Етиопия
Първите консуматори на кафе

Кафе Арабика е открито първо в Етиопия, а не в Бразилия, както често се счита. Етиопците са истински ценители на кафето. За произхода на кафето има много легенди: най-често разказваната история е за козаря Калди, който открил освежаващите свойства на кафето, като наблюдавал козите си да пасат узрелите плодове на растението. Преките потомци на първите консуматори на кафе сега са оромо, племе, което живее в района на Кафа от около 500 години. Оромо продължават да приготвят кафе по традиционния начин, като се използват всички ядивни части на растението: листата в една настойка, наречена „kuti“, люспите в „hoja“ (отвара, разредена с мляко) и леко запечените зърна в „bunna qela“, енергийна закуска с дълбоко символично значение, която съдържа масло и сол. В други части на страната „buna“ е традиционен обред за приготвяне на черно кафе, което започва с домашно печени зърна, смлени в хаван и накрая сварени в „jebena“, типична етиопска глинена кафеварка.

Рецептите
Буна (Buna)
Етиопско кафе

В региона Харар, сред Оромо, Ларари, Амхара и сомалийските етноси кафето се приготвя в домовете по ритуален начин с помощта на „jebena“ и след това се ароматизира на вкус с черни шушулки кардамон. Други области на страната използват други подправки, като джинджифилови корени в региона Кафа или канела по протежение на границата със Судан. Някои мюсюлмански общности в региона Кафа предпочитат да добавят сол на кафето вместо захар или пък в чашата да се разтвори една чаена лъжичка масло.

СЪСТАВКИ ЗА КАФЕВАРКА JEBENA ЗА 10 ЧОВЕКА
1 литър вода
16 препълнени чаени лъжички арабика кафе
половин чаена лъжичка семена от черен кардамон (по избор)
захар на вкус
Приготвяне

Измийте бързо зърната зелено кафе и внимателно излейте всичката вода. Леко запечете зърната на умерен пламък в тенджера или метална тава, като ги обръщате непрекъснато, за да се гарантира равномерно и не твърде силно запичане. Когато зърната имат хубав кафяв цвят, ги сложете в теракотена купа, оставете да се охладят и след това ги смелете с мелничка или традиционен дървен хаван. Междувременно изсипете водата в кафеварката и я поставете върху камината или по-добре върху жарава от горещи въглени. Когато водата започне да ври, изсипете кафето на прах няколко пъти в кафеварката, добавете нарязаните подправки и с въртящо се движение разклатете кафеварката за разбъркване. Оставете да почива 5 до 15 минути, за да се получи по-концентрирано кафе, и сервирайте чрез филтриране на настойката в керамични чаши за еспресо.


Кути (Kuti)
Отвара от кафеени листа

Напитка, разпространена в района Харар сред оромо и сомалийските етноси, която се приготвя с кафе Арабика, набрано от дървото и оставено да изсъхне на слънце (amertassa). В района на Кафа същата настойка се приготвя със сухи листа, паднали спонтанно от дървото.

СЪСТАВКИ
1 литър вода или мляко, или 50/50 смес от двете
2 шепи листа от кафе Арабика
Захар или сол, на вкус
Приготвяне

Леко запечете листата на пламъка. Разтрошете ги на едро с върховете на пръстите. Отделно сварете водата в голям метален чайник, добавете листата и оставете да къкри за около 15 минути при средна топлина. Добавете захар на вкус и сервирайте в чаши за чай.