Coffee Design
Когато изкуството се съчетае с кафето, се ражда Coffee Design:
нови начини да се наслаждавате на еспресото
Иновации, творчество и експериментиране

Coffee Design е дизайн на хранителен продукт, приложен към кафето: сфера, която до преди няколко години не съществуваше и която Lavazza превърна в истинско изкуство. В лаборатория на учебния център, посветена изцяло на дизайна на кафето, създаваме иновативни продукти, експериментираме с нови комбинации от вкусове и разработваме нови инструменти за приготвяне и поднасяне на кафе. Иновацията и опитът на Lavazza са основната отправна точка за тези невероятни творения.

Феран Адрия
Феран Адрия
Карло Крако
Карло Крако
Давид Олдани
Давид Олдани
Гуидо Гобино
Гуидо Гобино
Лорела Фанела
Лорела Фанела
Матео Баронето
Матео Баронето
Рецепти
КАФЕ МЕНЮ НА „САН ТОМАЗО“ 10
КАФЕ МЕНЮ НА „САН ТОМАЗО“ 10
1998 г. – екип Lavazza

През 1998 г. екипът на учебния център на Lavazza получи задание да разработи серия от рецепти с кафе за „Сан Томазо“ 10 - помещенията, отворени за стогодишнината на Lavazza в историческата сграда на компанията – магазина за хранителни стоки на Луиджи Лаваца. Първото меню включваше тирамису кафе, торински бичерин, кафе с мента и разнообразие от нови алкохолни напитки, съдържащи кафе.

СИРОПИ ЗА КАПУЧИНО
СИРОПИ ЗА КАПУЧИНО
2000 г. – екип Lavazza

През 2000 г. по искане на Lavazza Fabbri 1905, италианският лидер в производството на сиропи, разработи и произведе специален портокалов сироп специално за добавяне в кафе. Към този аромат бяха добавени и други, като лешник, амарето и шоколад: асортимент от възможности за още по-добър аромат на кафето.

МЛЕЧНА ТЕКСТУРА LAVAZZA
МЛЕЧНА ТЕКСТУРА LAVAZZA
2000 г. – екип Lavazza

Млечната текстура е оригиналната съставка на много вкусни рецепти, замислени от екипа на Lavazza. Тя се получава чрез емулгиране на протеините на обезмаслено мляко при висока скорост: лека, нискокалорична и много приятна за вкуса, млечната текстура е в основата на продуктовата серия Pleasures of Coffee.

УДОВОЛСТВИЕТО ОТ КАФЕТО
УДОВОЛСТВИЕТО ОТ КАФЕТО
2000 г. – екип Lavazza

От разработването на абсолютно новаторските портокалови и лимонови сиропи, които се комбинират добре и с млякото, и с кафето, до създаването на млечната текстура на Lavazza, колекцията рецепти Pleasures of Coffee е покана за игра на сетивата с безпрецедентни текстури и температури: Espresso Crema, характеризиращо се със слой сироп, доза кафе еспресо и една трета млечна текстура; айс капучино, приготвено в миксера с еспресо, обезмаслено мляко, захар, лед и горчиво какао; Cappugiro, капучиното „с главата надолу“ с каймака на кафето над млякото в течна форма, са само няколко примера за продукти, разработени от екипа на Lavazza за тази серия.

ÈSPESSO
ÈSPESSO
2002 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Èspesso е първият резултат от сътрудничеството на екипа на Lavazza с Феран Адрия, един от главните герои на авангардната висша кухня. Èspesso е твърдо еспресо: получава се чрез изливане на кафе, желатин и захар в сифон. Специално за Èspesso креативният испанец Тони Сегара създаде концепцията за чаша „с главата надолу“ – символ на първото твърдо кафе в историята, и кухата лъжица, която бързо се превърна в колекционерски обект.

БИСКВИТЕНА ЧАШКА
БИСКВИТЕНА ЧАШКА
2003 г. – екип Lavazza

Бисквитената чашка е резултат от съвместните усилия на дизайнера Енрике Сарди, майстор сладкаря Лело Париси и екипа на Lavazza: годна за консумация чаша за еспресо, която да похапнете, след като приключите с кафето. Хрупкавото тесто, по-плътно от традиционната рецепта, е оформено и приготвено в специални калъпи с формата на чаша за еспресо Lavazza Segno. Отвътре е покрита със специална пудра захар, така че да издържи на високата температура на еспресо, докато го пиете.

