Център за корпоративно управление на Lavazza

Aurora, проектът на победителите в конкурса Cino Zucchi Architetti, за преосмисляне на пространството между улиците „Болоня“, „Пиза“, „Анкона“ и „Палермо“, с цел изграждане на ново пространство за корпоративен център на Lavazza. Пространство за около 600 служители, много близо до индустриалния център на улица „Сетимо“, където да се помещава един от най-големите заводи за преработка и производство на кафе в света. Бе открит и Центърът за иновации, Lavazza Innovation Center, посветен на изследванията и иновациите.

Строителството на корпоративния център започна през есента на 2014 г и завърши през 2017 г.

Сградата, в която се помещава Центърът за корпоративно управление на Lavazza, прилича на голям облак. Височината на комплекса е различна за всяка стена в зависимост от ориентацията към слънцето и околните сгради: в сърцето на блока, откъм улица „Анкона“ и новия двор той се издига на три етажа, като от страната, обърната към ларго „Бреша“, сградата е висока шест етажа.

Материалите, използвани за строителството, включват прозорци, редуващи се метални панели и остъкление, обработено с декоративни елементи. Други характеристики са пиластрите и металните пояси: мрежа от вертикални и хоризонтални елементи около прозорците, хвърлящи светлосенки при промяната на сезоните и часовете на деня, която пази вътрешността на сградата от слънчевата светлина.

Голям стъклен атриум с извит покрив свързва Центъра за корпроативно управление с музея на Lavazza, градинския двор, магазина и La Centrale. Главното вътрешно стълбище се издига в грациозен поток по стената на сградата, a когато достига третия етаж, се отваря в голяма тераса с градина на покрива.

Двата сутеренни етажа са предназначени за фирмен паркинг. На приземния етаж се помещават обществените функции: рецепция, заседателни зали и работни пространства за консултанти, зона за почивка, фитнес и магазина на музея на Lavazza. Другите нива са за офиси.

Служителите на Lavazza участваха в процеса посредством предложения и идеи за изграждане на работното пространство, което максимално да отговаря на нуждите им.

Интериорното обзавеждане, проектирано в сътрудничество с Progetto Group, е също толкова устойчиво, колкото останалата част на сградата, като осигурява комфорт, намаленото потребление на енергия и ефективно управление на пространството.