Бейрут-Ливан
Бейрут: Един град – цял свят на кафето

В Бейрут – космополитен, град със западни маниери – кафето се сервира по всеки възможен начин: от арабско-бедуинска отвара до турска настойка, от кафето с подправки до американското кафе, еспресо и бяло кафе (което не съдържа кафе и е подходящо за хората с непоносимост към кофеин). Извън градовете отделните общности пазят своите традиции, подобно на странното кафе, получено от печене на жълъди или южноамериканската настойка мате, внесена от емигранти при завръщането им от Бразилия. Докато в Бейрут, неколкократно възстановяван след различни конфликти, вече не съществуват исторически кафенета (с изключение на Gemmayzeh Café, където са се събирали художници, интелектуалци и по-старите играчи на табла), в Триполи все още съществуват стари кафенета, където турското кафе се пие в облаците дим от наргиле. Уличните продавачи на кафе предлагат на минувачите турско кафе, приготвено в цветни портативни кухни, или кафе по западен стил, извлечен от еспресо машини, монтирани на триколки и каруци, както и кафе по строгата арабска традиция, изсипвано от големи метални кани с вградени нагреватели в основата.

Рецептите
Бяло кафе
Бяло кафе
СЪСТАВКИ ЗА 4 ЧОВЕКА
4 чаени лъжички вода от портокалов цвят
4 еспресо чаши изворна вода
захар или мед на вкус
Приготвяне

Сварете водата в кана, добавете захар или мед, докато е горещо и разбърквайте, за да се разтвори. Отделно налейте вода с портокалов цвят в чаши за еспресо и ги напълнете до ръба с подсладената вода. Сервирайте горещата напитка в края на храненето или преди лягане за успокояващ ефект.


Mouhallabieh
Пита с вода от портокалов цвят
СЪСТАВКИ ЗА 4 ЧОВЕКА
1 литър пълномаслено мляко
4 супени лъжици оризово брашно
150 гр захар
100 гр Алепо шам фъстък, обелен и несолен
2 супени лъжици натурална вода от портокалов цвят
Приготвяне

Загрейте млякото в тенджера. Отделно разтворете оризовото брашно в малко студено мляко, след това го изсипете в чайника. Разбъркайте внимателно и да продължете да варите, докато сместа не започне да се сгъстява. В този момент добавете захарта и разбърквайте добре до пълно разтваряне. Когато сместа започне да се сгъстява, добавете водата от портокалов цвят и разбъркайте за последно, точно преди да налеете във формата за плодова пита. Поръсете с нарязан шам фъстък и сервирайте охладено като десерт.