Сирия
Кафе... завинаги

Когато се разхождате в сирийския град, често ще видите гигантски репродукции на джезвета – за сирийците кафето е начин на живот. Кафето винаги се сервира по важни поводи: от предбрачни срещи на бъдещите съпрузи до пречистващи ритуали и погребения. Ритуалът за пиене на кафе може да трансформира дори едно обикновено посещение в сирийски дом в тържествен повод. Както в Египет, в Сирия кафето се прави с подсладена вода, затова гостите винаги се питат колко сладко го предпочитат, като при нужда се правят няколко джезвета. Горчивото кафе се използва в погребалните церемонии, а липсата на захар отразява мрачния повод. Понякога, когато хората се тревожат за бъдещето, те обръщат празната чаша на чинията и изчакват утайката да формира различни фигурки, по които се „чете“. Въпреки че сервирането на кафе е приятно задължение на домакина, от гостите се очаква адекватна реакция: вълшебната дума е Daïmé, което означава „завинаги“ – надежда, че домът, в които се поднася това кафе, винаги ще се отличава с подобна щедрост.

Рецептите
Kahwa
Турско кафе с кардамон
СЪСТАВКИ ЗА 4 ЧОВЕКА
2 dl вода
4 препълнени чаени лъжички кафе, смесени с кардамон
Захар на вкус (по избор)
Приготвяне

Изсипете водата в турско джезве, добавете захар и смляно кафе, и разбъркайте внимателно. Сложете джезвето на котлона и оставете кафето да заври. Когато кафето започва да прави балони и пяна на върха, го свалете от котлона. С чаена лъжичка сложете част от пяната в четири чаши. Поставете джезвето обратно на котлона за няколко секунди, но не позволявайте да заври. Внимателно изсипете кафето в чашите, за да не се разбие пяната. Според етикета към кафето след варене не се добавя захар, за да не се наруши утайката по дъното. Захарта се добавя към водата, преди да се сложи кафето. Това означава, че трябва да имате джезве за всеки тип кафе: без захар (murrah), с малко захар (mazboutah) или много сладко (hilweh).


Баклава
Ориенталски сладкиши със сушени плодове
СЪСТАВКИ
500 г кори сладкарски
175 гр разтопено масло
120 гр натурален Алепо шам фъстък, нарязан
СЪСТАВКИ ЗА ПЪЛНЕЖА
1 кг нарязан натурален Алепо шам фъстък
1 чаена лъжичка розова вода (по избор)
За захарния сироп (atar)
500 гр захар
370 мл вода
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаена лъжичка вода с портокалов цвят
1 чаена лъжичка розова вода
Приготвяне

Намажете с краве масло правоъгълна тава с размер около 25 х 30 cm (10 х 12 инча). Поставете слой от 5 – 7 листа кори за баница в тавата, като ги намажете отгоре с разтопено масло. Поръсете нарязания на ситно шам фъстък върху слоя и покрийте с 5 – 7 листа кори. Отново намажете отгоре с разтопено масло. С помощта на много остър нож нарежете на диамантени форми. Тавата се поставя във фурна при 150 °C (300°F) и се пече около 15 минути, докато горната част стане златиста. В същото време разтворете захарта във водата и лимоновия сок, и сварете около 15 мин – може да добавите флорални екстракти, ако желаете. Веднага след като корите са готови, извадете от фурната и полейте с горещия сироп, така че корите да поемат целия сироп. Поръсете отгоре с нарязан шам фъстък и сервирайте с чаша турско кафе, ароматизирано с кардамон.