Business
РЕШЕНИЯ ЗА ХРАНИТЕЛНИ УСЛУГИ
@БИЗНЕС РЕШЕНИЯ

Върхови постижения с компенсиране на емисиите от CO₂

Нашите капсули кафе не биха могли да бъдат истински съвършени, ако не се погрижим за околната среда и техния въглероден отпечатък. Затова нашите продукти са изработени така, че да компенсират емисиите от CO₂. Сега вече са наистина върховни.

Към днешна дата всички капсули Lavazza Firma и Blue са с компенсирани емисии от CO₂. Класическото и уникално изживяване на Lavazza с всички аромати и вкусове на нашите блендове, сега се предлага в първокласни капсули с компенсирани емисии от CO₂. 

Новите капсули на Lavazza с компенсиране на емисиите от CO₂

Нашият подход към въглероден неутралитет започва с намаляване на емисиите по цялата верига на Lavazza за създаване на стойност. През 2020 г. започнахме да прилагаме плана си чрез неутрализиране на преките емисии и постигане на намаляване и пълно компенсиране на емисиите на CO₂. Това е част от нашия по-голям ангажимент към устойчивост, наречен Blend for Better. Той обхваща много проекти, следващи целите за устойчиво развитие на ООН за 2030 г. в 4 ключови области: грижа за околната среда, изграждане на благоприятен цикъл, създаване на възможности и образование за промяна.

Открийте повече

Какво конкретно значи това?

Нашият подход към въглеродна неутралност започва с намаляване на емисиите. Тъй като сме наясно, че не всички емисии могат да бъдат намалени наведнъж, Lavazza използва въглеродно компенсиране на остатъчните емисии, като подкрепя различни проекти. Компенсираме годишните си въглеродни емисии спрямо обемите на продадени капсули. За 2023 г. компенсацията се равнява на: 

Системата за кафе Blue от Lavazza 


285,448,790 км с автомобил

Среден разход при транспорт в лек автомобил. Средната стойност взема предвид двигателите с вътрешно горене и електрическите автомобили, различните класове и размери на автомобилите и видовете гориво. За електрически автомобили се взема предвид само автомобил със среден размер. 164,668 пътувания Париж – Ню Йорк на пътник

Пробег от 5 849,32 км от самолет за дълги разстояния при 80% заетост. Произведени са 27,326,152 пакета хартия

За стандартен пакет хартия се считат 500 листа формат А4. Грамаж 75 г/м2, лека хартия с покритие, опаковката не се взема предвид.


 

Системата за кафе Firma от Lavazza


88,151,783 км с автомобил

Среден разход при транспорт в лек автомобил. Средната стойност взема предвид двигателите с вътрешно горене и електрическите автомобили, различните класове и размери на автомобилите и видовете гориво. За електрически автомобили се взема предвид само автомобил със среден размер.50,852 пътувания Париж – Ню Йорк на пътник

Пробег от 5 849,32 км от самолет за дълги разстояния при 80% заетост.Произведени са 8,438,813 пакета хартия

За стандартен пакет хартия се считат 500 листа формат А4. Грамаж 75 г/м2, лека хартия с покритие, опаковката не се взема предвид.


Жизнен цикъл на продуктите

Въведените дейности за компенсация на емисиите на CO₂ при производството на капсулите Lavazza Firma и Blue обхващат целия жизнен цикъл на продукта – от отглеждането на кафе до края на живота на продукта, през всички етапи на производство, транспорт и унищожаване на отпадъците. 

alt
Доставка на кафе
Пакетиране
Пакетиране
Производство
Производство
Дистрибуция
Дистрибуция
Употреба
Потребление
Край на живота
Край на живота
Доставка на кафе
Доставка на кафе
Пакетиране
alt
Производство
alt
Дистрибуция
alt
Край на живота
alt
alt
alt

Неутралност по отношение на CO₂ – на прав път сме.

Lavazza е един от водещите световни играчи в хранително-вкусовата промишленост. Затова производството на кафе с най-добро качество е само част от нашата мисия, защото няма да представлява нищо, без да обмислим как да го направим.

Ангажиментът ни е да правим най-доброто, което можем, за да използваме устойчиви ресурси, да осигуряваме честен труд на производителите на кафе и, разбира се, да намалим емисиите на CO₂ в нашата верига на доставки. Нека правим това заедно!

