НАЗАД
8 minuti
40 Hands

Аснакеш и зеленото злато

Публикувано на 16 март 17

Казвам се Аснакеш Томас Биен и съм производител на кафе. Обичам работата си и за мен е чест да я върша в Етиопия, откъдето е започнало всичко.

 

 

Тук в тази държава е открито кафето, което бързо се e превърнало в източник на препитание за хората, много преди да се разпространи в останалата част на Африка и света. И досега, както и преди, кафето продължава да бъде средство за социално израстване, за радикална промяна на нашето положение. Затова в сътрудичество с редица асоциации и компании, включително Lavazza, се старая да подпомагам земеделските производители, да ги образовам и да предам на следващите поколения своята страст.

Знам, че може да звучи странно, но аз си говоря с моите растения, мога да ги разбирам. Всеки ден ме изправя пред ново предизвикателство, започвайки от сутринта, мога да ги чуя как ме викат: „Ох, нуждая се от храна – или – някой трябва да се погрижи за мен.” Всяка плантация трябва да бъде надлежно подрязвана, сухите клони да бъдат отрязани, а почвата по-долу трябва да се поддържа чиста и добре оплевена от трева. Аз използвам само естествени торове, като компост, които поддържат растението здраво, листата лъскави, а плодовете големи и кръгли.

 

 

 

Кафето е толкова дълбоко вкоренено в нашите традиции, че се възприема като предвестник на доброто.

Ако човек, който си търси жена, влезе в къща, където точно ще поднесат кафе, значи е на точното място, а бракът ще върви добре.

Същото се отнася и за сдобряването: ако е имало дългогодишна кавга между хората, семействата изпращат своите представители, за да разрешат въпроса. Ако при влизане в къщата Abol Bunna, „кафето при първото кипване“ е готово, семействата се сдобряват и слагат край на всякакви кавги.

 

Asnakech e l'oro verde
Asnakech e l'oro verde

 

За мен кафето е синоним на щастие; погледнете просто лицата на моите хора, те се усмихват, дори да са уморени.

То е полезна напитка, зарежда с енергия и сближава хората, събира ги около една маса и ги обединява.

Тук го наричаме зелено злато или гръбнак на страната ни, затова Африка трябва да се погрижи всеки неин жител да има достъп до тази уникална напитка.

 

 

Моята цел е африканското кафе да стане номер едно в света; затова ще продължавам да го произвеждам до края на живота си. Обичам кафе и ще го отглеждам до последния си дъх с ясното съзнание, че съм дала своя принос: качествен продукт за моята страна и за другите континенти. В края на краищата всички форми на съвършенството правят света по-добро място.

 

 

 

*Аснакеш Томас Биен е един от главните герои в календара на Lavazza за 2015 г. – „Защитниците на земята”.

Открихме други статии, които могат да ви интересуват...

MAGAZINE
Преса за кафе или френска преса

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Кафе по падуански

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Морета фанез

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Анайбе, книга сред кафеените зърна

40 ръце

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
AeroPress

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Espresso

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Syphon

Съвети за кафе

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Ex Machina: мисли за кафе машини

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
MAGAZINE
Айс мока

Coffee Hacks

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