Coffee Design
Когато изкуството се съчетае с кафето, се ражда Coffee Design:
нови начини да се наслаждавате на еспресото
Иновации, творчество и експериментиране

Coffee Design е дизайн на хранителен продукт, приложен към кафето: сфера, която до преди няколко години не съществуваше и която Lavazza превърна в истинско изкуство. В лаборатория на учебния център, посветена изцяло на дизайна на кафето, създаваме иновативни продукти, експериментираме с нови комбинации от вкусове и разработваме нови инструменти за приготвяне и поднасяне на кафе. Иновацията и опитът на Lavazza са основната отправна точка за тези невероятни творения.

Феран Адрия
Карло Крако
Давид Олдани
Гуидо Гобино
Лорела Фанела
Матео Баронето
Рецепти
КАФЕ МЕНЮ НА САН ТОМАЗО 10
КАФЕ МЕНЮ НА САН ТОМАЗО 10
1998 г. – екип Lavazza

През 1998 г. екипът на учебния център на Lavazza получи задание да разработи серия от рецепти с кафе за Сан Томазо 10, помещенията, отворени за стогодишнината на Lavazza в историческата сграда на компанията – магазина за хранителни стоки на Луиджи Лаваца. Първото меню включваше тирамису кафе, торински бичерин, кафе с мента и разнообразие от нови алкохолни напитки, съдържащи кафе.

СИРОПИ ЗА КАПУЧИНО
СИРОПИ ЗА КАПУЧИНО
2000 г. – екип Lavazza

През 2000 г., по искане на Lavazza, Fabbri 1905, италианският лидер в производството на сиропи, разработи и произведе специален портокалов сироп, който се съчетава перфектно с кафе. Към асортимента от вкусове бяха добавени лешник, амарето и шоколад, подчертаващи аромата на кафето.

МЛЕЧНА ТЕКСТУРА LAVAZZA
МЛЕЧНА ТЕКСТУРА LAVAZZA
2000 г. – екип Lavazza

Млечната текстура е оригиналната съставка на много вкусни рецепти, изобретени от екипа на Lavazza. Получена чрез емулгиране на протеините на обезмаслено мляко при висока скорост, леката, нискокалорична и много приятна за вкуса млечна текстура стои в основата на продуктовата серия  I Piaceri del Caffè.

I PIACERI DEL CAFFÈ
I PIACERI DEL CAFFÈ
2000 г. – екип Lavazza

Колекцията от оригинални рецепти - I Piaceri del Caffè - е изградена с използване на ново изобретение: портокалови и лимонени сиропи, които чудесно се смесват и с мляко и кафе, и млечните текстури, разработени от Lavazza. Рецептите, разработени от екипа на Lavazza , експериментират с оригинални текстури и температури, и включват Espresso Crema (слой сироп, слой еспресо, след това слой млечна текстура), Ice Cappuccino (еспресо, обезмаслено мляко, захар, лед и тъмно какао, блендирани заедно в миксера), както и Cappugiro или «обратното» капучино, със слой течно кафе над млякото.

ÈSPRESSO
ÈSPRESSO
2002 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Èspesso е първия резултат от съвместната дейност с Феран Адрия, едно от лицата на авангардната кухня. Твърдото еспресо Èspesso се получава с изливане на желатин и захар в сифон с кафе. Специално за Èspesso креативният испанец Тони Сегара създаде концепцията за чаша „с главата надолу“ – символ на първото твърдо кафе в историята, и кухата лъжичка, която бързо придоби колекционерска стойност.

БИСКВИТЕНА ЧАШКА
БИСКВИТЕНА ЧАШКА
2003 г. – екип Lavazza

Бисквитената чашка, резултат от съвместните усилия на дизайнера Енрике Сарди, майстор сладкаря Лело Париси и екипа на Lavazza, представлява годна за консумация чаша/бисквита, която да похапнете, след като приключите със своето еспресо. Хрупкавото тесто, по-плътно от традиционната рецепта, е оформено и приготвено в специални калъпи с формата на чаша за еспресо Lavazza Segno. Вътрешната част на чашката е покрита със специално захарно покритие, което да издържи на високата температура на еспресото, докато го пиете.

