НАЗАД
8 минути
40 ръце

Кафето: ценност, която се култивира

Публикувано на 09 май 17

 

Преди да бъде поднесено, кафето преминава през четиридесет чифта ръце – от засаждането до чашата еспресо. Зад всяко едно преминаване се крие култура, човешко лице, история, заслужаваща да се разкаже.

40 ръце е пътуване, чиято цел е да открие хората, решили да посветят живота си на страстта си към кафето, като започне от страните на произход. Пътят свързва поколения и географски ширини, обединени от едни и същи ценности: „Уважение, всеотдайност и отговорност, особено към природата“, казва Енрике Мансила Ойос, перуански земеделски производител, който работи с нас от години.

Неговите предци са обработвали кафе в Нагазу, но поради липсата на пътища по онова време производството се е ограничавало до нуждите на семейството.

„Тогава съм се появил аз“, казва ни неговият син Абел, „и Lavazza се появява почти по същото време с проекта си за подкрепа на общността, който подобрява нашия производствен процес посредством необходимото оборудване и знания“.

 

Хармонията между земеделските стопани и земята е от съществено значение
До Тан Дин – заместник-председател на земеделската кооперация „Quang Tien Buôn Ma Thuôt“ във Виетнам

 

Кафето всъщност е страст, която носим със себе си от 1895 г. насам, както и за много други семейства, които винаги са го култивирани. Зачитането на историята и ценностите на тези защитници на Земята несъмнено е наш дълг, за да могат новите поколения да изразяват уменията и традициите си.

 

Фондация Lavazza ни предоставя инфраструктура, тя ни помага с решения на свързани с кафето проблеми, климатичните промени и заболяванията, които засягат кафеените растения. Фондация Lavazza също допринася за развитието на нови селища.
Шри Локеш

 

Кафето винаги е било най-добрата социална напитка. То има силата да обединява хората, като ни позволява да споделяме истории и мечти, като на Отец Питър Килсара, директор на училището Месе Ринг в Кируа, Танзания.
„В по-голямата част от Африка шансът на най-младите да учат и да се образоват означава да им се даде възможност за живот и за растеж, а за мен лично означава да мога да реализирам мечтата си“.

Caffè: un valore da coltivare
Caffè: un valore da coltivare

 

Запознахме се с отец Питър по време на осъществяването на ¡Tierra!, проект за устойчивост в партньорство с Rainforest Alliance – НПО, чиято цел е производството на кафе от 100% устойчиво селско стопанство. Той се свърза с нас: „Представихме се пред Lavazza като общност на малките производители на кафе. От този момент нататък станахме част от ¡Tierra!: проект, който подобрява както качеството на кафето, така и неговото производство. За подобряване и опростяване на обработката бяха разработени производствени площи. В същото време се построиха къщи, здравна служба и училище. Сега освен че могат да работят автономно и да произвеждат по-висококачествено кафе, земеделските производители получават целенасочена помощ за образованието на децата си“.

 

lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgsx-2-d
lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgdx-2-d

 

Производството на кафе е нещо повече от стъпка в производствения процес: Това е ритуал, занаят, културна идентичност и източник на препитание за хиляди хора по целия свят. Зад всяка чаша еспресо е отдадеността на онези, които са решили да превърнат кафето в избор на своя живот. Страст, предавана от поколение на поколение.

 

Благодарение на баща ми и аз обичам кафето. Отглеждането му е акт на любов: гледаш как растат семената, как цъфти и връзва плодове. Надявам се да мога да предам тази традиция на децата си.
Едивалдо Бокарди Лумбари

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Преса за кафе или френска преса

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Кафе по падуански

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Морета фанез

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Анайбе, книга сред кафеените зърна

40 ръце

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
AeroPress

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Espresso

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Syphon

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Ex Machina: мисли за кафе машини

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Айс мока

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