 

Избрани от Lavazza Group примери на проекти за компенсиране на въглеродните емисии

Бразилия

„Envira Amazonia“ – Опазване на тропическите гори

На около 60 км на изток от град Фейжо в Акри, проектът „Envira Amazonia“ се разпростира от двете страни на река Журупари в Амазонския басейн на земи, които по-рано принадлежаха на бизнесмените Дуарте Жозе до Коуто Нето и Бенто Фераз Пачеко. През 2009 г. бяха продадени 2000 кв. км земя на експерти по управление на горите, а проектът беше създаден с цел запазване на 393 кв. км гори в района, предварително предназначен за обезлесяване и превръщане в пасища. Годишно проектът намалява средно с 1 259 000 емисиите на tCO2eq и предпазва 393 кв. км тропически гори от обезлесяване.

Етиопия

Проект за запазване на гората Yedeni

Намиращ се в екорегиона Бале в Етиопия, който разполага с около 5000 кв. км гори, този проект REDD+ е дом на най-голямата алпийска гора в Африка и район с високо ниво на биоразнообразие и значително екологично значение. Въпреки това, нивата на бедност сред общностите в региона са високи, което е довело до експлоатация на горите за огрев и разширяване на земеделските земи, тъй като местните жители исторически са имали свободен достъп до горите. Последиците от това са бързо обезлесяване и деградация на горите. Този проект изпълнява рамкова програма за управление на горите, която помага на местните потребители и правителството да управляват отговорностите и ползите от гората заедно. Те получават икономически стимули от продажбата на въглеродни кредити за предотвратяване на обезлесяването.

Чили

Хидрокинетична електроцентрала в Чили

Проектът „Chacayes Community Funds“ е свързан с електроцентрала, разположена в долината Качапоал в Чили. Стартиран през 2011 г., той играе важна роля, като отговаря на нарастващото търсене на електроенергия в страната и намалява емисиите на CO2, допринасяйки за икономическия растеж и устойчивото развитие на местните общности. Например, за последните две години са обучени над 200 души, а 80 от тях са намерили работа. 

Бразилия

Проект за хидроелектроцентрала Телес Пириш

Проектът се състои в изграждането на хидроелектроцентралата „Телес Пириш“, една от най-ефективните в Бразилия, която може да снабдява с енергия около 13,5 милиона жители. Общо 44 социално-екологични програми са били разработени в рамките на проекта, включително програми за екологично образование, възстановяване на горите и опазване на земите. Освен това, са били разработени 12 програми, които са предназначени изключително за защита на местните коренни общности в региона.

Бразилия

Вятърни електроцентрали в Santa Clara

Проектът включва изграждането и експлоатацията на седем нови електроцентрали за производство на електричество от вятър. Дейността на проекта допринася за устойчивото развитие на държавата, като спомага за местната екологична устойчивост и създаване на работни места, както и насърчава технологичното обучение и развитие. 

Хондурас

Проект за вятърни електроцентрали в Cerro de Hula

Проектът ще бъде първият вятърен парк, свързан с националната взаимосвързана система на Хондурас. Той допринася за устойчивото развитие на Хондурас, като намалява емисиите на парникови газове и вноса на изкопаеми горива. Чрез местни инвестиции проектът ще подобри икономиката на територията и ще създаде нови възможности за заетост. Отговаряйки на растящото търсене на енергия и водейки прехода от производство на изкопаеми горива, проектът ще демонстрира възпроизводимостта на технологиите за чиста енергия. 

Мексико

Проект за вятърни електроцентрали в Оаксака

Отчитането на емисиите през този проект произтича от производството на чиста електроенергия в мексиканските вятърни паркове в Оахака. Те произвеждат чиста енергия за около 700 000 мексикански домакинства, което означава годишно намаление на емисиите с 670 000 на tCO2eq в атмосферата. Това може да се счита за еквивалента на захващането на CO2, извършено от гора от 33,5 милиона дървета. В Оаксака до момента са инвестирани над 500 000 евро за подобряване на качеството на живот на повече от 12 000 души.

alt
Lavazza
alt
Опазване на климата
alt
Екологична устойчивост
alt
Съзнателна устойчивост
Отговорно използване на ресурсите
Lavazza
Опазване на климата

Кафе за Вашия бизнес

Открийте нашите блендове кафе за баристи, за да споделите незабравимото изживяване с клиенти.

Открийте повече

Customer service

Do you need any help? Check out our FAQs or contact us.

TRAINING CENTER

Discover more about our worldwide coffee school network.