НАЗАД
Отворено изкуство

Кой стои зад TOILETPAPER: Маурицио Кателан

„Добре, че не сме дървета”. Когато Маурицио Кателан стигне до извода, че е достигнал до положение, което не харесва, той просто сменя посоката.

Роден в Падуа през 1960 г., той полага основите на творческата си кариера през 80-те години. Известността му по целия свят идва от това, че творбите му понякога са истински представления, като днес той е може би най-често споменаваният италиански художник.

Проектите му поразяват с неконвенционалността си, с необичайния си творчески дух. Една от най-известните му творби е „La nona ora” (Деветия час), и представлява папа Йоан Павел II, ударен от метеорит; „Него" - коленичил за молитва с очи, изпълнени с емоция; и „L.O.V.E.”, акроним, който на италиански означава свобода, омраза, отмъщение и вечност, разположена на Пиаца Афари в Милано почти петметрова ръка, на която всички пръсти са отрязани, освен средния.

През 2010 г. заедно с фотографа Пиерпаоло Ферари Маурицио пуска TOILETPAPER, списание, където езикът на изкуството се смесва с този на рекламата, и което започва все повече да прилича на истинска агенция: разработка, която е силно отдалечена от работата му като художник, но която го очарова и същевременно ужасява.

Както никога досега, той разказва как много отдавна получил първите си пособия за рисуване. Това било най-стресиращият подарък в живота му, защото съдържал всичко необходимо, но той не знаел как да го използва. Това му напомняло колко неумел художник е. Пособията били налични, той имал голямо желание да ги използва, но не успявал и не успявал да се справи с тях.

TOILETPAPER е списание, съставено изцяло от изображения - там думи няма и това го превръща в попкултура. Изображенията носят такава сила, че се вкореняват в умовете на хората, без дори да е необходима намесата на автора.
Сътрудничеството с Lavazza се основава на същия принцип. Tiny е малка, жива, цветна. Лимитираното издание Tiny TOILETPAPER внася художествен и творчески полъх в дома на потребителите, без да е необходимо чието и да било разрешение.

Когато, в разговор за творчеството, попитахме Маурицио какво име би дал на бленд кафе, което би го стимулирало при работата му, той без колебание отговори:

„Почти всичките ми работи се наричат „Без заглавие”... Вярвам, че „без заглавие" е красиво заглавие, дори и за бленд: всичко е оставено на интерпретацията на тези, които го вкусят”.

Преди да си кажем довиждане с „усамотения" творец, го попитахме какво би искал да работи, ако реши да сменя професията си. Каза, че няма претенции към работата, стига да може сам да определя графика си. Или поне да си мисли, че това е така. 

 

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Кой стои зад TOILETPAPER: Маурицио Кателан

Отворено изкуство

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
„Луче Филанте“ озарява музея „Гугенхайм“ във Венеция.

Отворено изкуство

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Цвят за Нувола с изкуството на Лиса Хоук

Отворено изкуство

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Музеят „Соломон Гугенхайм“ в Ню Йорк отваря врати за „Визионерите“

Open Art

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