Ява – Индонезия
Мистичната легенда за Копи Лувак и древните традиции

По отношение на кафе културата, Ява е най-интересният остров в цяла Индонезия – там съжителстват индуско-будистки, ориенталски, мюсюлмански и западни общности. Кафето стига до Ява едва през 1706 г., донесено от холандски търговци, които искат да започнат да го отглеждат в тропическия климат. Първите култури от сорта Ява са изненадващ успех. По-късно епидемия от „листна ръжда“ води до използване на по-устойчиви сортове. Скъпоценният, почти легендарен сорт кафе „Kopi Luwak“ е свойствен за острова и има главозамайваща цена. Той е резултат от храносмилателния процес на местния бозайник цивета, наречен Лууак, който има особени предпочитания към кафеените черешки. Храносмилателните ензими намаляват горчивите нотки на кафето и му придават характерен аромат. В Ява кафето също лежи в основата на различни мистични традиции, като например преклонението пред белия бивол, магическо животно, на което се правят приношения от банани и кафе, и при погребални церемонии, където при починалия се оставя чаша кафе и пакет местни цигари. Освен това кафето е част и от разкрасителните ритуали, в които се използват неговите козметични и терапевтични свойства – масажи, ексфолианти, маски за лице...

Рецептите
Копи сантен /Kopi santen/
Кафе с кокосово мляко
СЪСТАВКИ
1/2 кокосов орех
1 препълнена чаена лъжичка кафе на прах
2/3 чаша вряща вода
1/3 чаша кокосово мляко
3 чаени лъжички палмова захар
вода, колкото е необходимо
Приготвяне на кокосово мляко

Изберете узрял кокос, който все още е пълен с мляко, пробийте дупка през една от трите горни дупчици, изтеглете цялата течност и го оставете настрани. Със здрав, тежък обект удряйте по цялата повърхност на плода, като го въртите по дланта на лявата си ръка: така пулпата се отделя по-лесно от дървесната черупка. Отворете черупката със силен удар и я отделете от пулпата. Настържете на фино половината от плода в купа, покрийте със същото количество вода, разбъркайте се добре и филтрирайте с изстискване на сместа, за да извлечете колкото се може повече кокосово мляко. Оставете настрани. За по-лесно прилагане на рецептата можете да купите и консервирано кокосово мляко от азиатските супермаркети.

Приготвяне

Изсипете препълнена лъжица кафе в чаша и я напълнете до 2/3 с вряща вода, добавете захарта и разбъркайте старателно, за да се разтвори. Завършете, като налеете кокосововото мляко и сервирайте.

Варианти

Подправена версия, наречена бажигур /Bajigur/, често се приготвя в Западна Индонезия.

Копи телур маду /Kopi telur madu/
Кафе с яйчен жълтък и мед
СЪСТАВКИ
1 препълнена чаена лъжичка кафе
3 чаени лъжички палмова захар
1 яйчен жълтък
4 супени лъжици мед
кипяща вода
Приготвяне

Сложете 3 чаени лъжички палмова захар, 1 чаена лъжичка кафе и 1 яйчен жълтък в чаша, смесете добре до получаване на течност, но подобна на сметана. Допълнете до ръба с вряща вода, добавете допълнително сладост с 4 супени лъжици мед, като разбърквате непрекъснато, докато се слеят всички съставки, и сервирайте горещо.