НАЗАД
10 минути

17 фотографски портрета, 17 посланици, 17 цели за устойчиво развитие: Календарът на Lavazza дава художествен израз на плана на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

29-11-2017 • Корпоративни

Lavazza календар – „2030 What are you doing?“ представени днес:
Масимо Ботура, Джеръми Ренър, Александра Кусто, Андре Агаси и Карло Петрини са някои от 17-те посланици на устойчивото развитие, които – в артистични портрети от фотографа Платон – насърчават всички граждани, институции и фирми да работят за постигане на Целите на организацията на обединените нации за устойчиво развитие.
   

 

 

Милано, 29 ноември 2017 г. – А ти, какво ще направиш? Въпросът, зададен от Календара на Lavazza 2018, е директен и нефилтриран и той получи силен отзвук в 193-те държави-членки на ООН. Този въпрос ни напомня, че 2030 г. – крайният срок, определен от ООН за превръщането на планетата в по-устойчиво място – наближава. Всъщност, 2030-та е вече тук, в 17 фотографски портрета от Платон в „2030 What Are You Doing?“: новият календар на Lavazza дава художествена форма на 17-те цели за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации (ЦУР) по глобалния сценарий. Той ги представя чрез конкретния ангажимент на 17 посланици на устойчивото развитие, мъже и жени, решени да превърнат хранителните отпадъци в храна за най-бедните сред нас, а пластмасовите бутилки – в източник на светлина, да образоват децата, да обучават младите хора в неравностойно положение и маргинализираните жени да работят, да опазват морето и биологичното разнообразие, да се борят с климичните промени и да промотират икономическо развитие, основано на принципите на природата и живота. 

 


 Какво правите? От главния готвач Масимо Ботура до американския актьор Джереми Ренър. От застъпника по въпросите на водите Александра Кусто до основателя на Slow Food Карло Петрини. От шампиона по тенис Андре Агаси и Джефри Сакс, директор на Мрежата за устойчиво развитие на ООН, през инициатора на „синята икономика“ Гюнтер Паули и съоснователя на Rainforest Alliance Даниел Кац. 17-те снимки на Платон са портрети , разкриващи душите на 17-те главни герои, като ни поднасят неизбежен въпрос – 2030 What Are You Doing? – и ни напомнят колко скоро е 2030 г., докато пътят за постигане на 17-те цели все още е трудна битка. Календарът на Lavazza за 2018 г. – резултат от творчески проект на агенцията на Армандо Теста – е призив за действие към хората, преди всичко индивидуален, но и колективен. 

 

„Въпросът, формулиран в заглавието на календара на Lavazza за 2018, е пряк и умишлено провокативен. Какво ще направите? Всички ние, граждани, фирми, политически и социални институции, сме призвани да дадем отговор и да се ангажираме да променим нещата. 17-те цели за устойчиво развитие на ООН са начин за опазване на планетата, но с приближаването на 2030 г. това да активираме доброволческите усилия у всички нас е по-спешно от когато и да било“ – казва Франческа Лаваца, член на борда на директорите на компанията. Затова решихме да подкрепим 17-те ЦУР на ООН и да ги интерпретираме за първи път по артистичен начин, благодарение на майсторските фотографии на Платон. Искаме да популяризираме този универсален ангажимент за 2030 г., да разпространим и популяризираме въпросите на устойчивото развитие и техните пропоненти. Това е единственият начин хората да се превърнат, и по-специално младите хора, в истинските инициатори на промени за бъдещето. Искаме да поставим началото на революция на положителна промяна, да вдъхновяваме и пробуждаме здравия разум, да бъдем посланици на промяната, която желаем да видим в света“.

