Валерия Моска

Валерия Маргерита Моска е майстор-готвач, търсач на храни в дивата природа и директор на Wood*ing Wild Food Lab - първата в света хранителна лаборатория за изследване и каталогизиране на употребата на диви хранителни продукти за консумация от човека. Тя участва в множество национални и международни конференции по темата и е консултант за множество институции за висока кухня по света. Тя работи в близко сътрудничество с множество национални и международни организации за изследвания на околната среда и устойчивото хранене, като Mountain Wilderness, ERSAF, Legambiente и Nordic food lab. Тя е и автор на „Wild Mixology“, публикувана от Mondadori - книга, в която гастрономичните техники се прилагат към миксологията за създаването на напитки само с диворастящи, местни суровини посредством иновативни методи и опазване на материала. През есента на 2017 г. тя отваря в Милано Wood*ing bar - първият бар, основан на принципите на търсене на храна в дивата природа в света, където ястията и коктейлите се основават изцяло на диворастящи храни. Нейната книга излиза през месец ноември.

wood*ing – wild food lab е лаборатория за изследване и експериментиране с употребата на диви растения за човешка консумация. Ние изучаваме, събираме, категоризираме, анализираме и експериментираме с диви растения или части от тях, които се считат за ядливи и подходящи за човешка употреба: как да ги използваме, как да създаваме продукти и как да ги съхраняваме. Дивата храна, налична в нашите екосистеми, е важен кулинарен и културен ресурс, чието съществуване не оказва почти никакво влияние върху нашата планета. Концепцията за използване на диворастящите суровини се забравя лесно поради навика ни да купуваме храната си в супермаркета или в ресторанта, където наличността е незабавна и не изисква никакви очевидни усилия. Възможността да използваме спонтанно създаващи се хранителни продукти увеличава познанията ни за растителния свят, наличната растителност и тяхната употреба, етноботаниката и способността ни да разбираме сложния начин, по който храната е свързана не само с нашето съществуване, но и с поддържането на здравословен баланс на нашата планета. Изследванията ни се провеждат с много грижа и уважение към екосистемите с оглед на постигането на осъществима и автентична устойчивост в добива на храни, което надхвърля принципите на органичността, защото комбинира културната идентичност във времето, обществената ни история, важността на спонтанното биоразнообразие на земята и древните ни традиции. Посредством внимателно изследване събирането на спонтанно растящи растения, плодове и корени, познанията на занаятчийските кулинарни техники от миналото и биоразнообразието на нашите древни култури създава практически неизчерпаема база данни от генетичен материал, организми, културни практики и идеи. База данни, съхраняваща нашата идентичност в най-силната си и автентична форма, чието богатството ни помага да правим кулинарни експерименти, водени от ясното намерение да съхраним околната среда.

Валерия Моска на Седмицата на храната в Милано през 2018 г.

Другите майстор-готвачи

Феран Адрия
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Карло Крако
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА

Масимо Ботура
ВИЖТЕ БИОГРАФИЯТА