НАЗАД
Coffee Hacks

Ex Machina: мисли за кафе машини

Публикувано на 16 март 17

Френска преса, мока, Chemex, модерната кафе машина. И така нататък. Инструментите, които използваме, за да извлечем изисканата напитка, наречена кафе, са толкова разнообразни, колкото и възможностите за удоволствие.

Изборът на инструмента е почти идеологически въпрос. „Традиционалистите” сред италианците, например, предпочитат комфорта на любимите си кафеварки пред последния писък на все по-популярните кафе машини за домашна употреба.

 

Някои възхваляват новите капсули за кафе, в които виждат връх на индивидуалното удоволствие, съобразен с личния им вкус, и осигуряващ им чаша кафе с качество като от бара в рамките на секунди.

 

Други предпочитат по-бавния и замислен чар на френската преса или Chemex - емблематичният кафеник, проектиран от немски химик през първата половина на 20ти век (неговият зашеметяващ дизайн е заслужил място в Нюйоркския музей на модерното изкуство).

ex-machina_medium-01
ex-machina_medium-02

За нас тези очарователни инструменти също имат силна сантиментална стойност. В Неапол например местните неаполитански джезвета често са били в семейството в продължение на десетилетия, предавани от поколение на поколение. Освен че правят кафе, те и попиват богатата семейна история.

 

Помислете за това: точно като длетото на скулптора или четката на художника, инструментът за приготвяне на кафе, който избирате, ще оформя Вашето изживяване, както и крайния продукт. Използване на френска преса? Тайната е в бавното, уверено движение на буталото. Кафеварката, от друга страна, изисква специален усет за времето.

 

Еспресо, направено с кафеварка Lavazza A Modo Mio ще ви осигури напълно различен вид удоволствие от това от турското кафе, направено в джезве.

 

Основното в кафето е изживяването - защо не опитате нещо ново? Ако желаете бързото удоволствие, получено от еспресото като от кафене, може например да се впуснете в неспирната радост на френската преса. Или обратното.

 

Каквато и машина или уред да използвате, наслаждавайте се на своето кафе. Заслужавате го.

Тази статия се основава на съдържание от “L'observatoire des saveurs”.

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...