ESPRESSO GALAXY
ESPRESSO GALAXY
2003 г. – екип Lavazza

Рецептата е вдъхновена от календара на Lavazza 2004,„Планета еспресо“, от Тиери Льо Гуе. Фрагменти от френските сладкиши макарони са използвани за декорация на автентичното италианско еспресо, така че то да прилича на повърхността на планета с кратери.

PASSION>ME
PASSION>ME
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Passion>Me е изненадващ безалкохолен коктейл – безпрецедентна комбинация от кафе и тропически плодове. Приготвен с разклащане, в чаша, разработена от дизайнера Клаудио Карамел и патентована от Lavazza, сокът от маракуя с подсладено еспресо, лед и прясна мента е свежа и приятна напитка.

COFFEESPHERE
COFFEESPHERE
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Сложна и изискана техника за напълно изненадващ резултат. Методът за сферификация, замислен и разработен от Феран Адрия, се прилага към кафето за постигане на изключителен резултат: течното кафе бива оградено с прозрачна мембрана, която при досег с небцето освобождава пълния си аромат.

КАФЕЕН ХАЙВЕР
КАФЕЕН ХАЙВЕР
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Кафееният хайвер е още една от изненадите, получени по метода за сферификация, използван за Coffeesphere. С помощта на спринцовка малки дози кафе, смесено с алгинат, се добавят към разреден калциев хлорид. Това образува множество малки сфери, предизвикващи безброй аромтни малки експлозии на небцето. Ефектът е още по-изненадващ.

КАФЕЕНА БЛИЗАЛКА И КАФЕЕНИ ПУКАНКИ
КАФЕЕНА БЛИЗАЛКА И КАФЕЕНИ ПУКАНКИ
2004 г. – екип Lavazza

Два продукта, вдъхновени от света на цирка: кафеена близалка и кафеени пуканки. Близалката е на основата на захар, вода и глюкоза, към които се добавя горещо кафе на прах. Традиционните пуканки се карамелизират със захар и се поръсват със смляно кафе.

Кафеен захарен памук
Кафеен захарен памук
2004 г. –

Друг продукт, вдъхновен от цирка - кафеен захарен памук. Изкусителна рецепта на основата на финосмляно, изсушено чрез замразяване кафе. Кой каза, че захарния памук е само за деца?

TANDEM & LE VOGLIE
TANDEM & LE VOGLIE
2005 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Разработени от Феран Адрия и усъвършенствани от екипа на Учебния център, мусовете Tandem & Le Voglie се предлагат от Лаваца в три вкуса - лешник, шоколад и мляко. За сервиране на продукт с кафе или капучино е разработена и патентована Двойната чаша с вътрешно разделение, създаващо две отделни пространства.

CAPPUCCINO NITRO
CAPPUCCINO NITRO
2006 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Приготвено с топлина, но и със студ. Cappuccino Nitro се приготвя в течен азот при -196°C. На стайна температура готовият продукт отвън прилича на хрупкаво замръзнала целувка, а вътрешността му е кремообразна. Капучиното „mini-cuit“ се получава благодарение на изключително сложни техники.

CREMESPRESSO
CREMESPRESSO
2007 г. – екип Lavazza

Cremespresso е повторна интерпретация на генуанската панера, традиционното семифредо от сметана и кафе, изобретено преди 150 години. Една стъпка по-напред от сорбета, това кадифено като текстура кафе наподобява сладолед за пиене. Сервира се в съд, който загатва за класическата сладоледена кофичка тип конус.

ESPRESSO DA MEDITAZIONE
ESPRESSO DA MEDITAZIONE
2007 г. – екип Lavazza

Канела, кардамон, горчиви портокалови цветове и розови листенца са четирите главни аромата в хидроалкохолния разтвор в основата на Meditation еспресо. Сервирано в чаша с формата на балон, Espresso da Meditazione се дегустира бавно и по време на почивка.

ГОРЕЩО КАФЕЕНО ЯЙЦЕ
ГОРЕЩО КАФЕЕНО ЯЙЦЕ
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

За горещото кафеено яйце се използва същата техника на сферификация, но елементите са разменени, така че продуктът да може да се нагрява. Крайният резултат е истинско пържено кафеено яйце.