ESPRESSO GALAXY
ESPRESSO GALAXY
2003 г. – екип Lavazza

Това е рецепта, вдъхновена от календара на Lavazza 2004,„Планета еспресо“ от Тиери Льо Гуе. Вкусни ореховки са разтрошават и се използват за украса на автентичното италианско еспресо, изпъстрящи повърхността на планетите с годни за консумация кратери.

PASSION>ME
PASSION>ME
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Passion>Me е изненадващ безалкохолен коктейл – безпрецедентна комбинация от кафе и тропически плодове. Приготвен чрез разклащане, в чаша, разработена от дизайнера Клаудио Карамел и патентована от Lavazza, сокът от маракуя с подсладено еспресо, лед и прясна мента е свежа и приятна напитка.

COFFEESPHERE
COFFEESPHERE
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Комплексна и сложна техника с абсолютно изненадващ резултат. Методът за сферификация, замислен и разработен от Феран Адрия, се прилага към кафето за постигане на изключителен резултат: течното кафе бива оградено с прозрачна мембрана, която при досег с небцето освобождава пълния си аромат.

КАФЕЕН ХАЙВЕР
КАФЕЕН ХАЙВЕР
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Кафееният хайвер е още една от изненадите, получени по метода за сферификация, използван за Coffeesphere. С помощта на спринцовка малки капки кафе и смес на основата на алгинат се поставят в контакт с разреден калциев хлорид. Това създава множество миниатюрни сфери, които предизвикват безброй ароматни миниексплозии на небцето. Ефектът може би е още по-изненадващ.

КАФЕЕНА БЛИЗАЛКА И КАФЕЕНИ ПУКАНКИ
КАФЕЕНА БЛИЗАЛКА И КАФЕЕНИ ПУКАНКИ
2004 г. – екип Lavazza

Два продукта, вдъхновени от цирка: кафеена близалка и кафеени пуканки. Близалката е на основата на захар, вода и глюкоза, към която се добавя горещо кафе на прах. Традиционните пуканки се карамелизират със захар и се поръсват с турско смляно кафе.

КАФЕЕН ЗАХАРЕН ПАМУК
КАФЕЕН ЗАХАРЕН ПАМУК
2004 г. –

Друг продукт, вдъхновен от цирка: кафеен захарен памук. Вкусен и забавен специалитет на базата на много фино смляно изсушено чрез замразяване кафе. Кой каза, че захарният памук е само за деца?

TANDEM & LE VOGLIE
TANDEM & LE VOGLIE
2005 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Започнали като интуитивно хрумване на Феран Адрия и разработени от екипа на учебния център на пазара са пуснати три вида пяна Tandem & Le Voglie: лешник, шоколад и мляко. За да се сервира продуктът с кафе или капучино, е разработена и патентована Двойната чаша с вътрешно разделение, създаващо две отделни пространства.

CAPPUCCINO NITRO
CAPPUCCINO NITRO
2006 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Можете да готвите с нагряване, но също така и охлаждане. Капучино Nitro се приготвя в течен азот при -196°С. Резултатът е хрупкава и ледена от външната страна целувка, която при стайна температура е кремообразна отвътре. Вид капучино мини-торта, получена с напредничава техника.

CREMESPRESSO
CREMESPRESSO
2007 г. – екип Lavazza

Cremespresso е новоразработена версия на панера, традиционното генуезко семифредо от сметана и кафе, изобретено преди 150 години. Една стъпка напред след сорбето, това кадифено като текстура кафе наподобява сладолед за пиене. Сервира се в чашка, очевидно вдъхновена от класическата конусна фунийка за сладолед.

MEDITATION ЕСПРЕСО
MEDITATION ЕСПРЕСО
2007 г. – екип Lavazza

Канела, кардамон, горчиви портокалови цветове и розови листенца са четирите главни аромата в хидроалкохолен разтвор, с които се характеризира Meditation еспресо. Сервирано в чаша тип балон, Meditation еспресо позволява бавна консумация и пълна релаксация.

