, свързани с кафето, реализирани в Йемен за първи път: 

Проведено е първото национално проучване сред производителите на кафе. То показва, че кафето представлява 50% от доходите на домакинствата, с високи средни маржове на печалба.  

• Проектиран е първият голям разсадник. Има производствен капацитет от 150 000 растения. Тук могат да растат генетично проверени растения благодарение на технологията за откриване на ДНК на кафето; 

• Изграден е първият воден басейн с капацитет 900 m3 вода. Това ще позволи на 214 производители да се възползват от този ценен ресурс.  

• В процес на изграждане е първият производствен център. Разполага с производствен капацитет от 150 мегатона кафеени череши с площ от 2500 кв.м. Тук 1500 производители ще се възползват от центъра, 50% от персонала в съоръжението ще бъдат жени.

Обслужване на клиенти

Имате ли нужда от помощ? Проверете раздела с често задавани въпроси или се свържете с нас.

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН МАГАЗИН

Наслаждавайте се на автентичното изживяване с Lavazza в нашите магазини.