НАЗАД
8 минути
40 ръце

Кафето: ценност, която се култивира

Публикувано на 09 Май 17

 

Преди да бъде поднесено, кафето преминава през четиридесет чифта ръце – от засаждането до чашата еспресо. Зад всяко едно преминаване се крие култура, човешко лице, история, заслужаваща да се разкаже.

40 ръце е пътуване, чиято цел е да открие хората, решили да посветят живота си на страстта си към кафето, като започне от страните на произход. Пътят свързва поколения и географски ширини, обединени от едни и същи ценности: „Уважение, всеотдайност и отговорност, особено към природата“, казва Енрике Мансила Ойос, перуански земеделски производител, който работи с нас от години.

Неговите предци са обработвали кафе в Нагазу, но поради липсата на пътища по онова време производството се е ограничавало до нуждите на семейството.

„Тогава съм се появил аз“, казва ни неговият син Абел, „и Lavazza се появява почти по същото време с проекта си за подкрепа на общността, който подобрява нашия производствен процес посредством необходимото оборудване и знания“.

 

Хармонията между земеделските стопани и земята е от съществено значение
До Тан Дин – заместник-председател на земеделската кооперация „Quang Tien Buôn Ma Thuôt“ във Виетнам

 

Кафето всъщност е страст, която носим със себе си от 1895 г. насам, както и за много други семейства, които винаги са го култивирани. Зачитането на историята и ценностите на тези защитници на Земята несъмнено е наш дълг, за да могат новите поколения да изразяват уменията и традициите си.

 

Фондация Lavazza ни предоставя инфраструктура, тя ни помага с решения на свързани с кафето проблеми, климатичните промени и заболяванията, които засягат кафеените растения. Фондация Lavazza също допринася за развитието на нови селища.
Шри Локеш

 

Кафето винаги е било най-добрата социална напитка. То има силата да обединява хората, като ни позволява да споделяме истории и мечти, като на Отец Питър Килсара, директор на училището Месе Ринг в Кируа, Танзания.
„В по-голямата част от Африка шансът на най-младите да учат и да се образоват означава да им се даде възможност за живот и за растеж, а за мен лично означава да мога да реализирам мечтата си“.

Caffè: un valore da coltivare
Caffè: un valore da coltivare

 

Запознахме се с отец Питър по време на осъществяването на ¡Tierra!, проект за устойчивост в партньорство с Rainforest Alliance – НПО, чиято цел е производството на кафе от 100% устойчиво селско стопанство. Той се свърза с нас: „Представихме се пред Lavazza като общност на малките производители на кафе. От този момент нататък станахме част от ¡Tierra!: проект, който подобрява както качеството на кафето, така и неговото производство. За подобряване и опростяване на обработката бяха разработени производствени площи. В същото време се построиха къщи, здравна служба и училище. Сега освен че могат да работят автономно и да произвеждат по-висококачествено кафе, земеделските производители получават целенасочена помощ за образованието на децата си“.

 

lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgsx-2-d
lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgdx-2-d

 

Производството на кафе е нещо повече от стъпка в производствения процес: Това е ритуал, занаят, културна идентичност и източник на препитание за хиляди хора по целия свят. Зад всяка чаша еспресо е отдадеността на онези, които са решили да превърнат кафето в избор на своя живот. Страст, предавана от поколение на поколение.

 

Благодарение на баща ми и аз обичам кафето. Отглеждането му е акт на любов: гледаш как растат семената, как цъфти и връзва плодове. Надявам се да мога да предам тази традиция на децата си.
Едивалдо Бокарди Лумбари

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...