ГОРЕЩО КАФЕЕНО ЯЙЦЕ
ГОРЕЩО КАФЕЕНО ЯЙЦЕ
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Горещото кафеено яйце се ражда от еволюиралия метод за сферификация, с разликата, че обръщането на елементите на процеса позволява на продукта да се загрява. Крайният резултат е истинско кафе със слънчевата страна нагоре.

КАФЕЕНИ PASAS
КАФЕЕНИ PASAS
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Pasas e стафиди на испански. За да се получи тази trompe-l’oeil (оптична илюзия) с кафе, за наслада на очите и небцето, продуктът, получен от обратната сферификация (използвана за приготвяне на горещото кафеено яйце), се оставя да се дехидратира с гранулирана захар. От това се получават кафеени ядки, наподобяващи стафиди на външен вид и консистенция.

СФЕРИЧЕН БИЧЕРИН
СФЕРИЧЕН БИЧЕРИН
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Типичният торински бичерин, преработен с помощта на техниката за създаване на горещото кафеено яйце, се сервира с лъжица, почиваща върху слой от течна сметана и поръсена с горещ шоколад.

КАФЕ ШОКОЛАД
КАФЕ ШОКОЛАД
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Кубче замразено кафе, потопено в течен азот и след това в горещ шоколад. Съхранявано в хладилник, кафето в шоколада се топи, превръща се в течност, но остава под слоя шоколад.

КАФЕЕНА ЛЕЩА
КАФЕЕНА ЛЕЩА
2008 г. – екипът на Lavazza & Карло Крако

В резултат на сътрудничеството между майстор-готвача Карло Крако и екипа на Lavazza кафеената леща е ироничен почит към късогледството. Обработвано при постоянна температура с растителен желатин, кафето се оформя като истинска контактна леща. Кафеената леща е специално желирано кафе, съхранявано и сервирано в типичните кутии за лещи – съчетание на вкус и дизайн.

КАПУЧИНО NITRO – SOFTARTUFO DI CAPPUCCINO
КАПУЧИНО NITRO – SOFTARTUFO DI CAPPUCCINO
2009 г. – екип Lavazza

Отвън – хрупкава глазура от кафеен шоколад, обгръщащ сладостта на мек център от Èspesso Cappuccino, „сготвено“ в течен азот. Истинска наслада за небцето, обединяваща горчиви и сладки нотки с хрупкави и меки текстури.

ARIA GELATA DI CAPPUCCINO
ARIA GELATA DI CAPPUCCINO
2010 г. – екип Lavazza

Вкусен капучино сладолед, подсилен с изненадваща аерирана структура. Перфектно съчетание на Lavazza Cremespresso със сифонната техника. Получената пяна се замразява, като по този начин сладоледът получава допълнителна лекота.

BACIO AL CAFFÈ
BACIO AL CAFFÈ
2010 г. – екип Lavazza & Гуидо Гобино

Bacio al caffè е шоколад с мек център. Разработен заедно с Гуидо Гобино, известният майстор шоколатиер от Торино, за лансирането на Календара на Lavazza 2010, специалитетът представлява пълнеж от какао, захар, бадеми ното, ром и турско смляно кафе, покрит с фин тъмен шоколад.

ЕСПРЕСО КОКТЕЙЛИ
ЕСПРЕСО КОКТЕЙЛИ
2010 г. – екип Lavazza

Произведено в Италия, темата на 2010-то издание на календара на Lavazza вдъхновява идеята за серия от слабоалкохолни коктейли на основата на италианското знаме. Глътка еспресо, обогатена с вкусни кремообразни смеси. Цветовете са класическо зелено, бяло и червено с аромат на бадем, ягода и мента.

ESPRESSO GRANITA NITRO
ESPRESSO GRANITA NITRO
2010 г. – екип Lavazza

Класическата сицилианска традиция с модерен привкус. При приготвянето „на живо“ се смесва с течен азот, който бързо замръзва и стабилизира цялото еспресо кафе. Декорация с топчета сметана, направени с една и съща техника, добавя баланс на рецептата.

