Йемен
От „bunn“ до „qishr“: кафе от Йемен

Арабиката от Йемен е една от най-добрите в света. Сред народа на Йемен, който познава кафето от XV век, има широкоразпространен обичай на консумация на кафе (като настойка от утайката, наречена кишр (qishr)), като същевременно се дъвчат листа от кат (qat), растение, за което се казва, че подобрява действието на кафето. Кишр е най-разпространеният метод за приготвяне на кафе сред народа на Йемен, докато пустинните бедуини предпочитат да консумират кафе на зърна, често без да е печено (qahwa arbi). Кафето се разпространява в Йемен преди около 500 години, като попада там от Етиопия. То вече е официална напитка на ислямския свят, известна като кахва (qahwa), „виното на пророка“. Първоначалният успех на кафето подтиква хората в Йемен да започнат да го култивират сами. Скоро стратегическото положение на страната като кръстопът на маршрутите на керваните и пристанище Мока, дава силен тласък на износа, като дори и днес почти цялото производство на кафе е за износ.

Рецептите
Qahwa Sana’a ni
Кафе по Сански
СЪСТАВКИ
1 кг Арабика
150 гр сух корен от джинджифил
100 гр канела на пръчици
Приготвяне

В голям тиган леко запечете зърната Арабика (полу-печене), охладете ги за кратко и след това ги стрийте в хаванче с подправките. Сварете 4 чаши вода в класическо йеменско джезве (jamana) и добавете 4 препълнени чаени лъжички от приготвената смес. Разбъркайте добре и продължите да варите на слаб огън за около 15 минути. Сервирайте в чаши.

Варианти

Турски вариант (qahwa turky): като изпечете кафето на зърна по-силно, добавете кардамон към другите подправки и го пригответе с традиционното турско джезве. Бедуински вариант (qahwa arbi): само леко запечена Арабика и зелен кардамон, смесени в съотношение 2 към 1. Поради уникалната си форма джамана /jamana/ може да се счита за еволюция на традиционното етиопско джезве (jebena).


Кишр
Отвара от утайка на кафе
СЪСТАВКИ
1 кг изсушена утайка от кафе
100 гр канела
100 гр джинджифил
Приготвяне

Сварете 4 чаши вода в метален чайник, добавете 4 препълнени супени лъжици от сместа, приготвена с изсушена утайка от кафе (qishr) и едро нарязаните подправки. Разбърква се добре и се оставя да ври на слаб огън за около 15 минути. Сервирайте в чаши. Кишр обикновено се сервира след хранене; има храносмилателни, стимулиращи и затягащи свойства. Тя придружава ритуалното дъвчене на листата на кат в следобедните часове. Съществува версия на тази рецепта с кафеена утайка, джинджифил, листата на кат и червени фурми, който, благодарение на тонизиращите и стимулиращите си свойства, се предлага на жените скоро след раждането.