КАФЕНИ PASAS
КАФЕНИ PASAS
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Pasas е испанската дума за стафиди. За да бъде кафето trompe-l’oeil наслада не само за небцето, но и за очите, след сферификация (процесът, използван за  Горещото Кафено Яйце) то се оставя да дехидратира в гранулирана захар. От това се получават кафеени ядки, наподобяващи стафиди на външен вид и консистенция.

СФЕРИЧЕН БИЧЕРИН
СФЕРИЧЕН БИЧЕРИН
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Новата интерпретация на торинския бичерин се създава с помощта на същата техника, използвана за горещото кафеено яйце и се сервира с лъжица, почиваща върху слой от течна сметана и поръсена с горещ шоколад.

КАФЕ ШОКОЛАД
КАФЕ ШОКОЛАД
2007 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Кубче замразено кафе се потапя в течен азот и след това в горещ шоколад. Съхранявано в хладилник, кафето в шоколада се стопява и отново се превръща в течност, но остава под слоя шоколад.

КАФЕЕНА ЛЕЩА
КАФЕЕНА ЛЕЩА
2008 г. – екипът на Lavazza & Карло Крако

В резултат на партньорството между майстор-готвача Карло Крако и екипа на Lavazza кафеената леща е ироничен почит към късогледството. Кафето, смесвано при постоянна температура с растителен желатин, се оформя като истинска контактна леща. Кафеената леща е специално кафеено желе, което се сервира в традиционни кутийки за лещи за новаторско изживяване на ароматността и изобретателността на храната.

КАПУЧИНО NITRO – SOFTARTUFO DI CAPPUCCINO
КАПУЧИНО NITRO – SOFTARTUFO DI CAPPUCCINO
2009 г. – екип Lavazza

Хрупкава шоколадова глазура обвива вкусното, меко ядро на капучиното Èspesso, приготвено в течен азот. Истинска наслада за небцето, обединяваща горчиви и сладки нотки с хрупкави и меки текстури.

ARIA GELATA DI CAPPUCCINO
ARIA GELATA DI CAPPUCCINO
2010 г. – екип Lavazza

Изумителната аерирана структура подсилва вкуса на капучиновия сладолед. Lavazza Cremespresso е идеално за използване със сифонната техника. Получилият се мус бива замразен, с което лекотата на сладоледа достига до нови измерения.

BACIO AL CAFFÈ
BACIO AL CAFFÈ
2010 г. – екип Lavazza & Гуидо Гобино

Bacio al caffè е шоколад с мек център. Разработен от Гидо Гобино, известният торински майстор-шоколатиер за откриването на  2010 Lavazza Календар, той съдържа какао, захар, бадеми, ром и пълнеж от турско кафе. Всичко това, обвито в най-финия тъмен шоколад.

ЕСПРЕСО КОКТЕЙЛИ
ЕСПРЕСО КОКТЕЙЛИ
2010 г. – екип Lavazza

Произведено в Италия, темата на календара на Lavazza за 2010 г. вдъхновява идеята за серия от слабоалкохолни коктейли на основата на италианското знаме. Глътка еспресо, обогатена с вкусни кремообразни смеси. Цветовете са класическото зелено, бяло и червено от флага с аромат на бадем, ягода и мента.

ESPRESSO GRANITA NITRO
ESPRESSO GRANITA NITRO
2010 г. – екип Lavazza

Сицилианската класика, претворена със съвременен акцент. Приготвянето на живото еспресо с течен азот бързо го замразява и капсулира целия му аромат. За завършен баланс на рецептата, украсата е от перли от крем, изработени със същата техника.

CREMESPRESSO СЛАДОЛЕД
CREMESPRESSO СЛАДОЛЕД
2010

Cremespresso Ice е създадено на базата на Cremepresso, добре познатата рецепта на Lavazza от 15 направени по заявка еспресо кафета, които след това се охлаждат до температура, при която текстурата наподобява размекнат сладолед. Сервират се върху хрупкав конус.

