Както на работа, така и у дома, кафето е неизменна част от италианската култура
Приятен, свещен повод, кафето осигурява момент на спокойствие в забързания свят: пространство, където хората могат да спрат, за да помислят, да поговорят и често да творят.
Кафе паузата, сега незаменим ежедневен навик, е важен ритуал, който обединява хората и насърчава социализацията, особено в офис и учебна среда.
Кафето е неразделна част от италианската култура. Проучванията показват, че италианците консумират средно 5,6 кг на глава от населението годишно и че приблизително 8 милиона чувала с кафе се внасят всяка година в Италия.
С изобретяването на методите за приготвяне на еспресо и мока начинът на пиене и приготвяне на кафе в Италия се променя изцяло.
Докато машината за еспресо е най-разпространеният метод за приготвяне в барове, ресторанти и на работните места в цяла Италия, тъй като е проектирана да намали времето, необходимо за приготвяне на кафе на обществени места, повечето италианци предпочитат да използват кафеварката мока у дома.
За повечето, ако не и за всички италианци, еспресото е нещо свещено. Ако някой просто си поръча „кафе“, докато е в Италия, се сервира еспресо.
Терминът "еспресо" е синоним на "приготвено на място". Тази напитка, често сервирана в малка чаша за еспресо, се пие за няколко секунди на две-три глътки. В Италия еспресото се пие през целия ден за кратка почивка, обикновено на бара или директно до кафе машината.
Друго популярно и обичано кафе в Италия е капучиното, което традиционно се пие на закуска, обикновено придружено от сладкиш, например кроасан.
Докато в Германия, Австрия и Холандия се предпочита средно изпечено, французите, испанците и италианците го предпочитат напълно изпечено.
Изпичането е процес на нагряване на сурови кафеени зърна, за да се освободи тяхното тяло, вкус и аромат. По време на този процес зърната придобиват характерния си кафяв цвят, намаляват теглото си, увеличават обема си, губят влажност и най-вече придобиват аромат. Резултатът е бленд кафе, който изразява всички свои сензорни свойства.
Изпичането на кафе често изисква много дълго време и може да бъде доста сложно. Когато се опитвате да намерите оптималната температура за печене, винаги е най-добре да имате предвид, че по-ниските температури са склонни да подчертават киселия вкус на кафето, а по-високите температури подчертават горчивия вкус. Кафето Арабика например, което представлява две трети от световното производство на кафе, често е средно изпечен бленд, богат на аромат, сладък и леко кисел.
Обширните изследвания на Италия по темата за кафето, както и нейната невероятна колекция от рецепти и разнообразни методи за приготвяне, поставят тази европейска страна на картата като една от най-важните и влиятелни кафе нации в света.
Като се има предвид, че по-голямата част от страната не разполага с правилните условия за отглеждане на кафееното растение и култивирането му в повечето региони би било доста скъпо, с няколко редки изключения кафеените зърна нито се отглеждат, нито се берат в Италия.
Но въпреки това културата на италианското кафе е тази, която е издигнала този суров продукт до това, което е днес: една от най-популярните напитки в света.