CREMESPRESSO СЛАДОЛЕД
CREMESPRESSO СЛАДОЛЕД
2010 г.

Cremespresso Ice се състои от база Cremepresso, добре позната Lavazza рецепта, която включва 15 направени по заявка еспресо кафета, доведени до температура, при която текстурата наподобява сладолед, сервиран в хрупкав конус.

ПОЛУТЕЧНА ПАННА КОТА
ПОЛУТЕЧНА ПАННА КОТА
2010 г.

Полутечна основана на кафе панна кота, която идеално се комбинира с портокалов мармалад и се пие със сламка. Уникалният традиционен продукт комбинира нови текстури.

COFFEE AMBRA
COFFEE AMBRA
2011 г.

Приготвено по метода на обратната сферификация, кафе кехлибарът загатва за класически следобедни кафета като Sambuca con la Mosca с иновативен обрат. Резултатът е сфера, реалистично наподобяваща кехлибарена смола.

GELOESPRESSO
GELOESPRESSO
2011 г. – екип Lavazza

Еспресо с лед: Lavazza представя Geloespresso, новият начин да се насладите на класическо италианско студено кафе. Автентично италианско еспресо бива бързо прекарано през лед в специален изстудител за перфектен баланс между плътен вкус и задоволяваща жаждата свежест.

GELATO ЕСПРЕСО
GELATO ЕСПРЕСО
2011 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

В иновациите на Lavazza се включва ново класическо кафе. Gelato еспресо се приготвя с машина за сорбе и бързо се сипва във фунийки или чаши, като невероятната текстура е едновременно компактна и кадифена: студена експлозия на истинско еспресо Lavazza .

ПАНДИШПАН
ПАНДИШПАН
2012 г.

Пандишпанът с кафе, тирамису и деконструираната торта Сахер са разработки на Coffee Design, в които течните съставки се поставят в микровълнова фурна, за пухкаво тесто с меките и разнообразни текстури на различните базирани на кафе кулинарни творения.

COFFEE KRICE BY M. BARONETTO
COFFEE KRICE BY M. BARONETTO
2013 г.

Кафе крекер със сладък и солен вкус, създаден чрез добавяне на захар, какао и кафе към брашно от пуканки. Бързо, вкусно и идеално за еспресо Lavazza

RAPISSINO BY G. GRASSO & I. MACCHIA
RAPISSINO BY G. GRASSO & I. MACCHIA
2013 г.

Сладък мус с целина и лешници, гарниран с крем от какао и карамелизирано кафе в две различни смилания, с оригинална кафе гризина, която ви позволява се насладите по необичаен начин на кадифена текстура и интригуващ вкус.

КОФИТЕЙЛ № 59 – КОФИТЕЙЛ № 10
КОФИТЕЙЛ № 59 – КОФИТЕЙЛ № 10
2014 г.

2014 г. е годината на създаване на Lavazza Coffeetails, два продукта, с които кафето стъпва в света на коктейлите по изключително творчески начин. С традиционните италиански съставки като бадемово мляко и вишна „кофитейлите“ се сервират на картон с контрастни цветове и кръгли форми – един наистина дизайнерски предмет. Структурата ви позволява да сервирате различните компоненти на продукта поотделно, а после потребителят да ги смеси според вкуса си. Резултатът е перфектна комбинация от ритуално пиене на кафе и иновативно създаване на коктейли. Името и марката на коктейлите са регистрирани и се предлагат на множество събития на Lavazza.

ХАПКА КАПУЧИНО ЗА КОСМИЧЕСКАТА МИСИЯ
ХАПКА КАПУЧИНО ЗА КОСМИЧЕСКАТА МИСИЯ
2014 г.

Създаден през 2005 за Lavazza от топ-готвача, носител на Мишелин звезда Феран Адрия, „капучино хапката“ е сухо замразен мус, подобен на бисквита и топящ се в устата: вече на стартовата платформа на международната космическа станция във Френска Гвиана.

TIRAMISÙ 2.0
TIRAMISÙ 2.0
2015 г.

Тирамису, в което ролите на класическите съставки са разменени. Бисквитите стават какаов блат, кафето става въздух чрез студена инфузия, а маскарпонето играе по-лека роля. Лекотата на текстурите се балансира от ароматите на съставките, а десертът завършва с поръсване на смляно кафе.

