Версия с подправки на класическото турско кафе, типично за египетския град Александрия.
Подгответе сместа, като внимателно разбъркате всички сухи съставки заедно. В турско джезве (kanaka) добавете три чаши студена вода и три чаени лъжички с връх подправена кафяна смес и захар на вкус. Разбърква се добре и се поставя върху огъня, докато кафето започва да ври и се оформи пяна на повърхността. Сервирайте веднага, като сложите няколко лъжици пяна във всяка чаша и веднага след това налеете кафето.
Един от любимите десерти на египтяните се прави с грис (simeet), като за предпочитане служи за закуска с кафе, а има и вариант с добавена сметана (eshta) или конфитюр.
Пригответе сироп, като заврите вода със захар и лимонов сок в продължение на няколко минути. Междувременно начупете на ситно бадемите и ги запечете в маслото с гриса за около петнадесет минути, докато съставките започнат леко да покафеняват. Прехвърлете сместа в намазана с масло метална чиния, разпръснете равномерно, като старателно изгладите повърхността и печете до златисто при 180 °C (350°F). Извадете от фурната и полейте с врящия сироп.