НАЗАД
Програма за изучаване на кафето

Най-важното: необходимото ни развитие

Времето, прекарано сред земеделските производители на кафе в Доминиканската република, показва на обучаващите се в Coffee Study Program уникален подход за овластяване на общностите.
Този подход, според Ребека, поставя фокуса върху действителните индикатори за прогрес, върху които следва да се съсредоточим.Преди пътуването с Coffee Study Program да я отведе в Доминиканската република, Ребека има ясна представа какво представляват земеделските общности. Като изучаваща въпросите, свързани със селското стопанство и политиките в областта на околната среда, тя ги е посещавала в родината си САЩ.
Но престоят й при земеделските стопани в Нейба, в югоизточната част на страната, води до промяна и обогатяване на тази представа.

„Това е земеделска общност, в която участват всички."

Тук в производството на кафе участва всеки - и всеки знае всичко за кафето: от това как е най-добре да го отглежда и да се грижи за него, до това кои части трябва да се изхвърлят и какво прави от едно кафеено растение добро кафе.

Ребека и останалите обучаващи се в Coffee Study Program виждат споделения опит и интегрирания подход, породен от сплотеността на общността.

За да могат общности като тази в Нейба да се развиват и процъфтяват в целия свят е нужна помощ. За развитието на техния опит и познания в бизнес, който трайно да им осигурява устойчив поминък, може да са необходими допълнителни инструменти и средства. 

Фондация „Lavazza“ и други правят точно това, като например ги подпомагат финансово за закупуване на земеделска техника, позволяваща на общността сама да обработва кафеените зърна и да достигне до световните пазари.
Този тип подход е от ключово значение, счита Ребека.

 

„Това несъмнено е основата за устойчиво развитие."
img_02-csp-rebecca
img_03-csp-rebecca

Но освен осигуряването на финансова жизнеспособност на усилията на земеделските стопани има и друго. Според Ребека, необходимите показатели са повече.

Хората в кооператива в Нейба, както тя отбелязва, „са загрижени не само за количеството но и за качеството на кафето, което произвеждат. Тяхната работа не е само обикновена заетост или производство - тя ги овластява.

„Може ли да се измери овластяването? Не знам. Но то е много по-ценно отколкото размера на продукцията"

Разберете повече за Coffee Study Program през погледа на Каника, Стюарт и Джия Йи.

 

 

 

Вдъхновение за днешната вечеря: харесва ли ви как изглеждат тези рецепти?

MAGAZINE
Преса за кафе или френска преса

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Кафе по падуански

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Морета фанез

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
AeroPress

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Espresso

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Syphon

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Ex Machina: мисли за кафе машини

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Кафеварка

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Айс мока

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