КАФЕ ТЕКСТУРИ
КАФЕ ТЕКСТУРИ
2015 г.

Всичко се върти около течния кафеен център, получен чрез процеса на обратна сферификация на Феран Адрия. Основата е солено трошливо тесто с кафе, кафеена сфера, обвита с крем от бял шоколад – и кафе. Срежете, за да откриете сладката изненада на текстури и аромати.

МЛЕЧНА СУПА
МЛЕЧНА СУПА
2015 г.

Млечната супа с няколкото си обикновени съставки е силно вдъхновена от миналото и традициите на селото. Карамелизираната хлебна база се съчетава перфектно с ганаш от кафе и след това се сервира в крем от кадифено мляко, ароматизирано с турско смляно кафе.

КАФЕЕНИ ОБЛАЦИ
КАФЕЕНИ ОБЛАЦИ
2015 г.

Тези три малки, хрупкави целувки са създадени с помощта на инстантното кафе Lavazza (разтворимо кафе с много високо качество). Сервирани с класическата чаша за кафе, те могат да направят от „задължителното“ еспресо един истински триумф на дизайна.

КАРАМЕЛИЗИРАНО ЖЕЛЕ ОТ ЛОРЕТА ФАНЕЛА
КАРАМЕЛИЗИРАНО ЖЕЛЕ ОТ ЛОРЕТА ФАНЕЛА
2015 г.

В знак почит към света на кафето, това карамелизирано желе със специално кристализирана текстура и база от студено извлечено кафе (влято айс-кафе), бе представено на изданието на Identità Golose през 2015 г. с подписа на големия международен готвач на гурме сладкиши - Лорета Фанела.

PAN DE CAFÉ BY R. TOIX
PAN DE CAFÉ BY R. TOIX
205

Маслената, ароматна текстура на този вкусен пухкав хляб с кафе подхожда идеално и на сладки, и на солени добавки. Идеален както за брънч, така и за континентална закуска, хлябът се комбинира чудесно и с портокалов мармалад, и с гъши дроб.

КАФЕЕН ТЕРЕН
КАФЕЕН ТЕРЕН
2015 г.

Кафеен терен е творческа идея, разработена от учебния център Lavazza, в знак на почит към най-престижния тенис турнир на червен корт. Лешников ганаш в кафе и с оранжев цвят в чест на клей корта на „Ролан Гарос“. Слоят кафе се приготвя се прави на пикантна каша, в която 30% от тестото се прави от екстрахирана кафеена утайка. На терена се поставя топка за тенис – лешникова пралина с бял шоколад и лимон от Г. Гобино.

КАФЕЕНИ ПЕРЛИ
КАФЕЕНИ ПЕРЛИ
2015 г.

И отново с поглед към кафе макиатото – този продукт се състои от еспресо желе със сметанови перли. Перлите се създават от течна сметана, посредством уред за варене чрез азот. Ниската температура (-196 °С) превръща сметаната в малки бели перли, които, добавени към желето от кафе, създават магически вкусов и текстурен контраст. Творческа интерпретация на макиатото, в което еспресото е меко желе. Течния азот участва в приготвянето, като превръща сметаната в ледени перли – завършек на рецептата, който създава контраст от текстури, вкусове и температури.

КОФИТЕЙЛ № 50
КОФИТЕЙЛ № 50
2016 г.

Кофитейл № 50 дължи името си на най-добрите 50 в Лондон. Това е коктейл на основата на кафе Lavazza Kafa, извлечено студено в продължение на 12 часа (капково кафе), към което се добавят Havana Club и лимонени кори. Резултатът пресъздава класическия Куба либре, сервиран в малки прозрачни буркани по тенденция „бурканче за сладко“.

Инструменти
CUCCHIAINO ÈSPESSO
CUCCHIAINO ÈSPESSO
2003 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Проектирана от креативния испанец Тони Сегара, това е перфорирана лъжица, създадена специално за Èspesso, първото твърдо кафе в историята. Дупката в средата подчертава солидната текстура на Èspesso.