ПОЛУТЕЧНА ПАННА КОТА
ПОЛУТЕЧНА ПАННА КОТА
2010

За идеалното удоволствие полутечната панакота с вкус на кафе се комбинира с портокалов мармалад и всичко се консумира през сламка. Уникалният италиански продукт съчетава различни нови текстури.

COFFEE AMBRA
COFFEE AMBRA
2011

Приготвено по метода на обратната сферификация, кафе кехлибарът загатва за класически следобедни кафета като Sambuca con la Mosca, но с иновативна нотка. Резултатът е сфера, изключително реалистично наподобяваща кехлибарена смола.

GELOESPRESSO
GELOESPRESSO
2011 г. – екип Lavazza

Lavazza представя Geloespresso, новият начин да приготвите и да се насладите на класическо италианско студено кафе. Автентичното италианско еспресо с непогрешим характер, бива бързо прекарано през лед в специален изстудител за постигане на перфектен баланс между плътен вкус и задоволяваща жаждата свежест.

GELATO ЕСПРЕСО
GELATO ЕСПРЕСО
2011 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Иновациите на Lavazza водят до преосмисляне на класическото кафе. Gelato Espresso се произвежда в машина за скрежина и бързо се поставя в кофичка за сладолед или чаша. Първоначално твърдата, но кадифена текстура, е приятно изненадваща, преди ледената експлозия на истинското еспресо кафе Lavazza да Ви взриви.

ПАНДИШПАН
ПАНДИШПАН
2012

Пандишпан с кафе, тирамису и сахер скомпоста са продуктите на Coffee Design, съдържащи преобладаващо течни съставки, които под въздействието на микровълни преминават меки и даващи множество възможности текстури за рецепти, базирани на кафе.

COFFEE KRICE BY M. BARONETTO
COFFEE KRICE BY M. BARONETTO
2013

Кафе крекер със сладко-солен вкус, създаден чрез добавяне на захар, какао и кафе към брашно от пуканки. Бързото приготвяне ви осигурява идеалният вкусен придружител на еспресо Lavazza

RAPISSINO BY G. GRASSO & I. MACCHIA
RAPISSINO BY G. GRASSO & I. MACCHIA
2013

Сладък мус от целина и лешници, гарниран с парченца какао и карамелизирано кафе, смелено по два различни начина, и гризина кафе, затвърждаваща кадифената текстура и интригуващия вкус.

КОФИТЕЙЛ № 59 – КОФИТЕЙЛ № 10
КОФИТЕЙЛ № 59 – КОФИТЕЙЛ № 10
2014

2014 г. е годината на създаване на Lavazza Coffetails, два продукта, с които кафето по творчески начин пристъпва в света на коктейлите. С традиционни италиански аромати като бадемово мляко и вишна „кофитейлите“ се сервират на картон с контрастни цветове и кръгли форми – самото съвършенство на дизайна. Тази подредба позволява отделните компоненти на продукта да се сервират поотделно, така че потребителите да могат да ги смесят непосредствено преди консумация. Резултатът е перфектна комбинация от ритуално пиене на кафе и иновация в света на коктейлите! Името и търговската марка на коктейлите са регистрирани и се сервират под марката на Lavazza на множество събития.

ХАПКА КАПУЧИНО ЗА КОСМИЧЕСКА МИСИЯ
ХАПКА КАПУЧИНО ЗА КОСМИЧЕСКА МИСИЯ
2014

Създадена през 2005 за Lavazza от топ-готвача и носител на Мишелин звезда Феран Адрия, "„капучино хапката“" е подобен на бисквита сухо замразен мус, който се топи в устата. Тя е вече на стартовата платформа на международната космическа станция във Френска Гвиана.

TIRAMISÙ 2.0
TIRAMISÙ 2.0
2015

Тирамису, в което ролите на класическите съставки са разменени. Бисквитите се превръщат в лист кафе, кафето става въздух чрез студена инфузия, а маскарпонето придобива изключителна лекота. Слой след слой, лекотата на текстурите се балансира от ароматите на съставките, като за завършване на десерта върху него се поръсва смляно кафе.

