НАЗАД
Програма за изучаване на кафето

За общността, сътрудничеството и възможността да променим света

В Доминиканската република участниците в учебната програма Coffee Study Program се срещат с организации, които се опитват да създадат справедлив, рентабилен и устойчив пазар на кафе.

Джия Йи и нейните приятели вярват, че могат да предложат план за положителна промяна.
Като повечето италианци Джия Йи добре познава еспресото. 21-годишната Джия, от китайски произход, напълно е възприела кафе културата на Bel Paese.
По собствените й думи обаче, успява напълно да оцени това, което се крие зад всяка чаша кафе, едва в контакта си с хората от общността Агуакате в Доминиканската република.
Топлото посрещане, което местните хора оказват на Джия и тримата й колеги от Coffee Study Program я кара да осъзнае, че точно на такива места се ражда кафето.

„През какво пътешествие трябва да премине едно зрънце кафе, за да се превърне в чаша кафе!"

Всичко започва тук – с упорития труд на хората, които се грижат за растенията кафе. Те събират реколтата от зърна и ги обработват, преди да се влеят в световния пазар на кафе.

Като студент по международно развитие Джия Йи е наясно, че този пазар може да бъде справедлив и устойчив, само ако се отстояват правата на земеделските стопани, като Агуакате и Нейба. Организации като фондация Lavazza правят много, за да подпомогнат тези хора, които на свой ред трябва да се организират и да дадат гласност на нуждите си. Ключова роля следва да имат и държавите, които да създадат пространство за диалог. 

Това е целта зад създаването на CONCAFED (Confederacion Cafetalera Dominicana) и CODOCAFE (Consejo Dominicano del Cafe).

Джия Йи и нейните приятели успяха да извлекат безценно прозрение от федерацията на земеделските производители на кафе, CONCAFED. Това бе ясен пример за това как обединените усилия може да допринесат за устойчивостта на земеделските стопани.

jia-img_02-csp
jia-img_03-csp

„Представителите на CONCAFED се избират от кооперативите“ обяснява Джия Йи. „Те са много истински, спонтанни. Присъстваха, за да представляват интересите на земеделските стопани."

Създаването на този по-добър свят на устойчиво развитие може да изглежда трудна задача. Но от опита си в Доминиканската република Джия Йи осъзнава, че това е възможно, ако се осигури всеобхватен подход, включващ различните гледни точки – нещо което може да бъде постигнато чрез общностите и кооперациите.

„Обединението крие истинска сила“ казва Джия Йи. Когато земеделските стопани се обединят в кооперации, а коперациите - във федерации, влиянието им нараства.

Като тогава може да бъде извършена и следваща стъпка: „Сама по себе си федерацията има своето влияние – ни казва Джия Йи – „но когато си сътрудничи с НПО, организации като фондация „Lavazza“ и заинтересованите страни от частния сектор, способността й за въздействие се увеличава още повече."

Първата стъпка за постигане на устойчиво развитие по света е обединението. Точно каквото са постигнали земеделските производители на кафе от Доминиканската република, и които, по собствените й думи, са научили Джия Йи, че:

„Всички трябва да се стремим да бъдем вдъхновение за другите."

Следващата седмица ще открием защо според Ребека показателите за прогрес в корпоративния свят може да не са приложими за постигането на справедлив и устойчив свят.

 

 

 

Вдъхновение за днешната вечеря: харесва ли ви как изглеждат тези рецепти?

MAGAZINE
Преса за кафе или френска преса

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Кафе по падуански

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Морета фанез

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
AeroPress

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Espresso

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Syphon

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Ex Machina: мисли за кафе машини

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Кафеварка

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Айс мока

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