Кафе изживяване
Пътешествие из света на кафето с нашите експерти от учебния център.

Благодарение на специфичните знания на нашите експерти, областите на работа на учебния център покриват всички основни аспекти на кафе културата, от произхода, през методите на приготвяне до дегустацията.

Методи за приготвяне

Учебният център на Lavazza предлага курсове за професионалисти в методите на приготвяне на кафето – от най-традиционните до най-иновативните.

КАФЕВАРКА
КАФЕВАРКА
Всяко италианско домакинство има кафеварка
Синоним на италианското кафе, кафеварката е може би най-разпространеният кухненски уред в италианските домакинства. След емблематичната Bialetti от 1933 г. се произвеждат още няколко модела, благодарение на които италианското кафе се разпространява по целия свят. При все лесното използване за приготвяне на кафе е необходимо да знаете и няколко прости трика. Температурата на водата, количеството смляно кафе и интензивността на загряване: открийте всички трикове за приготвяне на перфектното кафе.
CHEMEX
CHEMEX
Кафеварката, която покори и МоМа
Уникален и изискан дизайн характеризира най-разпространената по света кафеварка: изобретена от немски химик в Съединените щати през 1941 г., Chemex и днес е ценена любителите на кафето. Очарованието ѝ се крие в ритуала, съпровождащ екстракцията на кафето: изборът на филтъра, техниката за сипване на вода, измерването на времето. Не е съвпадение, че най-елегантният модел за филтърно кафе сега е изложен в MoMa, Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк.
СТУДЕНО ИЗВЛЕЧЕНО КАФЕ
СТУДЕНО ИЗВЛЕЧЕНО КАФЕ
Звезда от международна величина
Студено извлеченото кафе придобива популярност в САЩ, но за първи път се консумира в Япония през 17 век. Оттам благодарение на холандските търговци то достига останалата част на света, поради което се нарича холандско кафе или кафе Киото. За да приготвите това кафе, ви трябва Cold Brew Tower („кула“ за студено извличане) и... много търпение! Тайната на това приготвяне се крие в бавното придвижване на водата през смляното кафе, капка по капка.
НЕАПОЛИТАНСКАТА КАФЕВАРКА
НЕАПОЛИТАНСКАТА КАФЕВАРКА
Приготвяне с хиляди подробности
Историческата неаполитанска кафеварка всъщност произхожда от Франция, където бива създадена от парижанина Морис през 1819 г. През вековете обаче кукумела (cuccumella) се превръща в един от символите на неаполитанската култура и традиция. Забележително и сложно като химическа формула, приготвянето на кафе в неаполитанска кафеварка изисква много внимание към детайла. Ето всичко, което трябва да знаете, за да се насладите на перфектното кафе, ’na tazzulella.
ПРЕСА ИЛИ ФРЕНСКА ПРЕСА
ПРЕСА ИЛИ ФРЕНСКА ПРЕСА
Идеална за кафе, но също така и за чай и настойки
Преса, френска преса, melior, cafetière à piston, френска кафеварка: тази система за извличане е известна с толкова имена, колкото и държавите, в които се използва. Идеална за приготвяне на чай и настойки, тя се отличава с отличителен дизайн и уникална техника за отделяне на водата от смляното кафе. Каквато и напитка да предпочитате, открийте нейните тайни.
ЕСПРЕСО
ЕСПРЕСО
Еспресо означава „направено в момента“
Първият прототип на еспресо машината е представен през 1855 г. на Световния парижки панаир. Специалният процес на екстракция прави от еспресото концентрирана напитка с интензивен вкус и аромат.
Еспресо: Италианско кафе по света


Еспресото е връхната точка в италианското кафе. Основните му характеристики са компактен каймак, плътен вкус и интензивен аромат. Пиенето на еспресо е сетивно изживяване, комбиниращо вашето зрение, мирис и вкус.

banner-mobile
Корените на кафето: откъде произлиза
Lavazza искаше да отпразнува историческите корени на този уникален продукт. Coffee Roots е пътуване към корените на кафето, магическото зърно, изминало своя път до западния свят, като се изследва значението му в различните култури.

Проектът, който се превърна и в книга на гастрономада-журналист Виторио Кастелани (псевдоним шеф Kumalè), изследва хилядите начини, по които кафето се адаптира към вкуса и навиците на пиещите го всеки ден.

Въпреки че днес еспресото е „универсалният език на кафето на пет континента, всяка страна има собствени „местни диалекти“, съществуващи и до днес: ритуали, церемонии, навици и начини за пиене кафе, свързани с индивидуалните традиции“ (шеф Kumalè).
Традиционни рецепти

Приготвянето на кафе е изкуство, въплъщаващо различни истории и традиции от целия свят.