CONSISTENZE AL CAFFÈ
CONSISTENZE AL CAFFÈ
2015

В центъра на рецептата е течният център от кафе, постигнат с процеса на обратна сферификация, изобретен от Феран Адрия. В основата от трошливо кафеено тесто с малко сол е поставена сфера от кафе, обвита с крем от бял шоколад и сметана за кафе. Срежете, за да откриете сладката изненада на текстури и аромати.

МЛЕЧНА СУПА
МЛЕЧНА СУПА
2015

Тази млечна супа от само няколко прости съставки черпи силно вдъхновение от миналото и традициите на селото. Карамелизираната хлебна база се съчетава перфектно с ганаша от кафе и след това се сервира в крем от кадифено мляко, ароматизирано с турско смляно кафе.

КАФЕЕНИ ОБЛАЦИ
КАФЕЕНИ ОБЛАЦИ
2015

Трите малки, хрупкави целувки са създадени с инстантното кафе Lavazza (разтворимо кафе с много високо качество). Сервирани заедно с класическата чаша за еспресо, те превръщат необходимото еспресо в истинско дизайнерско творение.

КАРАМЕЛИЗИРАНО ЖЕЛЕ ОТ ЛОРЕТА ФАНЕЛА
КАРАМЕЛИЗИРАНО ЖЕЛЕ ОТ ЛОРЕТА ФАНЕЛА
2015

В знак почит към света на кафето, това карамелизирано желе със специално кристализирана текстура и база от студено извлечено кафе (влято айс-кафе) бе представено на Identità Golose през 2015 г. То носи характерния почерк на международно признатия майстор на гурме сладкишите Лорета Фанела.

PAN DE CAFÉ BY R. TOIX
PAN DE CAFÉ BY R. TOIX
205

Кафе сладкиш със специфичен вкус и маслена, ароматна текстура, който идеално се комбинира и със сладки, и със солени почерпки. Идеален и за брънч и за континентална закуска, той върви еднакво добре и с портокалов мармалад, и с гъши дроб.

КАФЕЕН ТЕРЕН
КАФЕЕН ТЕРЕН
2015

Кафеен терен е творческа идея, разработена от учебния център Lavazza в чест на най-престижния тенис турнир на червен корт. Лешниковият ганаш е щедро пропит с кафе, а оранжевият му цвят символизира червения корт на „Ролан Гарос“. Слоят кафе се приготвя с пикантни трохи, в която 30% от тестото се прави от екстрахирана кафеена утайка. На терена се поставя топка за тенис – лешникова пралина с бял шоколад и лимон от Г. Гобино.

КАФЕЕНИ ПЕРЛИ
КАФЕЕНИ ПЕРЛИ
2015

Този продукт преобразява кафето макиато в желе от еспресо с перли от сметана. Перлите се създават от течна сметана с уред за хайвер, с който те се пускат в азот. Ниската температура (-196 ° C) превръща сметаната в малки бели перли, чийто вкус и текстура е вълшебен контрапункт на желето от кафе. Това е творческо преоткриване на кафето макиато, с еспресото, превърнато в желе. Течният азот трансформира течната сметана в ледени перли, които придават приятно контрастен завършек на рецептата от различни текстури и температури.

КОФИТЕЙЛ № 50
КОФИТЕЙЛ № 50
2016

Кофитейл № 50, дължащ името си на последното издание на Най-добрите 50 ресторанта в Лондон, е коктейл на основата на кафе Lavazza Kafa, извлечено студено в продължение на 12 часа (капково кафе), към което се добавят Havana Club и лимонени кори. Резултатът напомня за класическия Куба либре в малки прозрачни буркани в духа на тенденцията при сервиране в „бурканче за сладко“!

Инструменти
CUCCHIAINO ÈSPESSO
CUCCHIAINO ÈSPESSO
2003 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Проектирана от креативния испанец Тони Сегара, това е перфорирана лъжица, създадена специално за Èspesso, първото твърдо кафе в историята. Дупката в средата подчертава солидната текстура на Èspesso.