BICCHIERE PASSION>ME
BICCHIERE PASSION>ME
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Проектирана от Клаудио Карамел и патентована от Lavazza, чашата Passion>Me е коктейл шейкър, съчетаващ традиционната функционалност с игривостта на представяне. Коктейлът Passion>Me се сервира с основните си съставки, вече смесени вътре в чашата, а капакът, съдържащ кафе еспресо, се поставя с главата надолу върху него. Потребителят добавя кафето към другите съставки и разклаща като барман.

ДВОЙНА ЧАША
ДВОЙНА ЧАША
2007 г. – екип Lavazza

Патентована от Lavazza, двойната чаша е вдъхновена от оригиналното виенско кафе, при което сметаната и кафето се сервират отделно. Двойната чаша обединява концепцията за дегустация на два различни по текстура и температура продукта в една чаша, както в случая на специалитетите Tandem Espresso и Tandem Cappuccino.

МАШИНА ЗА КАПУЧИНО CUOR DI CREMA
МАШИНА ЗА КАПУЧИНО CUOR DI CREMA
2009 г. – екип Lavazza

Връхна точка на кафе културата във всичките ѝ форми, машината за капучино Cuor di Crema се появява от сътрудничеството между екипа на учебния център на Lavazza и отдела за бизнес оборудване. Патентована от Lavazza, Cuor di Crema улеснява приготвянето не само домашното капучино, но и на много други традиционни италиански топли и студени напитки.

ESPOON
ESPOON
2010 г. – екип Lavazza & Давид Олдани

Една проста и брилянтна идея как да разбъркате захарта в кафето, без да изгубите каймака отгоре, като запазите пълния аромат на вашето еспресо. Espoon е уникална лъжица с дупка в средата, създадена за Lavazza от Давид Олдани, един от най-известните готвачи и дизайнери в света. Когато Espoon влезе в контакт с каймака на еспресото, тя преминава леко през него и предотвратява разпръскването на аромата, като пречи на твърде бързото охлаждане на кафето, както се случва с традиционните лъжици.

ОХЛАДИТЕЛ ЗА КАФЕ
ОХЛАДИТЕЛ ЗА КАФЕ
2011 г. – екип Lavazza

Иновативен инструмент, използван за Geloespresso – и нов начин да се насладите на класическото студено кафе. В контейнера, патентован от Lavazza, първо сложете леда и след това горещо еспресо, подсладено на вкус. След няколко секунди просмукване през леда, кафето достига желаното ниво на свежест и след това се спуска в чашата като преминава калибрираната дупка в долната част. Магически трик, който е толкова прост, колкото и сложен – най-добре е да се използва прозрачен охладител за кафе.

УНИВЕРСАЛЕН МИКСЕР
УНИВЕРСАЛЕН МИКСЕР
2012 г. – екип Lavazza

Богатият и разнообразен избор на кафе, точно като този, който винаги е отличавал Lavazza, изисква подходящо технологично оборудване. Постоянното търсене на иновативни решения създава този нов, ексклузивен универсален миксер. Разработен и патентован от учебния център на Lavazza и отдела за бизнес оборудване, универсалният миксер е изключителен инструмент, който може бързо и перфектно да се използва за всички EspresSOunique специалитети, както и за други топли и студени напитки. Изключително практичен и разнообразен, той Ви позволява да приготвяте мляко за капучино и горещ шоколад, кафе шейкове и други иновативни рецепти. Разнообразието от различни функции може да се използва за подготовка на до 4 порции. Автентичната компактна система за мултинапитки обединява в един инструмент цялото оборудване, най-често използвано в кафенета.

ECUP
ECUP
2012 г. – екип Lavazza & Давид Олдани

След перфорираната лъжица Espoon, екипът на учебния център и Давид Олдани разработиха Ecup: изчистена, елегантна чаша със скосена ъглова страна, с която еспресото плавно се плъзга от дюзата на машината. Чашата има специална въздушна камера, която изолира кафето, за да не се изгорите, а двете малки кухини от двете страни на чашата предоставят място за пръстите ви. С Ecup еспресото се плъзга постепенно в чашата, така че каймакът остава цял и вкусът и ароматът се запазват напълно.