Египет
Кайро, първата в света столица на кафето
Консумацията на кафе се развива в Египет благодарение на Братството на мистичния суфизъм, където го използват по време на молитви. Напитката бързо придобива социална и културна роля: до края на 17-ти век в Кайро вече има 643 „bayt qahwa“, кафенета, които стават културни центрове и места за събиране. Дори и днес пиенето на кафе е важно социално събитие за египтяните на всички нива в обществото. В много случаи кафенето се превръща в един вид литературен кръг или политически клуб, но спокойната, удобна атмосфера също го прави идеалното място, в което да се прави бизнес, като много кафенета могат да бъдат открити на пазарите, където търговците се срещат, за да преговарят. В Египет, както и в Сирия, при поръчване на кафе също трябва да се каже колко захар предпочитате, защото при приготвянето се използва подсладена вода. Можете да избирате от леко сладко (arriha), средно-сладко (mazboot) или много сладко (ziyada): горчивото кафе (sada) е запазено за тъжни поводи, като погребални церемонии.
Рецептите
Kahwa bl baharat
Турско кафе с подправки

Версия с подправки на класическото турско кафе, типично за египетския град Александрия.

СЪСТАВКИ
2,5 кг печено и смляно турско кафе
100 гр зелен кардамон на прах
50 гр индийско орехче на прах
25 гр карамфил на прах
10 гр раздробена смола (maska)
3 еспресо чаши вода
захар на вкус
Приготвяне

Подгответе сместа, като внимателно разбъркате всички сухи съставки заедно. В турско джезве (kanaka) добавете три чаши студена вода и три чаени лъжички с връх подправена кафяна смес и захар на вкус. Разбърква се добре и се поставя върху огъня, докато кафето започва да ври и се оформи пяна на повърхността. Сервирайте веднага, като сложите няколко лъжици пяна във всяка чаша и веднага след това налеете кафето.


Basbousa bil loz
Сладък грис с бадеми

Един от любимите десерти на египтяните се прави с грис (simeet), като за предпочитане служи за закуска с кафе, а има и вариант с добавена сметана (eshta) или конфитюр.

СЪСТАВКИ
1 чаша грис
1 чаена чаша бадеми
180 г масло
Шепа белени сладки бадеми
За сиропа (шербет)
3 чаши вода
2 чаши захар
1 лимон, изцеден
Приготвяне

Пригответе сироп, като заврите вода със захар и лимонов сок в продължение на няколко минути. Междувременно начупете на ситно бадемите и ги запечете в маслото с гриса за около петнадесет минути, докато съставките започнат леко да покафеняват. Прехвърлете сместа в намазана с масло метална чиния, разпръснете равномерно, като старателно изгладите повърхността и печете до златисто при 180 °C (350°F). Извадете от фурната и полейте с врящия сироп.