BICCHIERE PASSION>ME
BICCHIERE PASSION>ME
2004 г. – екип Lavazza & Феран Адрия

Проектирана от Клаудио Карамел и патентована от Lavazza, чашата Passion>Me е коктейл шейкър, съчетаващ традиционната функционалност с игривостта на представяне. Коктейлът Passion>Me се сервира с основните си съставки, вече смесени вътре в чашата, а капакът, съдържащ кафе еспресо, се поставя с главата надолу върху него. Потребителят добавя кафето към другите съставки и разклаща като барман.

ДВОЙНА ЧАША
ДВОЙНА ЧАША
2007 г. – екип Lavazza

Патентована от Lavazza, двойната чаша е вдъхновена от оригиналното виенско кафе, при което сметаната и кафето се сервират отделно. Двойната чаша обединява концепцията за дегустация на два различни по текстура и температура продукта в една чаша, както в случая на специалитетите Tandem Espresso и Tandem Cappuccino.

МАШИНА ЗА КАПУЧИНО CUOR DI CREMA
МАШИНА ЗА КАПУЧИНО CUOR DI CREMA
2009 г. – екип Lavazza

Връхна точка на кафе културата във всичките ѝ форми, машината за капучино Cuor di Crema се появява от сътрудничеството между екипа на учебния център на Lavazza и отдела за бизнес оборудване. Патентована от Lavazza, Cuor di Crema улеснява приготвянето не само домашното капучино, но и на много други традиционни италиански топли и студени напитки.

ESPOON
ESPOON
2010 г. – екип Lavazza & Давид Олдани

Една проста и брилянтна идея как да разбъркате захарта в кафето, без да изгубите каймака отгоре, като запазите пълния аромат на вашето еспресо. Espoon е уникална лъжица с дупка в средата, създадена за Lavazza от Давид Олдани, един от най-известните готвачи и дизайнери в света. Когато Espoon влезе в контакт с каймака на еспресото, тя преминава леко през него и предотвратява разпръскването на аромата, като пречи на твърде бързото охлаждане на кафето, както се случва с традиционните лъжици.

ОХЛАДИТЕЛ ЗА КАФЕ
ОХЛАДИТЕЛ ЗА КАФЕ
2011 г. – екип Lavazza

Иновативен инструмент, използван за Geloespresso – и нов начин да се насладите на класическото студено кафе. В контейнера, патентован от Lavazza, първо сложете леда и след това горещо еспресо, подсладено на вкус. След няколко секунди просмукване през леда, кафето достига желаното ниво на свежест и след това се спуска в чашата като преминава калибрираната дупка в долната част. Магически трик, който е толкова прост, колкото и сложен – най-добре е да се използва прозрачен охладител за кафе.

УНИВЕРСАЛЕН МИКСЕР
УНИВЕРСАЛЕН МИКСЕР
2012 г. – екип Lavazza

Богатият и разнообразен избор на кафе, точно като този, който винаги е отличавал Lavazza, изисква подходящо технологично оборудване. Постоянното търсене на иновативни решения създава този нов, ексклузивен универсален миксер. Разработен и патентован от учебния център на Lavazza и отдела за бизнес оборудване, универсалният миксер е изключителен инструмент, който може бързо и перфектно да се използва за всички EspresSOunique специалитети, както и за други топли и студени напитки. Изключително практичен и разнообразен, той Ви позволява да приготвяте мляко за капучино и горещ шоколад, кафе шейкове и други иновативни рецепти. Разнообразието от различни функции може да се използва за подготовка на до 4 порции. Автентичната компактна система за мултинапитки обединява в един инструмент цялото оборудване, най-често използвано в кафенета.

ECUP
ECUP
2012 г. – екип Lavazza & Давид Олдани

След перфорираната лъжица Espoon, екипът на учебния център и Давид Олдани разработиха Ecup: изчистена, елегантна чаша със скосена ъглова страна, с която еспресото плавно се плъзга от дюзата на машината. Чашата има специална въздушна камера, която изолира кафето, за да не се изгорите, а двете малки кухини от двете страни на чашата предоставят място за пръстите ви. С Ecup еспресото се плъзга постепенно в чашата, така че каймакът остава цял и вкусът и ароматът се запазват напълно.