Back
ПРОДУКТИ
COLLECTIONS
КАФЕ
КАФЕ МАШИНИ И КАФЕВАРКИ
ИСТОРИИ ОТ LAVAZZA
alt

ЗАЩИТА НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ НА ПЛАНЕТАТА

Lavazza и CESVI се обединяват, за да помогнат в борбата с обезлесяването на тропическите гори на Амазонка.

От екипа на Lavazza 4/5 минути

Тропическите гори на Амазонка са най-големите и най-разнообразни тропически гори на Земята. Произвеждайки около 6% от целия кислород, те са си спечелили титлата „Белите дробове на планетата“. Дом на някои от най-мощните и ценни естествени оръжия в света срещу изменението на климата, те могат да се похвалят с богатство от минерални ресурси и природни богатства, включително дърво, както и повече от половината световни видове флора и фауна.


Флората на Амазонка играе решаваща роля в пречистването на въздуха, който дишаме. В замяна на своя кислород растенията произвеждат въглероден диоксид, най-важният от дълготрайните парникови газове на Земята. Количеството въглероден диоксид, произведено от всяко растение, зависи от техния размер: колкото по-големи са, толкова повече въглероден диоксид произвеждат.  

За съжаление, въпреки всичко, което предлага, Амазонка в момента се експлоатира повече, отколкото се защитава, за да се освободи място за земеделие, производство и строителство. Следователно най-засегнати са тези, чието оцеляване зависи от плодородието ѝ. В резултат на масовото обезлесяване много от местните общности сега са избрали да участват в обезлесяването ѝ.

Въпреки че тези дейности допълнително допринасят за деградацията и опустиняването на гората и изчерпването на парниковите газове, по-удобно и изгодно е да се секат дървета и да се продават трупи, отколкото да се живее от плодовете на земята.

КОНКРЕТНИ ДЕЙСТВИЯ, ПРЕДПРИЕТИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА АМАЗОНСКАТА ТРОПИЧЕСКА ГОРА

За да защити този ценен фонтан от ресурси, фондация „Lavazza“, заедно с CESVI, Перуанското министерство на околната среда, и местните общности стартира проект за насърчаване на опазването на съществуващото горско наследство. Този проект също така ще приложи засаждането на нови растения в деградирали райони на гората, по-специално амазонски орехови дървета. Известно още като Bertholletia excelsa, това дърво може да израсне до 50 метра височина, да живее до 700 години и да съхранява около 64 000 кг въглероден диоксид през целия си живот.

Не на последно място, този проект носи силен социален компонент, който насърчава събирането, преработката и маркетинга на местни природни продукти, като амазонския орех. Засаждането на тези дървета може да предложи препитание на местните общности, както и да се превърне във възможност за икономически доходи.

Обслужване на клиенти

Имате ли нужда от помощ? Проверете раздела с често задавани въпроси или се свържете с нас.

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН МАГАЗИН

Наслаждавайте се на автентичното изживяване с Lavazza в нашите магазини.