Сенегал
Свещеното кафе на Амаду Бамба

Съвременният Сенегал пази дългогодишна традиция за приготвяне на кафе. Дори днес кафето Touba се пие навсякъде по рецептата, създадена в края на 19 век от Шейх Амаду Бамба, духовен лидер на братството Sufi Mouride, за което се твърди, че е въвело използването на кафе в страната. Кафе Touba е ароматизирано с карамфил и джар, известен като гвинейски пипер; то има силен балсамов вкус и според създателя си и лечебни свойства. Историческото и политическо значение на Бамба означава, че кафето му става символ на идентичност и принадлежност към африканската общност, довело до изключителната популярност на кафето Touba в Сенегал. Touba се сервира във всички Tanganas, уличните кафенета на предградията, като перфектен пример за местната улична храна: обзаведени с пейки и маси, те също сервират храна и са заети 24 часа в денонощието. Западните туристи предпочитат филтърно кафе по френската традиция или инстантно кафе, на което могат да се насладят в едно от редките оцелели от колониално време места – известният Сафари бар в Сейнт Луис.

Рецептите
Кафе Touba
Сенегалско кафе с подправки
СЪСТАВКИ ЗА СМЕСТА
За всеки 100 гр сурово робуста кафе на зърна
10 грама джар шушулки (Xylopia aethiopica)
10 грама карамфил (по избор)
СЪСТАВКИ ЗА НАСТОЙКАТА
4 супени лъжици кафе бленд с подправки
800 мл вода
Захар на вкус
Приготвяне

Запечете зърната кафе с шушулките джар в метален тиган и по желание добавете карамфил. Когато придобият красив, равномерен тъмен цвят, ги охладете и ги счукайте в хаван или смелете в кафемелачка. Кипнете водата, като междувременно сложите четири супени лъжици кафеена смес с подправки в марлен филтър на отвора на кана. Когато водата заври, внимателно я излейте върху филтъра и оставете да се отцеди. Повторете това два или три пъти, като добавите много захар между всеки етап, и сервирайте кафето горещо.


Сандвич или пълнена багета
Сенегалска франзела с пилешки пълнеж
СЪСТАВКИ
1 пилешки гърди, нарязани на кубчета
1 скилидка чесън
½ натрошен бульон
½ чаена лъжичка черен пипер
1 люта чушка (по избор)
Фъстъчено масло
1 франзела
Майонеза или масло (по избор)
СЪСТАВКИ ЗА СОСА
3 домата
1 глава лук
1 супена лъжица дижонска горчица
½ лимон, изцеден
Сол
Приготвяне

Овкусете пилето с черен пипер, чесън, нарязани люти чушки и натрошеното кубче бульон. Разбъркайте добре и оставете сместа да почине за известно време. Подгответе соса с доматите, на които сте отстранили семките, нарежете ги на кубчета, добавете ги към нарязания на ситно лук и подправете с горчица и лимонов сок. В тиган загрейте фъстъченото масло и когато е горещо, запържете пилето до кафяво. След това срежете франзела наполовина, намажете с майонеза или масло, напълнете със сотираното пиле, добавете доматен сос и сервирайте с чаша горещо кафе.