Кафе
Отделът за изследователска и развойна дейност управлява цялата кафе верига на Lavazza, като се започне от избора на метод за прибиране на реколтата.
Суровина
Суровина

Експертите на отдела наблюдават процеса на закупуване на суровината чрез прецизни стандарти за качество за всеки източник и оценяват характеристиките на кафето, преди да закупят необходимите партиди за производство. Днес визуалната селекция и каталогизирането на всеки вид кафе се извършва в държавата на отглеждане, като всеки сорт се пуска на пазара според точните критерии за качество и цена. Експертите от отдела избират кафето за закупуване според стандартите, гарантиращи качеството на блендовете на Lavazza.

Завод за производство
Завод за производство

При пристигане във фабриката, всички фази (обработка, съхранение, създаване на блендове и подготовка за печене) се контролират от централизирана информационна система.

Смесване
Смесване

Смесването, печенето и смилането са в основата на процеса на производство на кафе. Това са основните етапи, които правят дадено кафе уникално, и точките, в които нашите експерти редовно наблюдават целия процес. Създаването на блендове в отдела се проверява от експертите на Lavazza, от нашата ИТ система и от група познавачи на кафето, които дегустират всеки бленд, за да се гарантира един и същи вкус на всяка чаша готово кафе и постоянно качество на всеки бленд, година след година. Изпичане

Изпичане
Изпичане

Изпичането се извършва в барабан и машини за конвекция на въздуха. Така гарантираме точната степен на изпичане за всяка смес. Пилотната система за изпичане позволява извършването на малък тестов цикъл с мостра от кафето, преди да се пристъпи към масово производство.

Смилане
Смилане

Смилането, което се различава в зависимост от крайната употреба на бленда, също се управлява автоматично от нашата IT система и се проверява от отдела. Смляното кафе се съхранява в силози с контролирана атмосфера, които го предпазват от окисляващите агенти (светлина, кислород, топлина и влага), преди бързо да бъде изпратено за опаковане. Опаковъчните материали и форми са от съществено значение за оптималното съхранение на блендовете , поради което отделът постоянно търси все по-ефективни решения.

Декафенизация
Декафенизация

Методът на декафенизация, използван от Lavazza, също е резултат на проучване от нашия отдел. Заводът Pozzilli използва иновативен процес за суперкритична екстракция посредством СО2, който въздейства по естествен, но внимателно селективен начин на зърната и запазва органолептичните им свойства. При точни условия на налягане и температура (суперкритично, междинно състояние между течно и газообразно) въглеродният диоксид се свързва само с кофеина, като го извлича, без да уврежда ароматните компоненти на кафето.

Кафе екстракция
Кафе екстракция

Последният етап от веригата е екстракцията на кафе, с която продуктът се превръща в момент на вкусово удоволствие и споделяне, резултат на вложената от Lavazza страст във всеки един момент от работата. Новите технологии и специализираните курсове за баристи в учебния център ни позволяват да контролираме този етап, както и да гарантираме отличното качество на еспресо Lavazza – от първата до последната глътка.