 

Истинското вдъхновение зад календара на Lavazza „2030 What Are You Doing?“ е Джефри Сакс. Професор в Колумбийския университет и специален съветник на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за Целите на устойчивото развитие, Сакс е един от посланиците на устойчивостта, изобразен на портрет от Платон, като заедно със съпругата си той обяснява Цел 17: Партньорство за постигане на целите. „Всички 193 държави-членки на ООН – казва Сакс – приеха ЦУР през 2015 г., за да дадат насока на света да работи срещу нарастващите опасности от разрушаване на околната среда и за бъдеще на просперитет, здравеопазване, образование и мир. 2 години по-късно сме все още далеч от постигането на тези 17 цели, които със сигурност са амбициозни, но постижими до 2030 г. Ключът е в глобално сътрудничество, ключов принцип, който засяга всички нас, не само правителствата, но и физическите лица, фирмите, университетите и другите участници в гражданското общество. Календарът на Lavazza чества този глобален ангажимент и ни напомня за всичко, което е заложено на карта. Моята надежда и моето убеждение е, че той може да вдъхнови много други да прегърнат каузата на устойчивото развитие“.

17 АРТИСТИЧНИ СНИМКИ ЗА ПЛАНЕТАТА

 

Какво ще направите? Въпросът в основата на календара на Lavazza 2018 е директен и въздействащ, неудобен и без филтър, благодарение на революционния подход на Платон, британски фотограф от гръцки произход. Той е известен по света като фотограф на световните лидери, като изобразява и улавя душата на най-влиятелните ръководители, бизнес гиганти и иконични фигури от шоу бизнеса. С календара на Lavazza „2030 What Are You Doing?“ искаме да насочим прожекторите – казва Платон – към нова група културни герои, като им вдъхнем цялата сила, която заслужават. С този проект се опитах, в ролята си на културен провокатор, да предизвикам дебат по въпросите на нашата съвест, както и за важността на позитивното лидерство. Защото тук няма негативност или обвинения, само енергия и страст. Това е и положителното в тази революция. Това са 17 необикновени истории, които могат вдъхновяват и да се превърнат в двигател на общността от отговорни глобални граждани, мотивирани от състрадание и дълбоко убеждение в това да служиш на другите“.

 

Олицетворяването на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие и посочване на един пример или вдъхновение за всяка цел: това е голямото предизвикателство на Lavazza и Платон под творческото ръководство на Армадо Теста. „След три години, необходими ни да набележим защитниците на земята, съвременните герои, ангажирани в устойчивото и справедливо развитие в Африка, Латинска Америка и Югоизточна Азия – страхотната художествена фотография представя неотложността на универсалния социален ангажимент, която никой не може да пренебрегне. След Нютон, Ани Лейбовиц, Лашапел, Стив Маккъри и много други майстори на съвременната фотография ние се идентифицирахме в чувствителността на Платон, разказвач и голям ценител на човешката душа, перфектният преводач, артистично обрисувал 17-те ЦУР. 26-тото издание на календара на Lavazza също бележи връщане, след 16 години пауза, към чернобялата фотография: през обектива на Платон тя се превръща в модерен и директен подход да видим нашите герои по възможно най-автентичния начин. Черно и бяло, което насърчава размисъл, дълбока интроспекция – идеалното решение за универсална тема, като ангажимента за спасяването на планетата“, добавя Микеле Мариани, изпълнителен творчески директор на Армандо Теста.

ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТ

 

Чрез Интегрирания комуникационен проект Lavazza ще осигури видимост на идеите на устойчивото развитие чрез телевизионна кампания от 5 видеоистории за някои от посланиците му, като Джефри и Соня Сакс, Карло Петрини, Александра Кусто, Масимо Ботура и Андре Агаси. Освен това календарът на Lavazza 2018 (достъпен онлайн на адрес Calendar.Lavazza.com) апелира към гражданите, представителите на институциите, дружествата и всички части на гражданското общество да осъзнаят и разширят обхвата на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Благодаря също и за сътрудничество с ASviS – можете да станете посланик на устойчивото развитие и да допринесете за повече отговорност в социалните медии с хаштаг #2030whatareUdoing

 

 

2030 WHAT ARE YOU DOING?

 

#2030whatareUdoing @Lavazza

ИЗТЕГЛЯНЕ
ИЗТЕГЛЯНЕ
PDF