НАЗАД
5 минути
Глътки кафе

Историята на кафето

Публикувано на 18 юли 17

От XIX век насам кафето става най-популярната напитка в света след водата.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КАФЕТО: МЕЖДУ ЛЕГЕНДАТА И ПАСТОРАЛНИЯ ПРОИЗХОД

За кафето се носят безброй легенди. Стимулиращият му ефект е открит случайно, подобно на терапевтичните ползи от чая, но повече от хиляда години по-късно. Според легендата всичко започва през IX век в Абисиния, днешна Етиопия. Овчар, живеещ в провинция Кафа, останал изумен, че козите му не могат да спят нощем. Не знаел какво да прави, затова се обърнал към монасите от близкия манастир, които разбулили мистерията: козите обичали да ядат плодовете с вид на череша на странно растение – кафеения храст. Водени от научно любопитство, монасите приготвили запарка от плодовете и след като я изпили, всички почувствали прилив на енергия.

 

 

КАФЕТО – „ТРЕЗВОТО ОПИЯНЕНИЕ“

Дори днес етиопското плато се счита за люлката на кафето. От там плодовете на кафето преминават Червено море и пристигат в Арабския полуостров. Отглеждането на кафе започва в Йемен в средата на XXV век. От поклонническите градове Мека и Медина кафето се разпространява бързо по Арабския полуостров. До 1720 г. пристанищният град Мока е центърът на световната търговия с кафе. Затова до XVII век в кафенетата из цяла Европа се пие „Мока“. Това е изключително скъпа напитка, която само благородниците могат да си позволят. С разширяването на Османската империя през XVI век кафето се разпространява в Мала Азия, Сирия, Египет и Югоизточна Европа. Целият ислямски свят е завладян от „трезвото опиянение“ на тази черна напитка, чието име днес идва от арабската дума „кахуа“, което означава „вино“, докато турците го наричат „кахуе“. Тъй като на мюсюлманите не е разрешено да консумират алкохол, кафето се превръща във „виното на исляма“.

 

 

КРАЯТ НА АРАБСКИЯ МОНОПОЛ ВЪРХУ КАФЕТО

Арабите пазят скъпоценните плодове и зърна кафе ревниво и строго забраняват износа им. Търговията с кафе на зърна остава в ръцете на арабите в продължение на много години, докато в началото на XVII век храбри холандски търговци не проявяват куража да внесат контрабандно кафе на зърна в Европа. Тук плодовете на кафето се отглеждат в оранжерии и ферми за портокали, преди амбициозните колониални сили да започнат да ги отглеждат на остров Ява, в Колумбия и Кения. Днес кафето е международно достъпна стока, която през XIX век се била превърнала в „напитка за всички“ в много държави. Историята на Lavazza започва в тези години: компанията всъщност е основана в Торино през 1895 г. Това, което започва през 850 г. сл. Хр. от едно мистериозно растение, днес е най-популярната напитка в света след водата.

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Кафе в Австралия

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Изпийте едно кафе, платете две

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Историята на кафето

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Италианско кафе

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Литературни кафенета

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Coffee Culture

Глътки кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